10 Αυγ 2012

«ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Κινδύνεψε με αποτυχία πριν ακόμη ε


«ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ»
Κινδύνεψε με αποτυχία πριν ακόμη εκτοξευτεί
Δοκιμή στη Γη της ικανότητας του ρομποτικού οχήματος της αποστολής να υπερπηδά μεγάλους βράχους, αντί να τους παρακάμπτει, όπως έκαναν τα παλαιότερα (μικρότερα) οχήματα εξερεύνησης του Αρη
Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος (NASA) θα επιδιώξει να συνεχιστεί η αποστολή με την ονομασία «Επιστημονικό Εργαστήριο του Αρη», παρότι αναμένεται να υπερβεί κατά πολύ τον προϋπολογισμό της, ξεπερνώντας τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της NASA, κρίθηκε ότι ούτε τα 1,5 δισ. δολάρια που έχουν ήδη ξοδευτεί μπορούσαν να πάνε χαμένα, ούτε και να παραλειφθεί μία από τις βασικές αποστολές εξερεύνησης του Αρη. Ωστόσο, λόγω της υπέρβασης, η τελική έγκριση θα πρέπει να δοθεί από το Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.
Η αποστολή, που κανονικά θα εκτοξευτεί τον Οκτώβρη του 2009 (ή το 2011 εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις σε κάποια εξαρτήματα), προβλέπει την προσεδάφιση στον κόκκινο πλανήτη ενός ρομποτικού οχήματος αρκετά μεγάλου, ώστε να μεταφέρει πάνω του ένα εργαστήριο ανάλυσης δειγμάτων του εδάφους και των επιφανειακών πετρωμάτων. Με την εμπειρία και των προηγούμενων επιτυχών αποστολών ρομποτικών οχημάτων, το «Επιστημονικό Εργαστήριο του Αρη», όπως θα ονομάζεται η συσκευή, θα μπορεί να κινείται με μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα και να μεταφέρει 10 φορές περισσότερο φορτίο από τα παλιότερα αρειανά ρόβερ. Αποστολή του θα είναι να ερευνήσει τη δυνατότητα ύπαρξης μικροβιακής ζωής στο παρόν ή στο παρελθόν του Αρη.
Το «Επιστημονικό Εργαστήριο του Αρη» θα έχει διάρκεια ζωής ενός έτους και δυνατότητα να διανύει 200 μέτρα τη μέρα. Πέρα από μια στερεοσκοπική έγχρωμη κάμερα τοποθετημένη σε κατάρτι στο μπροστινό μέρος του, θα διαθέτει και ένα χημικό λέιζερ, που θα χτυπά κοντινά πετρώματα, ώστε τα όργανα που μεταφέρει το ρομποτικό όχημα να εντοπίζουν σημεία με ενδιαφέρουσα σύσταση, τα οποία αξίζει να μελετηθούν παραπέρα. Επιπλέον, θα διαθέτει βραχίονα που θα συλλέγει δείγματα, θα τα σπάει μέχρι να γίνουν σκόνη και θα τα τοποθετεί σε ειδικές υποδοχές για ανάλυση με τη βοήθεια αέριου χρωματογράφου, φασματόμετρου μάζας και φασματόμετρου λέιζερ. Το ρόβερ θα διαθέτει ανιχνευτή ραδιενέργειας, για διερεύνηση των κινδύνων σε ενδεχόμενη επανδρωμένη αποστολή, πλήρη μετεωρολογικό σταθμό, ανιχνευτή νετρονίων για τη μέτρηση του υδρογόνου που υπάρχει μέχρι βάθους ενός μέτρου κάτω από την επιφάνεια και πολλά άλλα όργανα. Τα περισσότερα από αυτά τα επιστημονικά όργανα είναι αμερικανικής κατασκευής, αλλά υπάρχουν και ορισμένα ρωσικής και ισπανικής.
Σύγκριση μεγέθους των παλαιότερων ρομποτικών οχημάτων που έστειλε η NASA στον Αρη και του «Επιστημονικού Εργαστηρίου του Αρη» (το λευκό δεξιά)
Για τη μετάδοση στη Γη των πληροφοριών που θα συλλέγει, το «Επιστημονικό Εργαστήριο του Αρη» θα χρησιμοποιεί ως αναμεταδότες τις διαστημοσυσκευές που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: nasa.gov, science.com

Ινδική μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη
Ο ινδικός πύραυλος PSLV, με τον σεληνιακό δορυφόρο «Τσαντραϊάν-1» στην κορυφή του, ετοιμάζεται για εκτόξευση
Οταν δημοσιεύονται αυτές οι γραμμές η ινδική αποστολή «Τσαντραϊάν-1» ίσως να βρίσκεται ήδη καθ' οδόν προς τη Σελήνη. Μετά τις ανάλογες μη επανδρωμένες αποστολές της Ιαπωνίας και της Κίνας, η Ινδία πρόκειται να θέσει ένα τεχνητό δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, για να μελετήσει τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τη σύσταση του εδάφους της. Ο πύραυλος φορέας του «Τσαντραϊάν-1» είναι ένας ινδικής κατασκευής PSLV (από τα λατινικά αρχικά του ονόματος: Οχημα Εκτόξευσης Πολικών Δορυφόρων), που επρόκειτο να εκτοξευτεί από το διαστημικό κέντρο Σάτις Νταουάν, στη Σριχαρικότα.

Κι άλλος πλούσιος αγοράζει μια «βόλτα» στο Διάστημα
Το διαστημόπλοιο «Σογιούζ» ετοιμάζεται για τη νέα αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Νέο τριμελές πλήρωμα, που θα αντικαταστήσει το υπάρχον πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ), μεταφέρει το διαστημόπλοιο «Σογιούζ-FG», που εκτοξεύτηκε την περασμένη Κυριακή από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ. Το νέο πλήρωμα απαρτίζεται από τους Αμερικανούς Μ. Φίνκε και Ρ. Γκάριοτ και τον Ρώσο, Γ. Λοντσακόφ και αντικαθιστά τους Ρώσους κοσμοναύτες Σ. Βολκόφ και Ο. Κονονένκο. Ο τρίτος του παλιού πληρώματος, αμερικανός Γκ. Τσαμίτοφ, θα αντικατασταθεί το Νοέμβρη. Πρόκειται πιθανότατα για μια από τις τελευταίες αλλαγές βάρδιας πριν το πλήρωμα του ΔΔΣ γίνει εξαμελές.
Ο Ρίτσαρντ Γκάριοτ, είναι ο έκτος κεφαλαιοκράτης που αγοράζει με τα λεφτά του μια «βόλτα» στο Διάστημα και μια δεκαήμερη διαμονή στο ΔΔΣ, ο οποίος παρεμπιπτόντως οικοδομήθηκε με τα χρήματα που συνεισφέρουν οι λαοί των χωρών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία κατασκευής του και - όπως και κάθε άλλο τεχνολογικό επίτευγμα - την επιστημονική γνώση που συγκέντρωσε στο πέρασμα των αιώνων ολόκληρη η ανθρωπότητα. Η διαστημική εμπειρία έχει απαιτήσεις σε φυσική κατάσταση, γνώσεις και ικανότητες, τις οποίες, όμως, δεν έχουν μόνο όσοι μπορούν να διαθέσουν 30 εκατομμύρια δολάρια, όπως ο Γκάριοτ και οι όμοιοί του. Ο διαστημικός τουρισμός των πλουσίων μάλλον δεν ήταν ακριβώς εκείνο που είχε κατά νου ο Γιούρι Γκαγκάριν, όταν άνοιγε το δρόμο του ανθρώπου προς τ' άστρα.

Ενοχλητική επαναλαμβανόμενη δυσλειτουργία
Η προβληματική τουαλέτα του ΔΔΣ
Παρά την επισκευή της πριν μερικούς μήνες, η τουαλέτα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) είναι και πάλι εκτός λειτουργίας. Η τουαλέτα αυτή δε λειτουργεί όπως στη Γη, αλλά με ροή αέρα. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε και πάλι στο σύστημα διαχωρισμού αερίων και υγρών, που είχε αλλαχτεί. Η ρωσικής κατασκευής συσκευή πρόκειται να αντικατασταθεί με καινούρια (επίσης ρωσική), που θα φτάσει στο σταθμό με την επόμενη αποστολή του αμερικανικού Διαστημικού Λεωφορείου. Μέχρι τότε το πλήρωμα του ΔΔΣ θα χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του συνδεδεμένου με το σταθμό «Σογιούζ ΤΜΑ-12». Στο Διάστημα κάποιες δυσλειτουργίες είναι πολύ πιο ενοχλητικές απ' ό,τι στη Γη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ