18 Ιαν 2013

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Κυρίαρχοι οι ανταγωνισμοί σε όλα τα επίπεδα


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κυρίαρχοι οι ανταγωνισμοί σε όλα τα επίπεδα
Κλιμακώνεται η κόντρα με τη Βρετανία, διχογνωμίες για τη διαχείριση στο εσωτερικό της Γερμανίας
Η κόντρα ΕΕ - Βρετανίας αναμένεται να κορυφωθεί ενόψει και της συνόδου για τον προϋπολογισμό τον ερχόμενο Φλεβάρη
Εν μέσω σκληρών και κλιμακούμενων ανταγωνισμών, η ΕΕ επαναφέρει το θέμα του προϋπολογισμού για την περίοδο 2014 - 2020 στηΣύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 7 και 8 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου,Χέρμαν Βαν Ρομπάι,δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε τις τελευταίες βδομάδες.
«Το σημείο εκκίνησης θα είναι η πρόταση που συζητήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Νοέμβρη», διέρρευσε ο Ρομπάι, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την κόντρα για την κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ και τις περικοπές σε διάφορους τομείς (αγροτικά, αλιεία κ.ά.), που προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στην προηγούμενη Σύνοδο για τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στα κράτη - μέλη για μεταρρυθμίσεις ζωτικής σημασίας, επαληθεύοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι δίχως τέλος στην ΕΕ των μονοπωλίων.
Οπως είπε, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστούν όχι μόνο οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική σφαίρα», εννοώντας τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που επιταχύνουν την εσωτερική υποτίμηση στα κράτη - μέλη.
Στην ίδια ομιλία έδωσε συνέχεια στην κόντρα ΕΕ - Βρετανίας και στα όσα ακούγονται για ενδεχόμενη έξοδο της τελευταίας από την Ευρωένωση, λέγοντας ότι δεν ξέρει τι ακριβώς ζητάει ο Ντ. Κάμερον και ότι κάποια αλλαγή στο ρόλο της Βρετανίας εντός της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνηθεί και από τα 27 μέλη της. «Συμμετέχουμε όλοι μας σε μια συλλογική επιχείρηση, δεν μιλάμε απλά να προχωρήσουμε μόνοι μας ή με ένα κλειστό κλαμπ όπου ο καθένας κοιτά τα δικά του συμφέροντα», είπε, θέλοντας να εξωραΐσει στα μάτια των λαών τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ ως ένωσης ανταγωνιστριών οικονομιών με ανισόμετρη ανάπτυξη.
Διαφορετικές απόψεις για τη διαχείριση
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στο Μόναχο (Ifo), Χανς Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ντόιτσε Βέλε», επαναφέρει την άποψη υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δείχνοντας ότι στο εσωτερικό της γερμανικής αστικής τάξης υπάρχουν συγκρουόμενες απόψεις για τη διαχείριση της κρίσης.
«Για τους Ελληνες είναι μεγάλο μειονέκτημα να παραμένουν στο ευρώ, διότι δεν είναι ανταγωνιστικοί και έχουν τεράστια ανεργία», υποστηρίζει, και προσθέτει ότι ακόμη και για τους δανειστές της Ελλάδας - και κυρίως για τη Γαλλία - δεν έχει νόημα να παραμένει η Ελλάδα, «διότι δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει κάτι», καθώς, όπως λέει, «χρειάζεται διαρκώς νέες πιστώσεις για να καλύψει τα ελλείμματά της».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σημάδι των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε χτες νέα νομοθεσία με στόχο τον πιο αυστηρό έλεγχο των πρακτικών των «οίκων αξιολόγησης», τόσο έναντι των κρατών, όσο και έναντι των ιδιωτών. Στόχος της ΕΕ είναι, με ορίζοντα το 2020, να αποδεσμευτούν οι διαδικασίες λήψης των οικονομικών αποφάσεων από τις εκθέσεις των τριών (αμερικανικών) μεγάλων οίκων αξιολόγησης, «Standard & Poor's», «Moody's» και «Fitch», οι οποίοι ελέγχουν το 90% της αγοράς.
Με τη νέα νομοθεσία, τα κράτη - μέλη της ΕΕ παροτρύνουν τα πιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες επενδύσεων να αναπτύξουν τις δικές τους αξιολογήσεις κινδύνου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Καταργούνται επίσης από το 2020 όλες οι διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν την υποχρέωση να λαμβάνονται υπόψη οι εξωτερικές αξιολογήσεις πριν τις επενδύσεις ή πριν την παροχή επενδυτικών συμβουλών.
Προβλέπεται ακόμα ότι στο εξής, οι «οίκοι» θα πρέπει να απέχουν από την έκδοση αξιολογήσεων στις περιπτώσεις όπου ένας μέτοχος ή ένα μέλος τους το οποίο κατέχει τουλάχιστον το 10% του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου του εν λόγω οίκου, έχει επενδύσει στην αξιολογούμενη επιχείρηση (κράτος ή φορέα).
Επαναπατρίζει χρυσό η Γερμανία
Στο μεταξύ, η γερμανική Bundesbank ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει στα θησαυροφυλάκιά της στη Φρανκφούρτη 54.000 μπάρες χρυσού αξίας 27 δισ. δολαρίων από την Banque de France του Παρισιού και τη Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, έως το 2020. Είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κεντρική τράπεζα επαναπατρίζει μεγάλο μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό, καθώς κατέχει τα δεύτερα σε σειρά μεγαλύτερα αποθέματα μετά τις ΗΠΑ.
Οι ιθύνοντες της τράπεζας δικαιολόγησαν τη μεταφορά λέγοντας ότι δε συντρέχει πλέον λόγος για την τράπεζα να αποθηκεύει τα αποθέματά της σε ξένες τράπεζες, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «Ψυχρού Πολέμου». Η απόφαση έρχεται ως αποτέλεσμα της φιλολογίας ότι η Bundesbank δεν μπορεί να έχει την καλύτερη επόπτευση στα αποθέματά της που βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια ξένων τραπεζών.
Σύμφωνα, τέλος, με το Ευρωβαρόμετρο, μόλις το 30% των Ευρωπαίων έχουν θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέντε χρόνια νωρίτερα ήταν 52%. Σε χώρες μάλιστα οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, η καχυποψία και ο αρνητισμός απέναντι στην Ενωση φτάνουν σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ