28 Απρ 2012

ΚΑΝΑΔΑΣ Τρεις μήνες συμπληρώνει ο φοιτητικός ξεσηκωμός


ΚΑΝΑΔΑΣ
Τρεις μήνες συμπληρώνει ο φοιτητικός ξεσηκωμός
ΜΟΝΤΡΕΑΛ.--
Ολοένα και ριζοσπαστικοποιείται ο αγώνας των φοιτητών του Καναδά, που διανύει ήδη την ενδέκατη βδομάδα του, με χιλιάδες φοιτητές να βρίσκονται τακτικά στους δρόμους του Μόντρεαλ, ενώ πάνω από 300.000 να συμμετέχουν στις πολύμορφες κινητοποιήσεις, όπως αποχές, ενάντια στην αύξηση κατά 75% των διδάκτρων για την επόμενη πενταετία που αποφάσισε η τοπική κυβέρνηση της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ. Ενας ξεσηκωμός και ένας μαζικός αγώνας, ο οποίος αγνοείται επιδεικτικά από τα διεθνή ΜΜΕ που τον θυμούνται μόνο εάν υπάρχουν επεισόδια για να τον αμαυρώσουν.
Τον θυμήθηκαν, λοιπόν, προχτές όταν χιλιάδες και πάλι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους εξοργισμένοι στην κυριολεξία εξαιτίας της αποβολής και απομάκρυνσης των πλέων μαχητικών εκπροσώπων του φοιτητικού κινήματος από τις συνομιλίες με την τοπική κυβέρνηση. Συνομιλίες που ξεκίνησαν μετά από κινητοποιήσεις δύο μηνών. Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, μία μικρή προβοκάτσια ή αφορμή είναι αρκετή. Οι συγκρούσεις των φοιτητών με τις αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους του Μόντρεαλ διήρκεσαν ώρες και είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες και 85 συλλήψεις σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ.
Ας σημειωθεί ότι η αύξηση των διδάκτρων στο Κεμπέκ έχει διαστάσεις, καθώς ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς δεδομένης της διμερούς συμφωνίας Γαλλίας - Κεμπέκ, οι περίπου 10.000 Γάλλοι σπουδαστές που φοιτούν στα εκεί Πανεπιστήμια θα κληθούν να πληρώσουν τα ίδια δίδακτρα με τους Καναδούς συναδέλφους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ