18 Ιαν 2013

ΑΛΓΕΡΙΑ Μακελειό από το στρατό


ΑΛΓΕΡΙΑ
Μακελειό από το στρατό

ΑΛΓΕΡΙ.--

Σε λουτρό αίματος εξελίσσεται η ομηρία στο συγκρότημα κατοικιών εργαζομένων στις ενεργειακές εγκαταστάσεις Τιγκαντουρίν, στην περιοχή Αϊν Αμένας, στη νότια Αλγερία, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, μετά από επέμβαση του αλγερινού στρατού, η οποία συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, υπό συγκεχυμένες συνθήκες. Στο συγκρότημα κατοικιών, από την Τετάρτη, είχαν οχυρωθεί ένοπλοι ισλαμιστές κρατώντας ομήρους περισσότερους από 41 ξένους εργαζομένους, ενώ εντός του κτιρίου βρίσκονταν και εκατοντάδες Αλγερινοί εργαζόμενοι που δεν κρατούνταν όμηροι αλλά δεν μπορούσαν να φύγουν.

Το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS μετέδωσε ότι η επιχείρηση πέτυχε την απελευθέρωση 600 Αλγερινών εργαζομένων και τεσσάρων ξένων (δύο Σκοτσέζων, ενός Γάλλου και ενός Κενυάτη) ενώ σκοτώθηκαν 34 όμηροι, των οποίων οι υπηκοότητες δεν γνωστοποιούνται, και 15 απαγωγείς. Οι απαγωγείς ζητούν τον τερματισμό της γαλλικής επέμβασης στο Μάλι και την απελευθέρωση 100 ομοϊδεατών τους από τις αλγερινές φυλακές.

Πριν αρχίσει η επιχείρηση του αλγερινού στρατού, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν καταφέρει να διαφύγουν από το χώρο 30 Αλγερινοί και 15 ξένοι. Σύμφωνα με τους απαγωγείς, που επικοινωνούν διαρκώς με το πρακτορείο ΑΝΙ στη Μαυριτανία, ο αλγερινός στρατός έπληξε δύο οχήματα που εγκατέλειπαν το κτίριο με ομήρους και απαγωγείς και μετά περικύκλωσε το κτίριο όπου παραμένει ένας αριθμός απαγωγέων και τουλάχιστον επτά ξένοι όμηροι: Δύο Αμερικανοί, τρεις Βέλγοι, ένας Ιάπωνας και ένας Βρετανός.

Ο Αλγερινός υπουργός Εσωτερικών, Ντάαχο Ουλντ Καμπίλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι απαγωγείς δεν ήρθαν από γειτονική χώρα, αλλά δρούσαν εντός Αλγερίας. Δυσφορία για την επιχείρηση εξέφρασαν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η ΒΡ (που μαζί με την αλγερινή κρατική Sonatrach και τη νορβηγική Statoil) εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο κοίτασμα, δήλωσε ότι απομακρύνει όλο το μη απαραίτητο προσωπικό της από την Αλγερία και ότι δεν έχει ενημερωθεί για το τι ακριβώς συμβαίνει. Λόγω της ομηρίας, έχει μειωθεί σημαντικά η ροή φυσικού αερίου προς την Ιταλία, διά μέσου του αγωγού Transmed.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ