8 Ιουλ 2012

ΟΥΓΓΑΡΙΑ Επιβάλλουν απάνθρωπα μέτρα στους εργαζόμενους!


ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Επιβάλλουν απάνθρωπα μέτρα στους εργαζόμενους!
Συζήτηση με τη Μαρίνα Πιλάεβα, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας
Η Μαρίνα Πιλάεβα, στην πρόσφατη συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από την ΕΕ, που διοργάνωσε το ΚΚΕ στην Αθήνα
Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουγγαρία και τη δράση που αναπτύσσει εκεί το Κομμουνιστικό Εργατικό ΚόμμαΟυγγαρίας, μιλήσαμε με την Μαρίνα Πιλάεβα, μέλος της ΚΕ.
-- Ποιες συνέπειες βιώνει ο λαός της Ουγγαρίας από την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων;
-- Η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων τηςΟυγγαρίας προωθείται σε πολλά μέτωπα. Ολες οι μεγάλες ουγγρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν εξαλειφθεί, ενώ όσες ακόμη λειτουργούν βρίσκονται στα χέρια των ξένων. Σήμερα αγωνιζόμαστε για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις να έχουν το δικαίωμα της οργάνωσης σε συνδικάτο. Για παράδειγμα, μεγάλος αγώνας, και δικαστικός, έγινε με τη διεύθυνση του εργοστασίου Suzuki, που δεν ήθελε την ύπαρξη σωματείου κι επιδίωκε την απόλυση του συνδικαλιστή προέδρου του σωματείου.
Σκληρή είναι η εκμετάλλευση των εργαζομένων σε όλες αυτές τις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι στερούνται σημαντικών δικαιωμάτων, εξαιτίας και της υψηλής ανεργίας, που καραδοκεί. Χαρακτηριστικό είναι πως στην προαναφερόμενη επιχείρηση, που είναι κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία, μόλις το 35% των εργαζομένων είναι Ούγγροι, το υπόλοιπο 65% είναι Σλοβάκοι, που έρχονται να δουλέψουν στηνΟυγγαρία, επειδή το μέσο επίπεδο των μισθών στη χώρα τους είναι χαμηλότερο. Ετσι, έρχονται στην Ουγγαρία και δέχονται να δουλέψουν με χαμηλότερες αποδοχές απ' ό,τι οι δικοί μας εργάτες.
Επιβάλλονται στους εργαζόμενους απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις, όπως είναι τα 12ωρα εργασίας, ακόμη και στη νυχτερινή βάρδια.
Την ίδια ώρα, στις μικρότερες επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα και η εκμετάλλευση είναι ακόμη πιο σκληρή.
Είναι σαφής η επιδίωξη της κατάργησης των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως της παραπέρα εμπορευματοποίησης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Είχαν κάνει μια πρώτη προσπάθεια το 2004 για το πέρασμα των νοσοκομείων σε ιδιωτικά χέρια. Το Κόμμα μας είχε πρωτοστατήσει τότε στη διοργάνωση δημοψηφίσματος, που ζήτησαν με τις υπογραφές τους 300 χιλιάδες άνθρωποι. Τα αποτελέσματα εκείνου του δημοψηφίσματος είχαν καθυστερήσει την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων. Τώρα, η κυβέρνηση των σοσιαλιστών προσπάθησε να ξεγελάσει τον κόσμο, λέγοντας πως θα παραμείνει η Υγεία δωρεάν και θα πληρώνεται μόνον ένα «συμβολικό ποσό» περίπου 1,5 ευρώ για την κάθε ιατρική επίσκεψη, όπως και για κάθε μέρα παραμονής στο νοσοκομείο. Μόλις το ανακοίνωσαν αυτό άρχισαν να χρηματοδοτούν με λιγότερα χρήματα την Υγεία.
Ενάντια σ' αυτήν την εξέλιξη, όπως κι ενάντια στην εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, οργανώθηκε και δεύτερο δημοψήφισμα (9/3/2008), όπου συμμετείχε το 50,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και το 84% (πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι) ψήφισε κατά των μέτρων της εμπορευματοποίησης. Βέβαια, τώρα ο πρωθυπουργός, αν και κατάργησε το μέτρο της πληρωμής των ιατρικών επισκέψεων, την ίδια ώρα δήλωσε πως δε θα επαναφέρει το προηγούμενο σύστημα χρηματοδότησης της Υγείας, επισύροντας έτσι την απειλή της κατάρρευσης όλου του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Πρέπει, ακόμη, να τονίσουμε πως στη χώρα μας οι τιμές στα είδη πλατιάς κατανάλωσης είναι πλέον «ευρωπαϊκές», τη στιγμή που οι μισθοί είναι 4 με 5 φορές μικρότεροι. Στην Ουγγαρία, που φημιζόταν για την αγροτική της οικονομία, τρώμε πλέον γερμανικό τυρί, βελγικό κρέας και πίνουμε πολωνικό γάλα. Αυτή είναι η πραγματικότητα!
Με βάση τα παραπάνω, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη χώρα μας βίωσε μόνον αρνητικές συνέπειες από την ένταξη στην ΕΕ.
-- Πώς απαντάνε οι εργαζόμενοι σ' αυτήν την κατάσταση; Ποια η δράση του ΚΕΚΟυγγαρίας, που αντιμετωπίζει και δικαστικές διώξεις σε βάρος του;
-- Το κόμμα μας αναπτύσσει μια συνεχή δραστηριότητα γύρω από τα λαϊκά ζητήματα. Ετσι, συμμετείχαμε ενεργά στη συλλογή των απαραίτητων 200 χιλιάδων υπογραφών που χρειάζονται για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Χρησιμοποιήσαμε αυτή τη δραστηριότητα για την πολιτική επαφή με τους εργαζόμενους, που ανταποκρίθηκαν θετικά. Τώρα ετοιμαζόμαστε για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, που θα βάζει πιο γενικευμένα την αντίθεση στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, κατά δηλαδή συγκεκριμένου νόμου, που ήδη ψήφισε το κοινοβούλιό μας. Ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να προκηρύξει αυτό το δημοψήφισμα το φθινόπωρο, αφού ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από μισό εκατομμύριο υπογραφές.
Το κόμμα μας πέρα από τη διακίνηση της εφημερίδα του δεν έχει σήμερα άλλη δυνατότητα να απευθυνθεί στους εργαζόμενους. Τα ιδιωτικά ΜΜΕ δεν προβάλλουν τις θέσεις μας, ιδιαίτερα αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση των σοσιαλιστών. Αντιμετωπίσαμε μια δικαστική δίωξη σε βάρος του κόμματός μας. Τελικά το εφετείο απέσυρε τις κατηγορίες που υπήρχαν σε βάρος των μελών του Προεδρείου του κόμματός μας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν.
Η δίωξη αυτή σε βάρος μας αποτελεί μέρος της γενικότερης αντικομμουνιστικής καμπάνιας που διεξάγεται στις χώρες της ΕΕ. Γνωρίζουμε πως θέλουν να μας εξαλείψουν, γιατί μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της νέας καπιταλιστικής Ευρώπης. Η διεύρυνση της ΕΕ όχι μόνον δεν έλυσε τα προβλήματα, αλλά δημιούργησε και νέα. Ούτε η νέα Συνθήκη μπορεί να τα λύσει.
Εμείς οι Ούγγροι κομμουνιστές, ως μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα, θα συνεχίσουμε και δε θα παραιτηθούμε από τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ