19 Οκτ 2012

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ Αποθαρρύνει τις απεργίες και τις αυξήσεις ο Ζούμα


ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αποθαρρύνει τις απεργίες και τις αυξήσεις ο Ζούμα
ΠΡΕΤΟΡΙΑ.- Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα κάλεσε την Τετάρτη όλους τους Νοτιοαφρικανούς εργαζόμενους που συμμετέχουν σε μη «εγκεκριμένες» απεργίες να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να επιστρέψουν το συντομότερο στους τόπους δουλειάς για να ομαλοποιηθεί η παραγωγή στον τομέα της εξόρυξης μετάλλων.
Ο Ζούμα, κάνοντας την ομιλία του μετά το τέλος κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψης υπουργών, στελεχών του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU) και μεταλλωρύχων συνδικαλιστών, υποστήριξε πως η κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα αιτήματα κυρίως των μεταλλεργατών απεργών και ότι ενθαρρύνει το συνταγματικό δικαίωμα «ειρηνικής άσκησης διαμαρτυρίας». Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος Ζούμα πρότεινε και 12μηνη αναστολή των αυξήσεων στους μισθούς και στα δώρα στελεχών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο, οι συστάσεις του Νοτιοαφρικανού προέδρου δεν φάνηκε να εισακούονται. Περίπου 80.000 μεταλλωρύχοι (ήτοι 16% του συνόλου εργαζομένων στον κλάδο των ορυχείων και της εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων) συνεχίζουν ακάθεκτοι τις απεργίες με κεντρικό αίτημα την αύξηση των μισθών, ενώ πριν λίγες μέρες το COSATU υποστήριξε τους 12.000 απεργούς εργάτες που απολύθηκαν πριν δύο βδομάδες από την πολυεθνική «Amplats», προειδοποιώντας ότι θα πρωτοστατήσει στη διοργάνωση διαδηλώσεων διαμαρτυρίας εάν δεν αποκατασταθούν ως τις 27 τρέχοντος μηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ