22 Ιουν 2012

Ο μύθος του λαϊκού καπιταλισμού



ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ο μύθος του λαϊκού καπιταλισμού




Ο  μύθος του λᨨικού καπιταλισμού
Η άρχουσα τάξη, η κυβέρνηση και όλοι όσοι έχουν αναλάβει εργολαβικά να στηρίξουν το καπιταλιστικό σύστημα, προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα. Ετσι, από πολλές πλευρές προβάλλεται τελευταία ο μύθος του λαϊκούκαπιταλισμού. Προς αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιείται στο έπακρο η «ευφορία» που δημιούργησε η άνοδος του Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Προσπαθούν, λοιπόν, να μας πείσουν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, ότι γίνεται αναδιανομή του εισοδήματος, ότι ασκείται κοινωνική πολιτική. Προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι οι χιλιάδες των μικροεπενδυτών έχουν γίνει... κεφαλαιοκράτες, ότι το πιστωτικό και τραπεζικό σύστημα στον καπιταλισμό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, ότι μπορεί να αμβλύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις! Αν είναι δυνατόν! Ποιο όμως είναι εκείνο το στοιχείο που αξιοποιούν όλοι όσοι προσπαθούν να σπείρουν τις συγκεκριμένες αυταπάτες;
«Οι αυταπάτες σχετικά με τη θαυματουργό δύναμη του πιστωτικού και τραπεζικού συστήματος, με τη σοσιαλιστική έννοια, απορρέουν από την πλήρη άγνοια του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής και του πιστωτικού συστήματος σαν μια από τις μορφές του» (Κ. ΜΑΡΞ «Το Κεφάλαιο», τ.3ος, σελ. 785).
Καθήκον όλων μας είναι να γνωρίσουμε και να εξηγήσουμε στον κόσμο το ρόλο του χρηματιστηρίου, του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον καπιταλισμό. Πρέπει να ξέρουμε ότι το πιστωτικό και χρηματικό σύστημα εντάσσεται οργανικά στην καπιταλιστική οικονομία. Ο ρόλος του αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των κυρίαρχων σχέσεων παραγωγής προς όφελος της χρηματιστικής ολιγαρχίας. Με τις λειτουργίες του το πιστωτικό σύστημα συμμετέχει στην παραγωγή και αναπαραγωγή του κοινωνικού προϊόντος, στην κυκλοφορία και κατανάλωση, στην κατανομή και ανακατανομή του ΑΕΠ, στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.
Αρκούν λίγα μόνο στοιχεία για να γίνει φανερός ο πραγματικός ρόλος του χρηματιστηρίου, για να αποκαλυφθεί ο μύθος περί... λαϊκού καπιταλισμού. Ιδού λοιπόν τα τεράστια κέρδη που συγκεντρώνουν φέτος οι όμιλοι, οι μετοχές των οποίων είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας:
  • Πέντε τραπεζικοί όμιλοι, τέσσερα βιομηχανικά συγκροτήματα και μια ασφαλιστική εταιρία εμφανίζουν, στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου, κέρδη 788 δισεκατομμύρια δραχμές.
  • Το ποσό αυτό αποτελεί το 71% των κερδών που παρουσίασαν όλες οι εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο.
  • Τα κέρδη αυτών των 10 ομίλων είναι, σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά, αυξημένα κατά 200%.
  • Οι 20 ισχυρότεροι όμιλοι, συγκέντρωσαν το 76% των συνολικών κερδών.
  • Οι υπόλοιποι 15 επιχειρηματικοί όμιλοι και οι 145 επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου μοιράστηκαν το υπόλοιπο 24% των συνολικών κερδών.(Εφημερίδα «Το Βήμα»,10.10.1999)
Το μεγάλο κεφάλαιο αντλεί από τη μια φθηνό «ζεστό χρήμα» μέσα από το Χρηματιστήριο και από την άλλη με την κερδοσκοπία, πάνω στο παιχνίδι με τις μετοχές. Πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της καπιταλιστικής οικονομίας γίνεται μεγάλη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές. Αυτές για να πραγματοποιηθούν απαιτούνται χρήματα. Στόχος λοιπόν του Χρηματιστηρίου είναι ησυγκέντρωση των λαϊκών αποταμιεύσεων, που αξιοποιούνται από το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Αυτός είναι και ο λόγος που με χίλιους δυο τρόπους προσπαθούν να προσελκύσουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό μικροεπενδυτών. Το σημείο αυτό χρειάζεται προσοχή. Να μην ξεγελαστούν όσοι έχουν κάποιες αποταμιεύσεις. Να μην υποκύψουν στις «Σειρήνες». να μην εντυπωσιαστούν από κανένα «καλοτυλιγμένο» limit up, να μην πιστέψουν ότι το Χρηματιστήριο είναι η «κότα με τα χρυσά αυγά».
Ο σκοπός των αστών θεωρητικών είναι ολοφάνερος: Να καλλιεργηθεί με την απάτη στη συνείδηση των εργαζομένων η εσφαλμένη αντίληψη ότι είναι και αυτοί συνιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και έτσι να εξασθενίσει η αντίστασή τους και να χαλαρώσει ο αγώνας τους για την κατάργηση του καπιταλιστικού συστήματος. Να εγκλωβιστούν εργαζόμενες μάζες στην πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών συγκροτημάτων. Να ευνουχίσουν ιδεολογικοπολιτικά όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος των λαϊκών στρωμάτων.
Πρέπει να τους εμποδίσουμε να πετύχουν το στόχο τους. Πρέπει στο δικό τους Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ν' αντιπαραθέσουμε το δικό μας Χρηματιστήριο Αξιών και Αγώνων. Πρέπει στη δική τους συγκέντρωση κεφαλαίων, εμείς να συγκεντρώσουμε τις δικές μας λαϊκές δυνάμεις, για τη συγκρότηση ενός δυνατού αντιμονοπωλιακού Μετώπου. Πρέπει στο δικό τους δρόμο της υποταγής και της αρπαχτής, του τζόγου και του κέρδους, ν' απαντάμε με το δικό μας μονόδρομο της συλλογικότητας, της αντίστασης, του αγώνα.
Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας ολοένα και περισσότερο καταπατούνται στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, εντείνεται η κρατική βία και ο αυταρχισμός, αφαιρούνται κατακτήσεις. Στη χώρα μας το βιώνουμε όλο και πιο έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν είναι άσχετο με το ότι η χρηματιστική ολιγαρχία όλο και περισσότερο συμφύεται με το καπιταλιστικό κράτος, καταφεύγει σε αντιδραστικότερες μορφές διακυβέρνησης, στον αυταρχισμό, στην κατάργηση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στο ρατσισμό, στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, στην αντιμετώπιση του εχθρού - λαού. Επαληθεύεται και σήμερα στην πράξη αυτό που έγραφε ο Λένιν, ότι δηλαδή: «Το χρηματιστικό κεφάλαιο στο αστικό καθεστώς εξαγοράζει ελεύθερα, οποιαδήποτε κυβέρνηση και δημόσιο υπάλληλο». Γίνεται ολοφάνερο από τα παραπάνω ότι ο αγώνας μας ενάντια στον αυταρχισμό, στο ρατσισμό, στην κρατική βία κλπ., πρέπει να στρέφεται απαραίτητα και εναντίον της χρηματιστικής ολιγαρχίας, να έχει αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα και φυσικά, και εναντίον όσων με οποιοδήποτε τρόπο την υπηρετούν.

Βασίλης ΖΙΩΒΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ