8 Ιουλ 2012

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Μια επικερδής επιχείρηση...


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Μια επικερδής επιχείρηση...
...και ακριβό προϊόν για όσους τους παρακολουθήσουν
Η εκμετάλλευση των θεατών - τουριστών σε κάθε τομέα είναι από τους πρώτους και πιο επικερδείς στόχους των πολυεθνικών (φωτ. από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004)
Κάτι λιγότερο από 3 εβδομάδες απέμειναν προκειμένου να ανοίξει η αυλαία των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο από τις 27 Ιούλη έως τις 17 Αυγούστου. Μια διοργάνωση που φυσικά και αυτή όπως και οι αμέσως προηγούμενες δεν ξέφυγε από το γενικότερο πνεύμα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Τέτοιου είδους διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά και το Μουντιάλ ποδοσφαίρου, αποτελούν το βαρύ πυροβολικό προκειμένου να στηθεί ένα πανηγύρι κερδών για πολυεθνικές και χορηγούς. Οσον αφορά μάλιστα τους Ολυμπιακούς Αγώνες το αλισβερίσι ξεκινάει με την ανάδειξη της διοργανώτριας χώρας, κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών και στην τελική ευθεία -που περιλαμβάνει την ίδια την τέλεση των αγώνων- γράφεται ο -επίσης ιδιαίτερα κερδοφόρος- επίλογος.
Εργα υποδομής, ασφάλεια (κυρίως τα τελευταία χρόνια), διαφημίσεις, άλλα λειτουργικά θέματα και φυσικά η εκμετάλλευση των θεατών, των τουριστών στην πόλη που διεξάγονται οι αγώνες, αλλά και των τηλεθεατών που θα στηθούν στις οθόνες, είναι οι βασικοί τομείς που στήνεται το κυνήγι του κέρδους.
Ξεζούμισμα των θεατών
Με τις πολυεθνικές να λύνουν και να δένουν, ακόμη και το φαγητό είναι είδος πολυτελείας για εκείνους που θα παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες. Ολα είναι πλέον μπίζνες. Κάθε παροχή υπηρεσιών κατέχει και την τιμή της. Με κύρια αφορμή το αγωνιστικό κομμάτι, τα πάντα κινούνται γύρω από τον καταναλωτισμό. Για παράδειγμα, οι Αγώνες που θα φιλοξενηθούν στο Λονδίνο έχουν ήδη ανέβει ψηλά στη λίστα με τις πιο ακριβές διοργανώσεις όσον αφορά τον τομέα της εξυπηρέτησης των θεατών. Ακόμα και δύο από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου -η... βρώση και η πόση- τις ημέρες των αγώνων θα αποτελούν ένα... ακριβό σπορ. Για παράδειγμα, το μπουκαλάκι νερό θα κοστίζει δύο ευρώ. Ενώ ένα μικρό μπουκάλι μπίρας 5,20 και ένα ποτήρι κρασί 6 ευρώ! Το παραδοσιακό αγγλικό ποτήρι τσαγιού θα χρεώνεται 2,5 ευρώ και ένα αντίστοιχο με καφέ 3 ευρώ! Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Λονδίνου, παρά τις αντιδράσεις του κόσμου και των Μέσων Ενημέρωσης, επιμένει πως οι τιμές είναι «λογικές και προσιτές» για όλους...
«Βαριά βιομηχανία» κέρδους το φαγητό
Πέρα από το συνωστισμό οι τουρίστες στο Λονδίνο θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ακριβές τιμές στο φαγητό (φωτ. από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας 2004)
Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι προσπαθούν μέσα από το κυνήγι για το κέρδος κατά τη διάρκεια των αγώνων να συνδυάσουν το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» για τα μετέπειτα έσοδα. Κατά τη διάρκεια των αγώνων θα προσφέρονται περίπου 150 διαφορετικά πιάτα, κυρίως για «την ανάδειξη και τη ποιότητα της βρετανικής κουζίνας». Τι θα είναι αυτά; Ρολό χοιρινού, μπακαλιάρος με τηγανητές πατάτες, κρεατόπιτα με πατάτες και σος, διαφόρων ειδών σάντουιτς, σαλάτες και γενικότερα μαγειρική με προϊόντα που λατρεύουν οι Βρετανοί.
Οσο για τις τιμές τους; Κυμαίνονται ανάμεσα στα 7 και τα 10 ευρώ το λιγότερο. Μια ιδιαίτερα επικερδής για τους επιχειρηματίες διαφήμιση, αλλά εξίσου ακριβή γι' αυτούς που θα πρέπει απλά... να φάνε κάτι.
Η Επιτροπή συμπληρώνει πως οι μερίδες που θα μοιραστούν σε 40 τοποθεσίες στη Βρετανία θα είναι 14 εκατομμύρια και θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη τροφοδοσία στον κόσμο σε καιρό ειρήνης.
Μάλιστα το φαγητό φαίνεται να συγκαταλέγεται και στη «βαριά βιομηχανία» κέρδους των αγώνων, καθώς πέρα από την εξυπηρέτηση των θεατών σε αυτό το θέμα εξίσου εντυπωσιακά είναι τα νούμερα που αφορούν την αντίστοιχη για τους αθλητές, τα μέλη των αποστολών (συνοδοί, προπονητές, γιατροί κλπ), δημοσιογράφους, εργαζόμενους στις αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.

Τα νούμερα τα οποία απασχολούν τους διοργανωτές είναι πραγματικά τεράστια. Αν αναλογιστούμε πως θα υπάρξουν 955 αγωνίσματα, οι αθλητές και οι επίσημοι κάθε χώρας φτάνουν στα 23.900 άτομα, συν 20.600 δημοσιογράφους. Και φυσικά τα 9 εκατομμύρια πουλημένα εισιτήρια.
Οσο για τη... λίστα των τροφίμων; Διαβάστε και τα θα καταλάβετε: υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 25.000 ψωμάκια, 232 τόνοι πατάτες και περισσότεροι από 82 τόνοι θαλασσινών. Τα πουλερικά θα είναι λίγο περισσότερα (31 τόνοι), λίγο παραπάνω από 100 τόνοι κρέατος και 75.000 λίτρα γάλακτος. Επίσης, 19 τόνοι αυγών, 21 τόνοι τυριού και περισσότεροι από 330 τόνοι φρούτων και λαχανικών. Και όλα αυτά μόνο για το ολυμπιακό χωριό.
Απλησίαστα και τα ταξί
Και βέβαια το κυνήγι του κέρδους για όσους βρεθούν στην αγγλική πρωτεύουσα τις ημέρες των αγώνων δεν σταματάει μόνο στο θέμα του φαγητού. Μια σειρά από υπηρεσίες για τους τουρίστες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε όχι να εξυπηρετήσουν τους θεατές αλλά να αποτελέσουν το μέσο κερδοφορίας για εταιρείες και επιχειρηματίες. Ενας βασικός μάλιστα τομέας είναι αυτός των μεταφορών. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, απλησίαστα θα είναι τα κλασικά μαύρα ταξί στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια των αγώνων, στα οποία υπήρξε αύξηση κομίστρων το προηγούμενο διάστημα περίπου 15%. Και όλα αυτά ενώ τα ταξί του Λονδίνου είναι ήδη από τα πιο ακριβά στον κόσμο. Για διαδρομή 1,6 χιλιομέτρων παίρνουν από 6-9,5 ευρώ, ενώ από το αεροδρόμιο «Χίθροου» ως το κέντρο της πόλης η τιμή μπορεί να φτάσει τα 93 ευρώ. Και βέβαια, αν αλογιστεί κανείς και το κόστος μετάβασης για κάποιων εκτός Λονδίνου συν τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο ή ξενώνα (παρά κάποιες ελάχιστες προσφορές), τότε καταλαβαίνει γιατί (και οι συγκεκριμένοι) Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια πολύ πολύ ακριβή παράσταση γι' αυτούς που την παρακολουθούν, αλλά και ιδίατερα επικερδής γι' αυτούς που τη διοργανώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ