2 Μαΐ 2012


ΜΟΣΧΑ.-- Η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν το περασμένο Σάββατο 27 συμφωνίες συνεργασίας αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούν διάφορους τομείς, όπως αυτών της ενέργειας, των μηχανικών και ηλεκτρονικών προϊόντων, τις άμεσες επενδύσεις κ.ά. Οι συμφωνίες αυτές επιτεύχθηκαν κατά τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Λι Κεκιάνγκ.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ακόμη και πολυκατοικίες θα μετατραπούν σε «οχυρά» για «λόγους ασφαλείας» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, και θα ενταθεί η στρατιωτικοποίηση της πρωτεύουσας Λονδίνου. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας ήδη από το Σαββάτο ειδοποίησαν τους κατοίκους ενός κτιριακού συγκροτήματος κοντά στο Ολυμπιακό Πάρκο, στο ανατολικό Λονδίνο, ότι εγκαθιστά μια συστοιχία πυραύλων στη στέγη τους.
ΜΕΞΙΚΟ.-- Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητός χτες το πρωί στην πόλη του Μεξικού, χωρίς, ωστόσο, να έχουν γίνει αναφορές για θύματα ή ζημιές, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Μαρσέλο Εμπράντ. Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο σεισμός έπληξε το κεντρικό κρατίδιο του Μισοακάν, 206 χλμ νοτιοδυτικά της μεξικανικής πρωτεύουσας με βάθος 77 χλμ.
ΝΤΟΧΑ.-- Την έγκρισή της προκειμένου να συσταθεί εργατικό συνδικάτο «το οποίο θα εκφράζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ντόπιων και ξένων» έδωσε, χτες, επισήμως η ηγεσία του εμιράτου του Κατάρ προκειμένου, σε επίπεδο εντυπώσεων έστω, να προσαρμοστεί με τη διεθνή πεπατημένη ενόψει της διενέργειας του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2012 στο έδαφός του. Στο πλαίσιο αυτής της «βελτίωσης του προφίλ», η καταριανή ηγεσία ανακοίνωσε και τη σταδιακή κατάργηση της λογικής που επικρατεί στο εμιράτο, και σε άλλες χώρες της περιοχής, σύμφωνα με την οποία οι ξένοι εργάτες ανήκουν στο αφεντικό τους, που συχνά τους κρατά τα διαβατήρια και τους μεταχειρίζεται σαν δούλους.
ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Μετά από τέσσερις μέρες παλινωδιών, ο επικεφαλής της νέας λιβυκής ηγεσίας, του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δηλαδή, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, ανακοίνωσε ότι τελικά «δε θα απομακρυνθεί το υπάρχον Υπουργικό Συμβούλιο» προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και αναστάτωση ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη 200μελούς Βουλής που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τη δυσφορία της εξέφρασε η ιρανική ηγεσία διά του υπουργού Αμυνας για την ανάπτυξη στα γειτονικά του Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαχητικών «F 22», τελευταίου τύπου. Η παρουσία των αεροσκαφών, που επιβεβαιώθηκε από την Ουάσιγκτον χωρίς να διευκρινίζεται αν πωλήθηκαν ή αν σταθμεύουν στο πλαίσιο της γενικότερης ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, χαρακτηρίστηκε από την Τεχεράνη «απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα». Υπενθυμίζεται ότι επικρατεί ένταση στον Περσικό που κλιμακώθηκε τον τελευταίο καιρό λόγω των διαφιλονικούμενων νησιών της περιοχής, και κυρίως του Αμπού Μούσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ