20 Ιουλ 2012

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ Λιτότητα και μέτρα με ή χωρίς μνημόνια



ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Λιτότητα και μέτρα με ή χωρίς μνημόνια
Εγκρίθηκε χτες το νέο αντιλαϊκό πακέτο στην Ισπανία, παράταση του προγράμματος περικοπών ως το 2020 ανακοίνωσε η Μ. Βρετανία
Από τις διαδηλώσεις στην Ισπανία ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα
Δυναμώνει η γενικευμένη επίθεση στους λαούς, σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, εντός και εκτός της Ευρωζώνης, με ή χωρίς μνημόνια και τρόικες. Στην Ισπανία, οι βουλευτές του κυβερνητικού Λαϊκού Κόμματος ενέκριναν χτες το πακέτο των νέων μέτρων λιτότητας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύναψη δανείου από το «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
Το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων προβλέπει περικοπές ύψους 65 δισ. ευρώ και προωθείται στο όνομα του να μειωθεί για φέτος το έλλειμμα στο 6,3% και στο 2,8% το 2014, όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ. Μεταξύ άλλων, το αντιλαϊκό σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση του ΦΠΑ έως και 3 ποσοστιαίες μονάδες, από το 18 στο 21% για την πλειοψηφία των υπηρεσιών και των προϊόντων και στο 10% από 8% για τα είδη πρώτης ανάγκης.
Προβλέπεται ακόμα η κατάργηση του επιδόματος των Χριστουγέννων στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ μειώθηκε και το επίδομα ανεργίας, που μετά τον έβδομο μήνα θα είναι το 50% του βασικού μισθού, από το 60% που ήταν μέχρι τώρα. «Δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου, δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες»,είπε ο υπουργός Οικονομίας Κρ. Μοντόρο, θυμίζοντας ανάλογες ρήσεις ομολόγων του στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χτες από την Κομισιόν, η λεγόμενη ευρωπαϊκή στήριξη, που αποφασίστηκε να δοθεί στην Ισπανία, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και όχι για «άλλους σκοπούς».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της βοήθειας για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και άλλου είδους οικονομικής στήριξης, η οποία ενδεχομένως να ζητηθεί αργότερα από την Ισπανία ή από οποιοδήποτε άλλο μέλος», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ισπανία και νέο δάνειο, το οποίο ασφαλώς θα συνοδευτεί με νέο μνημόνιο και μέτρα σε βάρος του λαού.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη τουΓιούρογκρουπ τους όρους και τα επιμέρους του πακέτου, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ. Πάντως, όπως διευκρίνισε χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, την ευθύνη για την αποπληρωμή του δανείου την έχει η ισπανική κυβέρνηση, η οποία, παρά το γεγονός ότι δε φαίνεται τυπικά να μεσολαβεί στη σύναψη της συμφωνίας, είναι βέβαιο ότι θα φορτώσει στις πλάτες του λαού τα 100 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Χτες πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο έκτακτη συνεδρίαση της Κάτω Βουλής με θέμα την έγκριση της ανακεφαλοποίησης των ισπανικών τραπεζών. Η Α. Μέρκελ, σε δηλώσεις της που είχαν προηγηθεί, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που έχει η Γερμανία από το ευρώ.«Το ευρώ ωφελεί την γερμανική οικονομία και την ευημερία» είπε χαρακτηριστικά.
Περικοπές δίχως τέλος
Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε προχτές Τετάρτη αλλαγές στον κανονισμό του αναφορικά με την παρακολούθηση των παγκόσμιων οικονομιών, κάνοντας υποχρεωτική την αξιολόγηση από το ΔΝΤ για το αν και πόσο η πολιτική γραμμή κάποιας χώρας επηρεάζει το διεθνές νομισματικό σύστημα. Μέχρι τώρα το ΔΝΤ έκανε τις αξιολογήσεις προαιρετικά και με δική του πρωτοβουλία, αλλά η οικονομική κρίση, όπως αναφέρεται, έδειξε ότι η πολιτική γραμμή μιας χώρας μπορεί εύκολα να επηρεάσει και άλλες.
«Ενώ η επιτήρηση της στρατηγικής που ακολουθεί κάθε μέλος για την τιμή συναλλάγματος παραμένει στο επίκεντρο του Ταμείου σύμφωνα με τα άρθρα, η νέα απόφαση θα παρέχει μια βάση για το ΔΝΤ ώστε να έχει μια πιο αποτελεσματική συνεργασία με τα μέλη όσον αφορά στην εγχώρια οικονομία και τις οικονομικές τακτικές», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤΚρ. Λαγκάρντ.
Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον πρόβλεψε ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία. Μιλώντας στην «Daily Telegraph», είπε ότι το πρόγραμμα περικοπής δαπανών της Βρετανίας, το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί να κρατήσει πέντε χρόνια, θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2020. «Αυτή είναι μια περίοδος για όλες τις χώρες, όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά θα το δείτε και στην Αμερική, όπου πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα και πρέπει να έχουμε βιώσιμα χρέη. Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα υποχωρήσει η πίεση» πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ρίχνοντας τροχιοδεικτικές για λιτότητα χωρίς τέλος σε βάρος των λαών.
«Δεν βλέπω μια στιγμή όπου οι δύσκολες επιλογές για τις δαπάνες δεν θα υπάρχουν. Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν κάποια καλά νέα, μόλις είδαμε τον πληθωρισμό να πέφτει ξανά. Αλλά δεν αρνούμαι ούτε για ένα λεπτό ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα από ό,τι είχε προβλεφθεί», είπε ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται πως η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε το 2010 ένα πρόγραμμα λιτότητας με αυξημένες περικοπές δαπανών και αυξήσεις στους φόρους, το οποίο επρόκειτο να λήξει το 2015. Το 2011 το πρόγραμμα επιμηκύνθηκε έως το 2017 και αναμένεται να εξοικονομήσει στην κυβέρνηση 110 δισ. βρετανικές λίρες. Στην ετήσια έκθεση της βρετανικής οικονομίας που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ προειδοποιεί εξάλλου ότι η κυβέρνηση δεν αναμένεται να πετύχει το στόχο της μείωσης του καθαρού χρέους ως προς το ΑΕΠ το 2015-16.
Σε Ελλάδα και Κύπρο
Από την πλευρά τους, οι σύμμαχοι της ελληνικής συγκυβέρνησης στην ΕΕ εναλλάσσουν το καρότο με το μαστίγιο στο λαό, προκειμένου να συνδράμουν το αντιδραστικό της έργο. Μετά τις προειδοποιήσεις Σόιμπλε τις προάλλες ότι τα δύσκολα είναι μπροστά για την Ελλάδα και ότι πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο όλες οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, χτες ανέλαβε ρόλο το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γ. Ασμουσεν.
Σε συνέντευξή του στο «Stern» δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να κρίνουν θετικά την Ελλάδα για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβε τα τελευταία χρόνια, συμπληρώνοντας ωστόσο με νόημα ότι αυτά δεν αρκούν. «Θα πρέπει κανείς να σέβεται όσα κάνουν οι άλλοι. Από το 2009 έως το 2010 ελήφθησαν στην Ελλάδα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που αντιστοιχούν σχεδόν στο 5% του ΑΕΠ» είπε ο Ασμουσεν και πρόσθεσε ότι «αν αυτό το ποσοστό μεταφερθεί στα γερμανικά δεδομένα, θα σήμαινε περίπου 125 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα χρόνο».
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ΕΕ, ο Γερμανός τραπεζίτης εκτίμησε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνοχής, μιλώντας μάλιστα για «έκδηλη διάσπαση Βορρά - Νότου, που δεν την είχα βιώσει τα προηγούμενα 10 με 15 χρόνια. Θα πρέπει να την ξεπεράσουμε γρήγορα». Ο ίδιος προέβλεψε ότι «ή τα κράτη θα προβούν σε ενοποίηση περαιτέρω πολιτικών πεδίων και θα εκχωρήσουν εθνική κυριαρχία ή η Ευρώπη θα διασπαστεί».
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, προκλήθηκε σύγχυση μεταξύ Λευκωσίας και Βερολίνου σε ό,τι αφορά την προσφυγή της πρώτης στον «ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης». Ο Β. Σόιμπλε ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης στην Επιτροπή Προϋπολογισμού ότι η Λευκωσία απέσυρε το αίτημά της για ευρωπαϊκή βοήθεια, για να ακολουθήσει διάψευση από αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης. Τελικά ο Σόιμπλε ανασκεύασε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως αυτή ήταν εντύπωσή του με βάση τις πληροφορίες που είχε.
Στο περιθώριο της ίδιας συνεδρίασης του γερμανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, διατυπώθηκαν εικασίες ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει σύσταση εξόδου στην Κύπρο, ή ακόμη και στην Ελλάδα, αν η κρίση χρέους τους κριθεί υπερβολικά επικίνδυνη για τα υπόλοιπα κράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ