4 Σεπ 2012

«Διά πυρός και σιδήρου» τα άγρια μέτρα



ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Διά πυρός και σιδήρου» τα άγρια μέτρα
Εμφανίζεται αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους την αντιλαϊκή αποστολή που της ανέθεσε η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία
Οπως με την προηγούμενη συγκυβέρνηση, έτσι και με τη σημερινή, το κεφάλαιο επιδιώκει να συντρίψει το λαό για να σωθεί από την κρίση
Διά πυρός και σιδήρου είναι αποφασισμένη να περάσει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ενώ την ίδια στιγμή καθίσταται σαφές ότι το πακέτο των 11,5 δισ. αποτελεί μόνο ένα «μέτωπο» του ολοκληρωτικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και πλουτοκρατία σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του.
Ταυτόχρονα με τις ανελέητες περικοπές στις συντάξεις, στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, στο λεγόμενο «μισθολογικό κόστος» στο Δημόσιο, η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, προωθεί τις σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στα «ανταγωνιστικά» επίπεδα των γειτονικών χωρών, όπως άλλωστε προβλέπεται στο νέο μνημόνιο.
Η νέα «μείωση του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου των εργαζομένων από την αγορά εργασίας», δηλαδή των αποζημιώσεων που καταβάλλονται λόγω απόλυσης ή και συνταξιοδότησης, καθώς και η «αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εργασίας με αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης», δηλαδή η απόλυτη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, αποτελούν το επόμενο μέτωπο που ανοίγουν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ).
Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η επίθεση κατά των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων είναι δίχως τέλος και ότι τα μέτρα, που προωθούνται στο όνομα τάχα των ελλειμμάτων και των χρεών, πραγματικό στόχο έχουν την παραπέρα υποτίμηση της εργατικής δύναμης, για να ανακάμψει το κεφάλαιο από την κρίση. Παράλληλα, επιταχύνονται και οι ρυθμοί των ιδιωτικοποιήσεων, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικότερης στρατηγικής για έξοδο από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων και της πλουτοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αντ. Σαμαράς επιδεικνύει διαρκώς την αποφασιστικότητά του να περάσει με κάθε κόστος τα βάρβαρα μέτρα. «Θα πάρω τα μέτρα, θα κάνω τις αλλαγές που έχουμε εξαγγείλει κι ας πέσω...», φέρεται να δηλώνει, σύμφωνα με το «Εθνος», επαληθεύοντας την προσήλωση συνολικά της κυβέρνησης στην αποστολή που της έχει αναθέσει η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία.
Τη βούληση της κυβέρνησης να κλιμακώσει την καταστολή σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων επιβεβαίωσε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, δηλώνοντας ότι προωθούνται τα σχέδια για χρήση πυροσβεστικών αντλιών, ταυτόχρονα με τη χρήση χημικών, κατά των διαδηλωτών, καθώς και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την απαγόρευση ουσιαστικά των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.
Τον ίδιο προπαγανδιστικό σκοπό, της εμπέδωσης του «νόμου και της τάξης», υπηρετεί και η «περιοδεία» των Σαμαρά και Δένδια, το Σάββατο, στην Ομόνοια, όπου περίσσεψαν οι κορόνες για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πυγμής απέναντι στους μετανάστες.
Λογιστική για το κεφάλαιο
Η κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος των λαϊκών αγώνων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της επίθεσης κατά του λαού, που το επόμενο διάστημα γενικεύεται και εντείνεται. Μαζί με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, που τελειώνει ουσιαστικά τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, η κυβέρνηση προωθεί τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που τσακίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να διασφαλιστεί φτηνή εργατική δύναμη και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.
«Είναι επιτακτικό αυτά τα επώδυνα μέτρα (σ.σ. των 11,5 δισ.) να συνοδευτούν άμεσα από μέτρα ανάπτυξης, από αναπτυξιακές πολιτικές, δηλαδή, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, διαμόρφωση ενός πλαισίου ελκυστικότερου για επενδύσεις, μόνιμη αληθινή φορολογική μεταρρύθμιση. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα, γιατί πρέπει να δώσουμε και μία ώθηση, μία ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά (στο «vimafm») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η ανάπτυξη θα επιτευχθεί με φτηνή εργατική δύναμη και υποταγμένους εργάτες και δίνοντας «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι το ...ελάχιστο που πρέπει να γίνει! Οπως προκλητικά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αυτά τα 11,5 δισ. ευρώ είναι το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί για να αρχίσουμε να ανακτούμε την οικονομική ανεξαρτησία μας, είναι αυτό που λείπει για να έρθουμε "ίσα βάρκα - ίσα νερά" σε έσοδα και δαπάνες».
Ο ίδιος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η νέα άγρια σφαγή των συντάξεων θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι μέχρι τώρα διαρρέεται, επικαλούμενος ότι «η αναλογία των συντάξεων είναι διπλάσια απ' ό,τι οι μισθοί» στις κρατικές δαπάνες, γεγονός που χαρακτήρισε προκλητικά «τεράστια δομική δυσλειτουργία για την οικονομία μας»!
Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα ότι «από τα 88 δισ. των πρωτογενών δαπανών του ελληνικού κράτους, τα 60 δισ. πάνε σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα», συμπληρώνοντας ότι από αυτά «τα 30 δισ. είναι οι συντάξεις, 15 δισ. οι μισθοί και άλλα τόσα σχεδόν τα επιδόματα. Μένουν μόνο 28 δισ. για όλη τη λειτουργία του ελληνικού κράτους (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, οργανισμοί), τα πάντα πρέπει να λειτουργήσουν με ένα ποσό που είναι μικρότερο και μόνο από το ποσό που διατίθεται για τις συντάξεις».
Οι «αλχημείες» με τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τις βάρβαρες περικοπές είναι προκλητικές. Προσπαθεί με άθλιο τρόπο να δημιουργήσει την εικόνα ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αμείβονται πλουσιοπάροχα και γι' αυτό δεν περισσεύουν λεφτά για κοινωνικές δομές και υπηρεσίες. Κρύβει ότι η συντριπτική πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων επιβιώνει με μισθούς πείνας, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν λεηλατηθεί από κράτος και εργοδότες και ότι η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση Υγείας - Παιδείας - Πρόνοιας είναι στρατηγική επιλογή υπέρ του κεφαλαίου.
Με τέτοια χυδαία προπαγάνδα, ο Σ. Κεδίκογλου προανήγγειλε την πλήρη κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, δηλώνοντας: «Δυστυχώς είναι μία ανελέητη εξίσωση: Εσοδα - δαπάνες».
Αντιλαϊκή συνοχή
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι «μέσα στο φθινόπωρο θα έχουμε μία μεγάλη αποκρατικοποίηση να προχωρά και να αλλάζει το κλίμα»,επισημαίνοντας με νόημα ότι «οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι για το ταμειακό όφελος και μόνον». Παράλληλα επιταχύνονται και τα σχέδια για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), που αποτελούν δέσμευση του πρωθυπουργού έναντι των δανειστών, πράγμα που φρόντισαν να υπενθυμίσουν με συνεντεύξεις σε γερμανικά ΜΜΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Φ. Ρέσλερ.
Το Μέγαρο Μαξίμου δε φαίνεται να ανησυχεί για τη συνοχή και τη σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος, ούτε για τυχόν καταψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση. «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι όλοι όσοι συμμετέχουν και στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, έχουν βάλει την εθνική ανάγκη πάνω απ' όλα, έχουν αναλάβει την εθνική ευθύνη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ολοκληρώσουν αυτή την αποστολή», τόνισε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το «πακέτο» των μέτρων αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, μέσα στη βδομάδα. Ο Αντ. Σαμαράς επιδιώκει να ολοκληρωθούν οι εσωκυβερνητικές διεργασίες μέχρι την Παρασκευή, έτσι ώστε ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει τον πλήρη φάκελο στους επικεφαλής της τρόικας που φτάνουν στην Αθήνα στις 7 του μήνα.
Την ίδια μέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ στις 10 του μήνα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας. Την επομένη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στη Φραγκφούρτη.
Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς της γερμανικής κυβέρνησης, Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, και Εξωτερικών, Γκ. Βεστερβέλε, θα έχει σήμερα στο Βερολίνο και ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης, Γ. Στουρνάρας. Σχετικά με το ενδεχόμενο «επιμήκυνσης» του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι τα «πάντα είναι στο τραπέζι».
Ο Γ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με την τρόικα την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη. Αμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει μια «θετική εισήγηση» της τρόικας ενόψει της άτυπης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στη Λευκωσία στις 14 του μήνα, αν και οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτώβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ