18 Ιαν 2013

Συνεχείς βομβαρδισμοί, πολλοί νεκροί και χιλιάδες πρόσφυγες


ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Συνεχείς βομβαρδισμοί, πολλοί νεκροί και χιλιάδες πρόσφυγες


Ξεσπιτωμένοι κάτοικοι στο Μάλι, που φεύγουν για να αποφύγουν τις συγκρούσεις
ΜΠΑΜΑΚΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--


Σε επέμβαση διαρκείας με αβέβαιο αποτέλεσμα και δυσμενείς συνέπειες για το λαό του Μάλι, που ήδη πληρώνει βαρύ φόρο αίματος και προσφυγιάς από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των γαλλικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, κυρίως στις πόλεις Ντιαμπαλί και Κόνα του κεντρικού και κεντροδυτικού τμήματος της χώρας, εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση που σήμερα κλείνει την πρώτη βδομάδα από την έναρξή της, και γίνεται όχι βεβαίως για την ...απελευθέρωση του λαού, αλλά για την καταλήστευση του τεράστιου φυσικού πλούτου της χώρας.

Ο ανηλεής βομβαρδισμός της πόλης Ντιαμπαλί συνεχίστηκε και χτες, όπως και οι συγκρούσεις σώμα με σώμα ανάμεσα σε Γάλλους στρατιώτες που από το περασμένο 24ωρο ανέρχονται σε τουλάχιστον 1.400 και ισλαμιστές των οργανώσεων AQMI και «Ανσάρ Ντιν». Στη συγκεκριμένη πόλη των περίπου 35.000 κατοίκων (προ της επέμβασης...), εκατοντάδες είναι αυτοί που εγκατέλειψαν τις εστίες τους προκειμένου να σωθούν από τα πυρά των ισλαμιστών και τις βόμβες των γαλλικών βομβαρδιστικών. Αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία, ανέφεραν πως οι ισλαμιστές κατέλαβαν σπίτια αμάχων, οχυρώθηκαν σε αυτά, προσπάθησαν να «συγχωνευτούν» με τον τοπικό πληθυσμό και κυκλοφορούν σε μικρές ομάδες των τριών - τεσσάρων ατόμων προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί από τις γαλλικές δυνάμεις.

Η πόλη Κόνα, που υποτίθεται πως είχε ανακαταληφθεί από το μαλινέζικο στρατό τις πρώτες δύο - τρεις μέρες της γαλλικής επέμβασης, φαίνεται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πως περιήλθε και πάλι στα χέρια του μαλινέζικου στρατού.

Πάντως, τις επόμενες λίγες μέρες στα μέτωπα των συγκρούσεων αναμένεται να διπλασιαστούν οι Γάλλοι στρατιώτες που θα ανέλθουν σε περίπου 2.500, ενώ θα αναπτυχθούν οι πρώτοι εκατοντάδες από τους τουλάχιστον 3.500 στρατιώτες της αποστολής της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS) και τους 2.000 επίλεκτους στρατιώτες που αποστέλλει το Τσαντ από μόνο του.
Οι ισλαμιστές της οργάνωσης «Σεμπάμπ», που δρουν στη Σομαλία, ισχυρίστηκαν χτες ότι εκτέλεσαν τον Γάλλο πράκτορα που κρατούσαν όμηρο από το 2009, γνωστό σαν Ντενί Αλέξ. Οι γαλλικές αρχές θεωρούν ότι ο όμηρος θανατώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο επιχείρησης - φιάσκο Γάλλων κομάντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ