19 Αυγ 2012

Το μαγικό «Τσίρκο του Ηλιου»


Το μαγικό «Τσίρκο του Ηλιου»
«Alegria» τιτλοφορείται η φημισμένη, παιγμένη σε 300 πόλεις 40 χωρών και των 5 ηπείρων, σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια θεατές, θεαματική υπερπαραγωγή, του πολυμελούς «Cirque du Soleil» («Τσίρκο του ήλιου») που θα παρουσιαστεί για λίγες μόνον ημέρες (3-9 του Σεπτέμβρη) στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, στο ΟΑΚΑ.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική, ποσοτικά και ποιοτικά, παράσταση (διάρκεια δυόμιση ώρες με το διάλειμμα), στην οποία μετέχουν 55 καλλιτέχνες (χορευτές, μουσικοί, τραγουδιστές, κλόουν, ακροβάτες, ζογκλέρ), από 15 χώρες. Μια δημιουργία με στοιχεία μπαρόκ, οπερατικό ύφος, εντυπωσιακό σκηνικό, 400, περίπου, χειροποίητες, πλουμιστές στολές και εκατοντάδες ενδυματολογικά αξεσουάρ (μάσκες, καπέλα, στολίδια κοστουμιών, ειδικά παπούτσια) για την κατασκευή των οποίων εργάστηκαν 300 τεχνίτες, επί εκατοντάδες ώρες. Τα κοστούμια των πρωταγωνιστών κοσμούν χειροποίητες δαντέλες και πολλά πετράδια. Μερικά κοστούμια ζυγίζουν πολλά, έως και 30 κιλά. Η πρωτότυπη μουσική της παράστασης αποτελεί το πιο εμπορικό άλμπουμ του «Cirque du Soleil», το οποίο έχει το ρεκόρ πωλήσεων στα θεατρικά soundtracks παγκοσμίως. Τα τραγούδια του άλμπουμ «Vai Vedrai» και «Querer» έχουν διασκευαστεί, μεταφρασθεί και τραγουδηθεί σε 17 γλώσσες (και στα ελληνικά).

Να σημειωθεί ότι αυτή η παράσταση, καθώς αποτελεί περίτεχνο θέαμα σπάνιων αθλητικών επιδόσεων, καλλιτεχνικής φαντασίας και άριστης τεχνικής, απαιτεί και την υποστήριξη από προσωπικό 120 ατόμων (τεχνικοί, διοικητικοί, γυμναστές-προπονητές, μασέρ, μάγειρες, ράφτες κλπ.). Για το στήσιμο του σκηνικού της χρειάζονται 7.000 συνδετήρες, 6 χιλιόμετρα σχοινιά και 9 χιλιόμετρα καλωδιώσεις, ενώ το «τεχνικό δελτίο» της παράστασης αποτελείται από 620 σελίδες με οδηγίες, φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι 3 ώρες, τουλάχιστον, σε καθημερινή βάση, διαρκεί η προπόνηση-εκγύμναση των ακροβατών, πριν την παράσταση, ενώ το λιγότερο 50 λεπτά χρειάζεται για το μακιγιάζ, το οποίο κάνει κάθε καλλιτέχνης μόνος του.
Η παράσταση του «Cirque du Soleil» απαιτεί τη μεταφορά, σε κάθε πόλη όπου παρουσιάζεται, μιας μεγάλης υποδομής: Απαιτούνται 22 νταλίκες για να μεταφέρουν την υλικοτεχνική υποδομή της παράστασης. Περί τους 70 τόνους υπολογίζονται τα σκηνικά, ο ηχητικός και φωτιστικός εξοπλισμός και τα άλλα μηχανήματα που ...αιωρούνται στον αέρα. Στο μέρος εγκατάστασης του τσίρκου τοποθετούνται και λειτουργούν μαγειρεία, ψυγεία, πλυντήρια, στεγνωτήρια, ιατρεία, φαρμακεία, όργανα γυμναστικής, κρεβάτια μασάζ κλπ. Για την προσαρμογή της παράστασης στο ΟΑΚΑ χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες δουλειάς των τεχνικών του «Cirque du Soleil», αλλά και 220 Ελλήνων (τεχνικών, χειριστών γερανών και ανυψωτικών μηχανημάτων, ρίγκερς, μηχανικών, ξυλουργών και βοηθητικό προσωπικό).
«Αφετηρία» το Κεμπέκ

Το «Cirque du Soleil» δημιουργήθηκε το 1984 στο Κεμπέκ, από μια ομάδα 20 γαλλόφωνων Καναδών καλλιτεχνών του δρόμου. Σύντομα στην ομάδα εντάχθηκαν και Γάλλοι καλλιτέχνες (χορευτές, ακροβάτες, ζογκλέρ, μίμοι κλπ.), που, επίσης, αποζητούσαν μιαν άλλη «ματιά», μια περισσότερο καλλιτεχνική εκδοχή του τσίρκου. Μια εκδοχή που να αναδεικνύει τις σωματικές, πνευματικές, δημιουργικές, καλλιτεχνικές ικανότητες του ανθρώπου και όχι ένα εντυπωσιοθηρικό «εμπόρευμα», που διαστρέφει και τις ανάγκες ψυχαγωγίας των θεατών, σε βάρος, μάλιστα, της σωματικής ακεραιότητας, ακόμα και της ίδιας της ζωής των καλλιτεχνών του και των βάναυσα βασανιζόμενων ζώων. Συμπορευόμενοι με αυτές τις ιδέες, οι Καναδοί και οι Γάλλοι της 20μελούς ομάδας «Cirque du Soleil» δημιούργησαν εξαιρετικής ομορφιάς σκηνικές δημιουργίες (δύο δημιουργίες τους παρουσιάστηκαν στο θέατρο του Κολεγίου Αθηνών, στη δεκαετία του 1980).
Η ποιοτική δουλειά της ομάδας οδήγησε σε σταδιακή μεταμόρφωσή της σε τεράστιο καλλιτεχνικό οργανισμό, που συνεργάζεται - αναλόγως των αναγκών κάθε παράστασής του - με 5.000 εργαζόμενους ποικίλων ειδικοτήτων. Από αυτούς, περίπου, 1.300 είναι καλλιτέχνες, από 50 χώρες.
Γνωριμία με τσιρκαλάνικες παραδόσεις
«Alegria» στα ισπανικά σημαίνει «αγαλλίαση, χαρά, ψυχική ευφορία», αλλά χρησιμοποιείται συνήθως και ως «αντίδοτο», ως «εξορκισμός» ενάντια στη θλίψη και τον πόνο. Ετσι η κυριολεκτική και μεταφορική σημασία του τίτλου της παράστασης αποτελεί μια ψυχαγωγική διαφυγή από την εσωστρέφεια, τη μιζέρια, τη μελαγχολία, την αγωνία που γεννά η καπιταλιστική κρίση. Ενα «ταξίδι» στο μαγικό κόσμο του τσίρκου, με «οδηγούς» 55 καλλιτέχνες που «μεταλλάσσονται» σε αιθέριες, αεικίνητες υπάρξεις, πετούν στον αέρα αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας, συνδυάζουν τις καλαίσθητες δημιουργικές τους εκφράσεις με τη δύναμη, την ταχύτητα, την επιδεξιότητα και την τόλμη, δομώντας ένα εξαιρετικό μείγμα μεγάλων αθλητικών και καλλιτεχνικών επιτευγμάτων. Ενα «ταξίδι» στα πετάγματα της φαντασίας, της χαράς, του δέους για τις εκπληκτικές ικανότητες της νιότης, του σώματος και της ψυχής των ακροβατών, σε σκηνές όπως «Συγχρονική αιώρα», «Εναέριες μπάρες», «Μονοπάτι της δύναμης», «Ασκηση επιδεξιότητας» και «Τροχός του Συρ». Μια «μύηση» στις μακραίωνες μογγολικές τεχνικές «Συστροφής» του σώματος υπό τους παλμικούς ρυθμούς των κρουστών κόνγκας και το σαγηνευτικό «Χορό των μαχαιριών της φωτιάς». Μία παράσταση, με επιβλητικά σκηνικά, στημένα με κρυφούς μηχανισμούς και ψηλά, πολλά μέτρα πάνω απ' το έδαφος, μια άλλη, εναέρια σκηνή - βάθρο της καλαισθησίας και δεξιοτεχνίας των ακροβατών.
Το «Cirque du Soleil» επιδιώκει «να κινητοποιήσει τη φαντασία, να διεγείρει τις αισθήσεις και ν' αφυπνίσει τα συναισθήματα των ανθρώπων» με θεάματα που «πλέκουν το εγκώμιο της ανθρωπότητας και των επιτευγμάτων της», έχει υμνηθεί από την κριτική και έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή βραβεία. Οι παραστάσεις του γίνονται «σταυροδρόμι» συνάντησης της «μαγείας» του τσίρκου και της «ποίησης» του θεάτρου. «Γιορτή» των ζωντανών τεχνών (χορός, κωμική όπερα, μουσική, μιμική, τέχνη των κλόουν), συνδυασμένων με τον αθλητισμό και την ακροβασία. Ενας σουρεαλιστικός, παραμυθικός «τόπος» χαράς, γέλιου, ομορφιάς και χάρης, που συνδυάζει την υψηλή αισθητική και τη μαζική διασκέδαση.
Οι τιμές εισιτηρίων είναι αρκετά «τσιμπημένες», ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο, αφού ξεκινούν από 35 ευρώ και κλιμακώνονται σε 45, 55, 65, 75 ευρώ. Εκπτωση 20% στα φοιτητικά και παιδικά εισιτήρια, σε όλες τις ζώνες. Ειδικές τιμές για την έκδοση ομαδικών εισιτηρίων. (Πληροφορίες για την προπώληση στο τηλέφωνο: 210-9888888).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ