14 Ιουλ 2012

Η αυτοκριτική πρέπει να βγει από συλλογική συζήτηση


Η αυτοκριτική πρέπει να βγει από συλλογική συζήτηση
-- Κυρία Παπαρήγα είδαμε την απόφαση της ΚΕ για το δεύτερο εκλογικό αποτέλεσμα η οποία, αν έχω καταλάβει καλά, δεν αμφισβητεί καθόλου τη γραμμή του κόμματος που ακολούθησε στις εκλογές, ωστόσο καταλογίζει, κάνει μια σκληρή αυτοκριτική η ίδια η ΚΕ. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι τώρα, πηγαίνοντας προς το 19ο Συνέδριο, γιατί κι αυτό αναφέρεται στην απόφαση, αν θα υπάρξουν αλλαγές στην ΚΕ και σε όργανα του Κόμματος ως συνέπεια αυτής της απόφασης;



-- Κατ' αρχήν, θέλω να θυμίσω το εξής πράγμα: 5-6 ώρες μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, γίνεται η συνεδρίαση της ΚΕ και κάνει μια πρώτη τοποθέτηση. Και στην οποία βάζει τα κριτήρια και καλεί τα μέλη του κόμματος να συζητήσουν και να κρίνουν και τη δουλειά της ΚΕ. Θυμάμαι ότι τότε γράφτηκε ότι δεν κάναμε καμία αυτοκριτική. Τι αυτοκριτική να κάναμε; Η αυτοκριτική πρέπει να βγει μέσα από μια συλλογική συζήτηση.
Δίνει λοιπόν στο κομματικό δυναμικό τα κριτήρια και τους λέει να κρίνετε. Δηλαδή, δεν μπορεί να κάνει κανείς αυτοκριτική σε 5 ώρες, αυτή θα ήταν ύποπτη. Και λέμε, θα κρίνετε πρώτα όλη την περίοδο της δράσης του Κόμματος, γιατί το αποτέλεσμα δεν διαμορφώνεται στις εκλογές, αλλά και την ειδική εκλογική περίοδο. Γίνεται μια συζήτηση στο Κόμμα, έρχονται τα πρακτικά των συζητήσεων και τα αποτελέσματα, όχι μόνο της ψηφοφορίας, αλλά και των συζητήσεων, συζητάμε με φίλους και οπαδούς και επιταχύναμε.
Η ΚΕ κάνει την αυτοκριτική της με βάση τα κριτήρια, τη μεθοδολογία που ακολουθεί το ΚΚΕ στην κριτική και αυτοκριτική. Κοιτάζει τους αντικειμενικούς παράγοντες και εξετάζει μέσα στους δοσμένους παράγοντες αν θα μπορούσε να μειώσει την επενέργεια των αρνητικών παραγόντων. Αυτό είναι το υποκειμενικό στοιχείο. Μπορούσε; Οχι όμως αποσπασμένα από τις αντικειμενικές συνθήκες. Αλλωστε και τα ποσοστά των κομμάτων δε διαμορφώθηκαν από υποκειμενικές επιλογές ή από υποκειμενικούς χειρισμούς. Διαμορφώθηκαν και μέσα από ένα συγκεκριμένο αντικειμενικό κλίμα.
Και τώρα ξανασυζητάμε και ξαναπάμε την απόφαση στις οργανώσεις για να τοποθετηθούν τα μέλη του κόμματος αν εκτιμούν ότι η ΚΕ πήρε υπόψη τις παρατηρήσεις που έγιναν. Και το κάθε όργανο στην περιοχή κάνει αποτίμηση της δικής του δουλειάς και λέει αυτό το χειρίστηκα έτσι ή μέσα σ' αυτά τα πλαίσια δεν πρόσεξα εκείνο. Αυτή είναι μια διαδικασία που ακολουθεί πάγια το κόμμα και η αυτοκριτική μας είναι φυσιολογική. Πρέπει να δεις και τον υποκειμενικό παράγοντα, όχι όμως μόνο τον υποκειμενικό.
Μετά θα ξαναμαζέψουμε τις παρατηρήσεις των μελών του κόμματος. Δεν ξέρω ποιο άλλο κόμμα κάνει τέτοια διαδικασία. Και η αυτοκριτική πρέπει να είναι συλλογική. Στο συνέδριο θα αποτιμηθεί συνολικά η δράση της ΚΕ και του Κόμματος. Το συνέδριο θα πάρει αποφάσεις, ενώ εκλέγονται όλα τα όργανα από κάτω προς τα πάνω και δεν φαντάζομαι να εκλεγούν απολύτως τα ίδια όργανα, δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Μέσα σε μια μάχη αναδεικνύονται και καινούργια ταλέντα. Ηταν μεγάλη μάχη αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ