4 Σεπ 2012

ΓΑΛΛΙΑ Αυξάνεται η ανεργία, ενώ ο Ολάντ «σώζει» τράπεζες



ΓΑΛΛΙΑ
Αυξάνεται η ανεργία, ενώ ο Ολάντ «σώζει» τράπεζες
ΠΑΡΙΣΙ.--
Η διάσωση της τράπεζας Credit Immobilier - τράπεζα χορήγησης στεγαστικών δανείων - της Γαλλίας από την κυβέρνηση Ολάντ, μέσα από την παροχή εγγυήσεων για την κάλυψη των υποχρεώσεών της, είναι η είδηση που κυριαρχούσε χτες στη Γαλλία, πυροδοτώντας έντονη λαϊκή δυσφορία. Οπως σχολίαζε ο γαλλικός Τύπος ειρωνικά, ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός, ο Ολάντ «ξέχασε γρήγορα» ότι προεκλογικώς ξιφουλκούσε δήθεν κατά του χρηματιστηριακού κεφαλαίο» και σήμερα το σώζει, υπενθυμίζοντας εμμέσως στον Πρόεδρο ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικός για να διατηρήσει ένα μίνιμουμ κοινωνικής ηρεμίας. Και αυτό γιατί, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας, Μισέλ Σαπέν, οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το «ψυχολογικό» όριο των τριών εκατομμυρίων και αυξάνονται διαρκώς με μεγάλο ρυθμό.
Προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα, ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ισχυριζόταν ότι το κράτος δεν «έδωσε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων για την τράπεζα» και ότι απλώς «εγγυήθηκε για τις δεσμεύσεις της, αφού δεν μπορούσε να βρει αγοραστή». Ο Μοσκοβισί τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκρισης της Credit Immobilier με τη χρεοκοπημένη βελγική Dexia.
Παρ' όλ' αυτά, η αναγνώριση από το συνάδελφό του στο υπουργείο Εργασίας ότι η ανεργία αυξάνεται ταχύτατα έχοντας, ήδη, φτάσει τον Ιούλιο το 10,3% του εργατικού δυναμικού παρουσιάζοντας μια αύξηση από τον προηγούμενο μήνα της τάξης των 41.300 ανέργων, δεν άφησε περιθώρια στην προεδρία Ολάντ να δικαιολογήσει την αναμενόμενη, για όσους δεν πείστηκαν από τις διαχειριστικές της κορόνες, διάσωση της τράπεζας. Ο Σαπέν, προχωρώντας περαιτέρω, παραδέχτηκε επίσης ότι τους τελευταίους 15 μήνες η ανεργία αυξάνεται διαρκώς με ολοένα μεγαλύτερους ρυθμούς και ότι δεν μπορεί να υπολογίσει πόσοι θα είναι οι άνεργοι σε λίγους μήνες και όταν αυτοί που βρίσκονται κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας στην Γαλλία, προσεγγίζουν τα 8 εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ