9 Ιαν 2013

Το πραγματικό σκάνδαλο


Το πραγματικό σκάνδαλο
Παπαγεωργίου Βασίλης
Η «Καθημερινή» (4/1/2013), σε ρεπορτάζ με τίτλο «Αδιαφάνεια στις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις» αναφέρει στοιχεία από τις πορισματικές εκθέσεις που αφορούν στην οικονομική διαχείριση 14 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2007 - 2011 που έλαβαν οι ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ από τον ΕΛΓΑ.
Ομως, το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι τα χρήματα που λάμβαναν οι ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ τα τελευταία χρόνια είναι με τη βούλα του νόμου. Αφού προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Νόμου 3877/2010 (ΦΕΚ Α΄ 160), από τα ετήσια έσοδα του ΕΛΓΑ (περίπου 150.000.000 ευρώ το χρόνο) το 1,6% πηγαίνει ως ενίσχυση στις κρατικοδίαιτες διοικήσεις των παραπάνω αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων (περίπου 2.400.000 ευρώ το χρόνο), παρά τη θέληση των αγροτών, οργανώσεις που είναι απαξιωμένες και χρεοκοπημένες στη συνείδησή τους και τις περιφρονούν, γι' αυτό είναι οργανώσεις - σφραγίδες. Την ίδια στιγμή αγρότες που έχουν μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή τους (π.χ. πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, περονόσπορος αμπελιών κ.ά.) δεν αποζημιώνονται ούτε μισό ευρώ.
Επίσης, τα λεφτά αυτά των αγροτών (περίπου 2,4 εκατ. ευρώ) που δίνονται σε ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ μέσω ΕΛΓΑ, είναι χωρίς να τίθενται όροι και προϋποθέσεις απολογισμού και ελέγχου. Ετσι γίνεται με αυτούς που στηρίζουν την άγρια πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ενάντια σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κατασυκοφαντούν τους αγώνες τους για επιβίωση.
Το σχετικό νόμο και άρθρο του ΕΛΓΑ, που εξασφαλίζει «παραδάκι» σε αυτές τις αντιδραστικές οργανώσεις, καταψήφισε και κατήγγειλε το ΚΚΕ και υπερψήφισαν παρέα στη Βουλή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Γιατί τώρα τους βγάζουν τα άπλυτα στη φόρα; Μα γιατί τελείωσε ο ρόλος τους και νέα «φιντάνια» χρηματοδοτούν και προωθούν. Οπως αναφέρουν και οι θέσεις για το 19ο Συνέδριο, «προωθείται η Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), ξεχωρίζοντας τους αγρότες ηλικιακά, καλλιεργώντας την επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα στον αγροτικό τομέα, δηλαδή την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ» (θέση 22, σελ. 16).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ