9 Ιαν 2013

Υπουλη προπαγάνδα



Υπουλη προπαγάνδα
Τα κόμματα της διαχείρισης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας υπεράσπισης κι εξωραϊσμού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, διατείνονται με αφορμή και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ πως η ενίσχυση των θεσμών του αστικού κράτους για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η απάντηση στη διαφθορά αλλά και στα βάσανα που ταλανίζουν το λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ισχυρίζεται ότι αν η φοροδιαφυγή εγκαίρως είχε παταχθεί τότε θα γλιτώναμε απ' τη μνημονιακή λαίλαπα και προβάλλει σαν παράδειγμα προς μίμηση άλλες χώρες που αξιοποίησαν σχετικές λίστες και έβαλαν στα κρατικά ταμεία μερικά δισεκατομμύρια. Από κοντά και τα άλλα κόμματα να ξορκίζουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και να διεκδικούν το καθένα για τον εαυτό του τη ρομφαία της κάθαρσης.
Πρόκειται για ύπουλη προπαγάνδα αφού αξιοποιεί υπαρκτά σκάνδαλα για να συγκαλύψει το μεγαλύτερο όλων, τη νόμιμη κλοπή του πλούτου που παράγει ο λαός από μια δράκα κηφήνες και τη μήτρα τους που είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής αυτού του πλούτου και η αστική εξουσία που την υπηρετεί. Η διαφθορά είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, φύεται στο εύφορο έδαφος που διαμορφώνει η άρρηκτη σχέση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, λιπαίνεται απ' τις άπειρες δυνατότητες που παρέχονται στους κεφαλαιοκράτες να προστατεύουν και να αυγαταίνουν τον πλούτο που κλέβουν απ' τους λαούς.
Επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία, το Βέλγιο και άλλες, δεν κατόρθωσαν ποτέ να απαλλαγούν απ' τα σκάνδαλα. Το γεγονός ότι οι όποιες απόπειρες κάθαρσης δεν κατάφεραν να καθαρίσουν με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, π.χ. επιχείρηση «καθαρά χέρια» στην Ιταλία. Που στο όνομα αυτής της επιχείρησης, αναδιαμόρφωσαν το αστικό πολιτικό σύστημα και έφεραν τον Μπερλουσκόνι και μια κεντροαριστερά που έφτασε να συμμετέχει σε πολέμους. Στο πλαίσιο του καπιταλισμού τα σκάνδαλα αναπαράγονται με ασύλληπτη ταχύτητα. Και δεν υπάρχει δύναμη ικανή να τα τερματίσει οριστικά και αμετάκλητα.
Είναι πέρα για πέρα υποκριτικός και αποπροσανατολιστικός ο ισχυρισμός ότι αυτά έφεραν την κρίση, έφεραν τα μνημόνια. Η κρίση και η διαφθορά βρίσκονται στο γονιδίωμα αυτού του συστήματος. Και τα δύο τα γεννά ο καπιταλισμός. Μπορεί, πράγματι, άλλες χώρες, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, να εξασφάλισαν χρήματα απ' την αξιοποίηση των λιστών με τους φοροφυγάδες αλλά αυτό δεν εμπόδισε ούτε την κρίση, ούτε συγκράτησε τις αστικές κυβερνήσεις τους απ' τη λήψη εξοντωτικών για τους λαούς μέτρων, πανομοιότυπων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια. Ενώ φοροφυγάδες υπάρχουν σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, αφού υπάρχουν αφενός κράτη - φορολογικοί παράδεισοι, αφετέρου «νόμιμοι τρόποι» να φοροδιαφεύγουν επιχειρήσεις. Δεν υπάρχουν αστικοί θεσμοί και τρόποι να καθαρίσουν απ' αυτά τα φαινόμενα, αλλά ακόμη και αν υπήρχαν δε θα απάλλασσαν τους εργαζόμενους από το να τους κλέβουν «νόμιμα» τον πλούτο που παράγουν οι καπιταλιστές.
Είναι προφανές ότι ο λαός δεν πρέπει να ανέχεται κανένα σκάνδαλο, αλλά εξίσου προφανές είναι ότι δεν πρέπει πια να ανέχεται το πλαίσιο εντός του οποίου αυτά εκδηλώνονται: Το ίδιο το σύστημα που τον εξοντώνει για τα κέρδη των εκμεταλλευτών του. Η πάλη για τη συντριβή του και την οικοδόμηση της δικής του λαϊκής εξουσίας και οικονομίας είναι η απάντηση σε κάθε σκάνδαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ