9 Ιαν 2013

Η προπαγάνδα περί φοροδιαφυγής


Η προπαγάνδα περί φοροδιαφυγής
Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι με τη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες λίστες χτύπησε φλέβα χρυσού και ότι θα ταράξει στη φορολογία όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν. Η υποκρισία τους δεν έχει πάτο. Ανεξάρτητα από το ότι η προπαγάνδα περί πάταξης της φοροδιαφυγής είναι για αποπροσανατολισμό, η κυβέρνηση έχει μπροστά στο πιάτο της καραμπινάτες περιπτώσεις εξακριβωμένης φοροδιαφυγής, χωρίς να εισπράττει σεντ. Απεναντίας, για τους μικροοφειλέτες του Δημοσίου ο νόμος προβλέπει δημεύσεις ατομικής περιουσίας για χρέη ακόμα και πάνω από τα 300 ευρώ!
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος παρουσίασε τα εξής στοιχεία:
  • Οι 1.500 μεγαλύτεροι οφειλέτες του Δημοσίου οφείλουν συνολικά 13 δισ. ευρώ βεβαιωμένες οφειλές. Από αυτούς, το κράτος έχει καταφέρει να εισπράξει μόλις 19 εκατ. ευρώ, ποσοστό 1 τοις χιλίοις.
  • Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων και ΙΧ αυτοκινήτων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 300 ευρώ. Σήμερα, υπάρχουν καταγεγραμμένοι 830.826 φορολογούμενοι που χρωστούν από 300 μέχρι 5.000 ευρώ και όλοι αθροιστικά περίπου 1 δισ. ευρώ.
  • Αλλοι 23.096 οφειλέτες χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας και όλοι μαζί 48,6 δισ. ευρώ.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα ποσά που λένε ότι θα εισπράξουν, από τον έλεγχο που κάνουν σε όλες μαζί τις λίστες, είναι καραμελίτσες μπροστά στο όργιο της διαπιστωμένης φοροδιαφυγής, με ποσά που παραμένουν ανείσπρακτα. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα ψέματα και την κοροϊδία ότι στόχος τους είναι τάχα να εισπράξουν φόρους από μεγαλοοφειλέτες για να απαλύνουν το λαό. Σαν το νύχι με το κρέας είναι οι σχέσεις των καπιταλιστών με το πολιτικό τους προσωπικό και πλευρά αυτής της σχέσης είναι η φοροαπαλλαγή, αλλά και η συγκάλυψη της φοροδιαφυγής με διάφορα μέσα. Αλίμονο στο μεροκαματιάρη που δεν έχει να πληρώσει τα χαράτσια και κινδυνεύει να χάσει το αυτοκίνητο ή το σπίτι που ακόμα χρωστάει στην τράπεζα.
Αυτά πρέπει να δει ο λαός πίσω από την κοροϊδία που εξελίσσεται με αφορμή και την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ. Η τιμωρία των ενόχων, πολιτικών και μη προσώπων, πρέπει να αναδεικνύεται ως αίτημα με κάθε αφορμή. Τίποτα όμως δεν πρόκειται να αλλάξει για το λαό, αν εναποθέσει τις ελπίδες του για καλύτερες μέρες για τον ίδιο σε μια προανακριτική επιτροπή, ανεξάρτητα από το πόσους αυτή θα ελέγξει και ποιους θα παραπέμψει σε δίκη. Οσες επιτροπές κι αν γίνουν, όσοι κι αν πάνε φυλακή, όσους φοροφυγάδες κι αν πιάσουν, τα αντιλαϊκά μέτρα δεν πρόκειται να ανακοπούν. Οπως δεν πρόκειται να αντιστραφεί η πραγματικότητα που λέει ότι στον καπιταλισμό η φορολογία είναι μέσο αναδιανομής του πλούτου υπέρ των αστών και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Να γιατί χρειάζεται ο λαός να τους κλονίσει, συντρίβοντας την πολιτική τους μέσα κι έξω από τη Βουλή, χτυπώντας το σύστημα στην καρδιά του, που είναι τα μονοπώλια και η εξουσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ