19 Οκτ 2012

Νέα κατασταλτική αστυνομική επιχείρηση


ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Νέα κατασταλτική αστυνομική επιχείρηση
Από τις χτεσινές επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής
Associated Press
Ενα ακόμα σχέδιο άγριας καταστολής σε βάρος διαδηλωτών που συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις εφαρμόστηκε χτες στο κέντρο της Αθήνας. Εκτεταμένη χρήση χημικών, επεμβάσεις διμοιριών των ΜΑΤ σε όλη την πλατεία Συντάγματος και σε γύρω δρόμους, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εκκένωσης του χώρου, μεγάλος αριθμός προσαγωγών, ακόμα και προληπτικών και αρκετοί τραυματίες. Η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν μεγάλη, ενώ πολλές «κλούβες» είχαν κατακλύσει πολλά σημεία στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν οδοφράγματα δίπλα από τη Βουλή, καθώς και ο φράκτης στη Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ τα οχήματα υδροβολής και οι υδραντλίες ήταν έτοιμα για δράση.
Αποτέλεσμα των επιχειρήσεων καταστολής, ήταν να τραυματιστούν συνολικά πέντε διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ αρκετοί ήταν οι ελαφρύτερα τραυματίες που τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στην πλατεία Συντάγματος. Πραγματοποιήθηκαν 103 προσαγωγές, αρκετές από τις οποίες ήταν προληπτικές και 7 συλλήψεις.
Στις 13.10 περίπου, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ άρχισαν να αναπτύσσονται στην οδό Γεωργίου Α' την ώρα που στο σημείο αυτό βρίσκονταν διαδηλωτές από τη συγκέντρωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Η αστυνομική δύναμη υποχρέωσε τους συγκεντρωμένους να αδειάσουν το δρόμο. Δέκα λεπτά αργότερα, ο φραγμός των αστυνομικών οπισθοχώρησε και πέρασε ομάδα διαδηλωτών, ενώ λίγο αργότερα περίπου 10 κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν βόμβες «μολότοφ» και ακολούθησε το γνωστό σκηνικό κλεφτοπόλεμου. Η ρίψη χημικών δημιούργησε αποπνικτική ατμόσφαιρα και οι διαδηλωτές υποχώρησαν προς τους γύρω δρόμους, ενώ την ώρα εκείνη περνούσαν άλλα μπλοκ διαδηλωτών από την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Σύμφωνα με καταγγελίες, σε δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος ακολούθησε κυνηγητό των συγκεντρωμένων που επιχειρούσαν να αποφύγουν τα χημικά από αστυνομικές δυνάμεις. Η Αστυνομία επιχείρησε με τέτοιο τρόπο, που ανάγκασε τα μπλοκ να κατευθυνθούν προς την Οθωνος και την Αμαλίας και ένα τμήμα διαδηλωτών να διαλυθεί στους γύρω δρόμους. Αντίθετα αρκετά άτομα παρέμειναν στις οδούς Φιλελλήνων, Μητροπόλεως και Κ. Σερβίας. Στις 13.30 αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση χημικών έδιωχναν τους διαδηλωτές από τα «λουλουδάδικα», ενώ κουκουλοφόροι πετούσαν βόμβες «μολότοφ» και μάρμαρα στις αστυνομικές δυνάμεις.
Είκοσι λεπτά αργότερα, φαίνεται πως μπήκε σε εφαρμογή σχέδιο εκκένωσης της πλατείας. Διμοιρίες των ΜΑΤ προσπάθησαν να διώξουν τον κόσμο, επιχειρώντας από τα γύρω στενά και μάλιστα, τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο όταν προσπάθησαν να εγκλωβίσουν κάποιους στην κάτω πλευρά του Συντάγματος. Στις 14.25 πραγματοποιήθηκε νέα επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων με επίκεντρο την Ερμού, τη Φιλελλήνων και την Οθωνος. Οι «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις της αστυνομίας κορυφώθηκαν στις 15.00 και σε όλα τα σημεία της πλατείας. Μέρος των συγκεντρωμένων παρέμεναν στην Αμαλίας και σημειώνονταν διαξιφισμοί με τα ΜΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ