25 Αυγ 2012

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ Η λαϊκή χρεοκοπία κίνητρο σε «επενδυτές»


ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Η λαϊκή χρεοκοπία κίνητρο σε «επενδυτές»
Διαφημίζουν την «εσωτερική υποτίμηση» που φτάνει στο 26%, σε σχέση με το 2009
Στην εφαρμοζόμενη εγκληματική πολιτική για τη διαμόρφωση φτηνότερων, περισσότερο ευέλικτων εργατών, αποθέτουν οι τραπεζίτες, όπως και οι άλλες μερίδες του κεφαλαίου, τις ελπίδες τους για επάνοδο σε φάση καπιταλιστικής ανθοφορίας, μέσα από την προσέλκυση ξένων «επενδύσεων». Πάνω σε αυτό
το έδαφος, στη διαδικασία της βίαιης «εσωτερικής υποτίμησης», περιμένουν την παραπέρα κλιμάκωση του προσφερόμενου πακέτου με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, ταυτόχρονα με την εκταμίευση των κοιναγορίτικων κεφαλαίων από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Η τράπεζα Αlpha, διαφημίζοντας στους ξένους «επενδυτές» την πολιτική των κυβερνήσεων, στο εβδομαδιαίο της ραπόρτο, προβάλλει την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η εσωτερική υποτίμηση στην τελευταία τριετία έχει φτάσει στο 23% και μέχρι το τέλος του 2013, το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος», θα έχει υποχωρήσει κατά τρεις επιπλέον μονάδες για να διαμορφωθεί στο 26% σε σχέση με τα επίπεδα που υπήρχαν το 2009.
Συνεχίζοντας τη διαφημιστική καμπάνια, επισημαίνουν και τα παρακάτω:
-- «Εχει συντελεστεί η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο», με τη μείωση των «πρωτογενών ελλειμμάτων» του κρατικού προϋπολογισμού κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του παραγόμενου ΑΕΠ και αυτό παρά τη ραγδαία υποχώρηση του ΑΕΠ (6,9% για το 2011 και 6% για το 2012).
-- Απαραίτητος όρος και «κύρια επιδίωξη» για τους τραπεζίτες είναι η πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών με την τρόικα. Βλέπουν τη «μόνη πραγματική ελπίδα» τους στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, «χωρίς καθυστερήσεις» έτσι ώστε να «προσελκύσουν ξένα κεφάλαια σημαντικού ύψους».
-- Η «κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα» για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Παραθέτουν και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία από την μέχρι τώρα εκκαθάριση (περίπου 5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις) προκύπτουν πρόσθετοι φόροι ύψους 6,3 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι στο σύνολο της εκκαθάρισης οι πρόσθετοι φόροι είχαν διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ. Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι τα ασήκωτα χαράτσια και οι άλλοι αντιλαϊκοί φόροι, προσφέρονται ως ακόμη ένα κίνητρο στα μονοπώλια και τους «επενδυτές».
-- Τα τρωκτικά του τραπεζικού κεφαλαίου αυτοί που έχουν ξεκοκαλίσει τον πακτωλό με 100 άδες δισ. ευρώ από τα πακέτα των κρατικών και διακρατικών ενισχύσεων, περιμένουν τώρα τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης στα κοιναγορίτικα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που σύμφωνα με τους ίδιους θα «δράσουν επιβοηθητικά».
Να σημειώσουμε ότι μόλις την προηγούμενη βδομάδα, με το αντίστοιχο κείμενο της Τράπεζας, απαιτούνταν να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια που ήδη επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ζητώντας νέα μείωση στις συντάξεις, αλλά και στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Η Τράπεζα εντοπίζει την «αναγκαιότητα της πρόσθετης περικοπής των μισθών και των συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, αλλά και των συντάξεων που παρέχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα»!
Οι μεγαλοτραπεζίτες εκτιμούν πως «στη νέα περίοδο που διανύουμε, χωρίς δυνατότητα δανεισμού από το εξωτερικό, το μέγεθος του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και ειδικότερα οι πληρωμές μισθών και συντάξεων σε αυτόν τον τομέα προσδιορίζεται αναγκαστικά από το ύψος των φορολογικών και άλλων εσόδων που πράγματι εισπράττονται, ενώ και οι πληρωμές συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα προσδιορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος των εισφορών που εισπράττονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΑΤ) σε αυτόν τον τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ