4 Σεπ 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Πρόκληση φαρμακοβιομηχανίας για τις τερατογενέσεις μετά από 50 χρόνια


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόκληση φαρμακοβιομηχανίας για τις τερατογενέσεις μετά από 50 χρόνια
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Αγανάκτηση προκαλεί η υποκριτική και προκλητική έπειτα από μισό αιώνα «συγνώμη», διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Gruenenthal για τις σοβαρές βλάβες στην υγεία δεκάδων χιλιάδων εμβρύων που προκάλεσε το φάρμακοθαλιδομίδη, που χορηγούνταν για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας και της αϋπνίας σε εγκύους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Gruenenthal Χάραλντ Στοκ προκάλεσε λέγοντας:«Ζητάμε συγχώρεση που για σχεδόν 50 χρόνια δεν βρήκαμε τρόπο να σας προσεγγίσουμε σαν άνθρωποι προς ανθρώπους. Θεωρήστε τη μακρά σιωπή μας σαν ένδειξη του σοκ που μας προκάλεσε η μοίρα σας». Μόνο που αυτή η μοίρα ήταν τραγική για τους χιλιάδες ανθρώπους που γεννήθηκαν με ατροφικά ή καθόλου άκρα, ή σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα εξαιτίας του «φαρμάκου» θαλιδομίδη, που είχε κυκλοφορήσει τις δεκαετίες του '50 και του '60, σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας κυρίως, προκειμένου να θησαυρίζει η φαρμακοβιομηχανία, που αποδεδειγμένα ήξερε τις συνέπειες του δηλητήριου που πλάσαρε.
Εξυπακούεται ότι η υποκριτική απολογία του Στοκ ούτε ανακούφισε, ούτε ικανοποίησε τα θύματα της φαρμακοβιομηχανίας, κάποια εκ των οποίων δήλωσαν στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι είναι τουλάχιστον αναίσχυντη και προσβλητική μία «συγνώμη» δίχως ανάληψη ευθύνης και κυρίως δίχως την καταβολή αποζημιώσεων.
Η θαλιδομίδη είναι ένα ισχυρό κατασταλτικό που κυκλοφόρησε από το 1957 έως το 1961 ως φάρμακο για εγκύους.Τα περισσότερα κρούσματα εμβρυακών δυσμορφιών και προβλημάτων καταγράφτηκαν σε Γερμανία, Βρετανία, Ιαπωνία, Καναδά και Αυστρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ