23 Νοε 2012

Παζάρια για το κεφάλαιο και η λυπητερή στο λαό


ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Παζάρια για το κεφάλαιο και η λυπητερή στο λαό
Ολα τα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι του συμβιβασμού, προβλέπουν νέα μνημόνια και μέτρα
Σ' όποιον συμβιβασμό κι αν καταλήξουν για την Ελλάδα και την κρίση, ο λαός θα κληθεί να πληρώσει με νέα μνημόνια και μέτρα τη διαχείριση προς όφελος της πλουτοκρατίας
Eurokinissi
Τα «απόνερα» από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και οι αναλύσεις για την πιθανή εξέλιξη της κόντρας ΔΝΤ - Ευρωζώνης για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους συνεχίζουν να κυριαρχούν στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και στα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου.
Βασικό πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, παραμένει η απαίτηση του Ταμείου να διασφαλιστεί από τώρα η χρηματοδότηση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας μέχρι το 2016, και όχι μόνο μέχρι το 2014, όπως αντιπροτείνει η Ευρωζώνη, με βασικούς υπέρμαχους τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 32 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι είναι το «κενό» μέχρι το 2016, μένει να διευκρινιστεί ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ περίπου. Το ΔΝΤ ζητάει επίσης δέσμευση από το Γιούρογκρουπ ότι θα συναινέσει σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2016, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρούν τα κράτη μέλη και κυρίως η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τη ζημιά που συνεπάγεται για τα δικά τους μονοπώλια η καταστροφή κεφαλαίου με τη μορφή ελληνικών ομολόγων.
Παρά τις συγκαταβατικές δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, πηγή που συμμετείχε στα παζάρια του Γιούρογκρουπ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν βρίσκονται «αληθινά κοντά σε μια συμφωνία» για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, καθώς παραμένουν οι αντίθετες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το ΔΝΤ επιμένει πως τα μέτρα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση του χρέους από το 190% του ΑΕΠ το 2013, στο 120% το 2020 και γι' αυτό «αρνείται να υπογράψει μια συμφωνία την οποία θεωρεί μη ρεαλιστική», σύμφωνα με την πηγή. Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι επαφές στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής χτες και σήμερα στις Βρυξέλλες, ενδεχόμενα να οδηγήσουν σε συμβιβασμό τη Δευτέρα.
Παρέμβαση, για να επέλθει συμβιβασμός ανάμεσα σε Ευρωζώνη και ΔΝΤ, έκανε χτες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επίτροπος Ολι Ρεν. Μιλώντας για λογαριασμό της Κομισιόν, ζήτησε «να ξεπεράσουμε το μύθο ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα» και είπε ότι πρέπει, τώρα, να λάβει το Γιούρογκρουπ άμεσα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είπε χτες ότι στο Γιούρογκρουπ «δεν τα καταφέραμε εντελώς να βρούμε μια λύση για την Ελλάδα, αλλά θα το κάνουμε τη Δευτέρα».
Η έκθεση για το χρέος
Στο Γιούρογκρουπ της Τετάρτης, οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν «μια συρραφή μέτρων» για τη μείωση του ελληνικού χρέους, όπως η μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν δοθεί από την Ευρωζώνη και η επιμήκυνση της διάρκειάς τους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ φέρεται να είπε στη συνεδρίαση ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 μπορεί να εξασφαλιστεί με μείωση των επιτοκίων στα δάνεια και αύξηση της συμμετοχής του EFSF. Ο υπουργός Οικονομικών της ΓερμανίαςΒ. Σόιμπλε δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με το ΔΝΤ για το πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους και επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται στη χρήση των κερδών της ΕΚΤ «για τη στήριξη της Ελλάδας».
Ο ίδιος είπε για το κούρεμα ότι αν αποφασιστεί, «δεν θα μπορούμε να δώσουμε νέες εγγυήσεις για την Ελλάδα, το οποίο είναι λογικό, καθώς σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις μόνο εφόσον πιστεύουμε ότι το χρέος θα αποπληρωθεί. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο».
Καταλύτης για τις εξελίξεις είναι η έκθεση που ετοιμάστηκε για τη σύνοδο του Γιούρογκρουπ, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί κάτω από το στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020, μόνο εάν γίνει «κούρεμα».
Οπως αναφέρεται, είτε οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα, είτε να επιβάλουν στους ιδιώτες επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής, που ουσιαστικά αποτελεί έμμεσο «κούρεμα» του χρέους. Την πρώτη άποψη στηρίζει σταθερά το ΔΝΤ, ενώ τη δεύτερη έχει υιοθετήσει ένθερμα η Γερμανία και άλλες χώρες του «πυρήνα» του ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση, αν δε ληφθεί κανένα μέτρο, το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% του ΑΕΠ το 2022 και στο 111% του ΑΕΠ το 2030, από το σημερινό επίπεδο του 170% περίπου.
Προκειμένου να καταστεί δυνατή μια μείωση του χρέους στα επίπεδα που προβλέπει το πρόγραμμα της τρόικας για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, η έκθεση σημειώνει ότι είναι αδύνατο να αποφευχθεί η «προσφυγή σε μέτρα που θα σημαίνουν απώλεια κεφαλαίου ή επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης ή που θα προβλέπουν μία ευρύτερη επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, η οποία θα συνεπάγεται την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (collective action clauses)».
Σύμφωνα με την έκθεση, η αναστολή πληρωμής τόκων από την Ελλάδα για τα δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μείωνε το χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, αν η ΕΚΤ επέστρεφε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 4,6% του ΑΕΠ.
Το σχέδιο της επαναγοράς ομολόγων
Το επικρατέστερο σενάριο που συζήτησε το Γιούρογκρουπ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, είναι η επαναγορά ομολόγων με κόστος 10 δισ. ευρώ από ιδιώτες στο 50% της ονομαστικής τιμής τους, προκειμένου να υπάρξει μείωση κατά 2,4% του ΑΕΠ το 2020.
Με δεδομένο ότι τα 10 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και πως για κάθε ομόλογο ονομαστικής αξίας 1 ευρώ το ελληνικό Δημόσιο θα δίνει 0,50 σεντς, στόχος είναι να αποσυρθεί το 1/3 του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα στα χέρια των ιδιωτών. Πρόκειται για 20 δισ. ευρώ, από τα 62 δισ. νέων τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, που λήγουν από 24/2/2023 μέχρι 24/2/2042. Τα ομόλογα αυτά διέπονται από το Βρετανικό Δίκαιο και έχουν διαβάθμιση «CCC».
Αν επιλεγεί αυτή η λύση, τότε η καθαρή απόσυρση χρέους θα είναι στο 2,4% του ΑΕΠ το 2020 ή στα 6,2 δισ. ευρώ, καθώς το δάνειο των 10 δισ. ευρώ του EFSF και οι τόκοι του, θα προσμετρούνταν στο συνολικό χρέος της χώρας, φορτώνονται δηλαδή και αυτά στις πλάτες του λαού. Σήμερα, η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι στο 33,69% της ονομαστικής αξίας του, του 15ετούς στο 30,21%, του 20ετούς στο 25,41% και του 30ετούς στο 24,35%.
Επειδή, όμως, η ανακοίνωση του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να εκτινάξει τις τιμές των ομολόγων και επειδή ταυτόχρονα οι όροι του δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί για όλους τους επενδυτές, εξετάζεται το ενδεχόμενο, όπως και στο PSI, να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, που προβλέπουν ότι από τη στιγμή που τα 2/3 των ομολογιούχων συμφωνήσουν σε μία αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, τότε ακολουθούν και οι υπόλοιποι κάτοχοι των ομολόγων.
Στην ενεργοποίηση των ρητρών αντιτίθεται το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).«Η αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) είχε εξηγηθεί στους επενδυτές ως μια παρέμβαση μοναδική, που δεν θα επαναληφθεί. Αν γίνει νέα αναδιάρθρωση, η αξιοπιστία της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε στέλεχός του.
Οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να συμβιβαστούν εάν θέλουν να αποφύγουν απομείωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, φέρεται να δήλωσε την Πέμπτη ο Γ. Ασμουσεν, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. «Οποιος θέλει να αποφύγει κούρεμα για τους επίσημους πιστωτές και το θεωρεί αυτό ως κόκκινη γραμμή, θα πρέπει να είναι έτοιμος να υπαναχωρήσει σε άλλα θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse».
Ζόρια σε Κύπρο - Βρετανία
Στο μεταξύ, η τρόικα αναχώρησε χτες από την Κύπρο και οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της δανειακής συμφωνίας με την κυβέρνηση θα συνεχιστεί με τηλεδιασκέψεις, χωρίς να αποκλείεται και νέα επίσκεψη των τεχνοκρατών στο νησί. Ανοικτά παραμένουν, σύμφωνα με τις διαρροές και πληροφορίες στον Τύπο, τα θέματα του φυσικού αερίου, της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών.
«Η Λευκωσία δεν έχει πολλές επιλογές και οι δανειστές θέτουν πολύ σκληρούς όρους»,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Στεφάνου, περιγράφοντας το κλίμα των διαβουλεύσεων. «Προσπάθειά μας είναι να κάνουμε τους όρους όσο το δυνατό πιο υποφερτούς» είπε ο ίδιος και προσέθεσε ότι «σε κάποιο σημείο το επιτυγχάνουμε, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν και επώδυνοι όροι».
Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές της Κύπρου, ο οίκος «Fitch» σημειώνει ότι«η ύφεση έχει επιδεινωθεί περισσότερο από το προβλεπόμενο. Για το 2012 η ύφεση θα φτάσει το 2% έναντι ισχνής ανάπτυξης 0,5% το 2011. Η ύφεση θα συνεχιστεί το 2013 και θα παραμείνει ως το 2014». Σε ό,τι αφορά το χρέος, η «Fitch» το υπολογίζει σε 120% ως το 2014, έναντι του 71,1% του 2011. Οι τρεις βασικές τράπεζες της Κύπρου θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση 4 δισ. ευρώ ή 22% του ΑΕΠ.
Τέλος, τα δημοσιονομικά της Βρετανίας παρουσίασαν τον Οκτώβρη μεγαλύτερη επιδείνωση από αυτή που προβλεπόταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Σαν αποτέλεσμα, το βρετανικό δημόσιο χρέος έφτασε το 1,068 τρισ. ευρώ, ή το 67,9% του ΑΕΠ της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ