6 Δεκ 2012

Η διαφθορά είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό..


Η διαφθορά είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό...
Γρηγοριάδης Κώστας
ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΔΙΑΦΘΟΡΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Φαίνεται είναι θέμα ...του χαρακτήρα των Ελλήνων. Αντίθετα, μηδενική είναι διαφθορά στη Φιλανδία ή στη Δανία.
Μια χαρά τα πράγματα και στη Γερμανία της SIEMENS και στην Αγγλία των τρελών σκανδάλων και στις ΗΠΑ με την Enron. Πώς να το κάνουμε υπάρχουν ...τίμιες χώρες σε αυτό τον πλανήτη.
Μια μικρή λεπτομέρεια δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί. Πώς γίνεται να δραστηριοποιούνται σε όλες τις χώρες πάνω - κάτω οι ίδιες πολυεθνικές και οι ίδιες τράπεζες - κολοσσοί και οι ίδιες κατασκευαστικές κοινοπραξίες. Κι όμως να ...επιδεικνύουν διαφορετική συμπεριφορά.
Σε κάποιες να είναι «δαίμονες» με περίεργες δοσοληψίες και δωροδοκίες και σε κάποιες «άγγελοι», όπου όλα γίνονται με το γράμμα του νόμου και της διαφάνειας. Λέτε να πάσχουν από ...σχιζοφρένεια;
`Η μήπως, πάλι, υπάρχουν χώρες όπου η μίζα είναι ...θεσμοθετημένη και νόμιμη ή μήπως υπάρχουν χώρες όπου το δέσιμο πολιτικής και επιχειρηματιών είναι θεμιτό και απόλυτος, νομιμότατος κανόνας;
Δεν είναι λίγο αστείο να θεωρούνται οι ΗΠΑ και η Γερμανία «αδιάφθορες» και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Αφγανιστάν «διεφθαρμένες» χώρες; Λες και δεν ελέγχουν τα ίδια κέντρα τις καταστάσεις στις χώρες αυτές.
Προφανώς, ένα πράγμα θέλουν να πετύχουν με τέτοιες «εκθέσεις» και με οργανώσεις τύπου «Διεθνής Διαφάνεια»: Να κρύψουν ότι η διαφθορά και η διαπλοκή είναι συστατικά στοιχεία του συστήματος που υπηρετούν.
ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΑ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ πάνε σε αυτήν τη χώρα. Ακόμη και το φορολογικό νομοσχέδιο. Θα μας φέρουν - λένε - ένα «μικρό» μέσα στο Δεκέμβρη και ένα «μεγάλο» τον Απρίλη του 2013.
Το ένα θα είναι ...δώρο για τα Χριστούγεννα και το άλλο για το Πάσχα. Κι όλα αυτά για να «ευνοήσουν τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ