21 Απρ 2012

ΤΣΕΧΙΑ Πανεθνική συγκέντρωση κατά των μέτρων λιτότητας


ΤΣΕΧΙΑ
Πανεθνική συγκέντρωση κατά των μέτρων λιτότητας
ΠΡΑΓΑ.--
Πανεθνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται σήμερα το μεσημέρι στην τσεχική πρωτεύουσα, την Πράγα, με σύνθημα «σταματήστε την κυβέρνηση». Τη διαμαρτυρία έχουν κηρύξει η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της Τσεχίας και της Μοραβίας «CMKOS» και άλλες 20 οργανώσεις και ομάδες πρωτοβουλίας. Κύρια αιτήματα είναι να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα ξεδιπλώθηκαν μια σειρά από συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας στα πλαίσια της εβδομάδας κινητοποιήσεων μπροστά στη σημερινή πανεθνική συγκέντρωση. Σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση καλεί και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, καθώς και η Ενωση Νέων Κομμουνιστών Τσεχοσλοβακίας (SMKC).
Η συμβιβασμένη ηγεσία της «CMKOS» - που στηρίζει κυρίως τους «αντιπολιτευόμενους» Σοσιαλδημοκράτες - αναγκάστηκε να διοργανώσει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ύστερα από πιέσεις που δέχθηκε από τους εργαζόμενους, που είναι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Μέτρα που οδηγούν σε αύξηση της φορολογίας, του ΦΠΑ, νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωμα» των συντάξεων, αλλά και μείωση των επιδομάτων στέγασης για τους ηλικιωμένους, καθώς και αύξηση των φόρων σε όσους συνταξιούχους εργάζονται υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Σημειώνεται, πως η ηγεσία της «CMKOS» - που συμμετέχει εδώ και χρόνια στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» - αποχώρησε απ' αυτόν στις 23 Μάρτη υποστηρίζοντας πως δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα για τις περικοπές και τα μέτρα.
Στη σημερινή συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και φοιτητές που αντιδρούν ενάντια στη μεταρρύθμιση της Παιδείας που προωθεί η κυβέρνηση, με επιβολή διδάκτρων 3.000 - 3.500 κορονών (121-141 ευρώ) το εξάμηνο στα κρατικά πανεπιστήμια, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας και τη σύνδεσή της με τις επιχειρήσεις, αντικαθιστώντας τους ακαδημαϊκούς από εκπροσώπους της κυβέρνησης και επιχειρηματίες στα διοικητικά όργανα ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ