21 Σεπ 2012

.....ΘΕΕ ΜΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΕ ΜΟΥ


Φόρος στη ... βροχή!




Εναν περίεργο τρόπο συνέλαβαν τα μυαλά των τοπικών «αρχόντων» στην πόλη Κλάιπεντα της Λιθουανίας, με στόχο να γεμίσουν με χρήματα τα δημοτικά ταμεία. Στο εξής η βροχή μπορεί να κοστίσει ακριβά στους πολίτες, αφού επιβλήθηκε φόρος σε κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού εφόσον το βρόχινο νερό που πέφτει στο σπίτι του καταλήγει στην κοινή αποχέτευση κι όχι στην ξεχωριστή. Ο φόρος που έχει οριστεί είναι 3 λιτ (σχεδόν 1 ευρώ) για ένα κυβικό μέτρο που πέφτει στο δίκτυο. Βρέχει; Πλήρωσε! Είναι η «εφεύρεση» του νέου φόρου.

Στο λιμάνι της Κλάιπεντα ο ήλιος είναι σπάνιο φαινόμενο. Η πόλη βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας και οι βροχοπτώσεις αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Το χρόνο πέφτουν γύρω στα 800 χιλιοστόμετρα βροχής και οι «εφευρέτες» του νέου φόρου θα πρέπει να είναι σίγουροι για την αποδοτικότητα του μέτρου.

Ωστόσο, σε ορισμένους κατοίκους κυριαρχεί δυσπιστία. Η εφημερίδα «Αργκουμέντι» αναφέρει σχετικά πως η κάτοικος της πόλης Ε. Αντρέεβα αναρωτιόταν για το πώς οι αρχές θα μετρούν κάθε φορά το πόσο βρόχινο νερό έριξε το κάθε σπίτι στο δίκτυο. «Θέλω να δω πώς αυτό θα το εφαρμόσουν στην πράξη. Δε θα τους φτάσουν οι κουβάδες!».

Από τη μεριά του ο δημοτικός σύμβουλος Β. Τιτόφ δήλωσε σχετικά: «Κανείς μας δε θα μπορούσε να σκεφτεί πως μπορούν να μπουν τέτοιοι φόροι. Υπάρχει, βέβαια, η δυνατότητα να βάλουμε φόρο και στον καθαρό αέρα και στον άνεμο. Βλέπετε πόσο φυσάει σήμερα...».

Σημεία των (καπιταλιστικών) καιρών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ