11 Φεβ 2013

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Εχθρός των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων


ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Εχθρός των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων
Παπαγεωργίου Βασίλης
Εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο έδωσε όλη τη βδομάδα που πέρασε η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή χρησιμοποιώντας καθαρά συστημική επιχειρηματολογία για να υπονομεύσει τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, να επιτεθεί στους πρωτοπόρους αγωνιστές του λαού, να υποκινήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» ενάντια σε όσους αντιστέκονται στα βάρβαρα μέτρα συγκυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, με μια κούφια συνθηματολογία, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει το λαό από τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων του, την πολιτική υπέρ των κεφαλαιοκρατών που και η οργάνωση πιστά υπηρετεί.
Η επιχειρηματολογία τους είναι φαρμάκι και δηλητήριο για τον εργάτη, τον αυτοαπασχολούμενο, τον αγρότη, το ναυτεργάτη, είναι άκρως επικίνδυνη συνολικά για τη λαϊκή οικογένεια.
Το περασμένο Σάββατο φασιστοειδή συγκεντρώθηκαν στη Ρηγίλλης σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής για να παρακολουθήσουν 11 ομιλίες με αφορμή την επέτειο των Ιμίων. Ποια συνθήματα και... επιχειρήματα κυριάρχησαν; «Αλήτες προδότες πολιτικοί», «Να καεί το μπ...... η Βουλή». Συνθήματα βγαλμένα κατευθείαν από τις συγκεντρώσεις των λεγόμενων«αγανακτισμένων» στο Σύνταγα, για τις οποίες τότε έσταζαν μέλι αστικά ΜΜΕ, αστικά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι άλλοι, που μάλιστα τα παρουσίαζαν σαν το νέο κίνημα που γεννιέται.
Αλλο σύνθημά τους; «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες»... Αγαπημένο σλόγκαν τουΠΑΣΟΚ παλαιότερα, που έβαζε στην ίδια μοίρα Ελληνες εργάτες και Ελληνες καπιταλιστές, λες και τα συμφέροντά τους είναι όμοια. Σύνθημα πάνω στο οποίο πάτησαν για χρόνια ολόκληρα και πατούν ακόμα και σήμερα όσοι έχουν το θράσος να μιλούν για «το καλό της πατρίδας» και να το χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για να καρατομούνται δικαιώματα εργατών και να ξεσκίζεται η λαϊκή οικογένεια που πεινάει.
Αλλα... πολιτικά επιχειρήματα; Τα δηλητηριώδη, εθνικιστικά, ρατσιστικά: «Εξω οι ξένοι απ' την Ελλάδα», «Δε θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ»... Λογική που δεν είναι μόνο επικίνδυνη με την έννοια του να υποκινεί και να καλλιεργεί ρατσιστικές επιθέσεις. Αλλά πολύ περισσότερο αποπροσανατολίζει το λαό από την ταξική ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Φωτογραφίζει σαν υπεύθυνους για την ανεργία, τη φτώχεια, την κατάσταση στην Υγεία, την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, τους μετανάστες και όχι το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και αναπαράγει όλα αυτά. Αυτό δεν το πειράζουν καθόλου. Γιατί είναι υπέρμαχοι ενός συστήματος που άλλωστε από τα σπλάχνα του έχει γεννηθεί ο φασισμός και οι σφαγείς των λαών. Τέτοιοι είναι...
Στη συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου, άκουσαν άλλον χρυσαυγίτη να διακηρύσσει ότι «το κίνημα προελαύνει για την ανακατάληψη της πατρίδας»... Θέση παρόμοια με εκείνη της ΝΔ περί ανακατάληψης των πόλεων, που έχει πυροδοτήσει ένα άγριο κυνηγητό σε βάρος μεταναστών και από την Αστυνομία και από τα φασιστοειδή. 'Η το επίσης μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου Ηλ. Κασιδιάρη, που φιλοξενείται σε σειρά δημοσιογραφικών πάνελ και αγαπημένο «λάιφ στάιλ» περιοδικών (απ' αυτά που προβάλλουν περίπου ως θέσφατο τη σαπίλα της καπιταλιστικής κοινωνίας), να μιλά για «κυνοβούλιο», «αλήτες δημοσιογράφους», «λαμόγια των εταιρειών δημοσκοπήσεων». Να υπόσχεται ότι «θα γίνουμε πολύ χειρότεροι από ό,τι είμαστε (...) για να καταλάβουμε μια μέρα ολόκληρη την Ελλάδα». Ακουσαν επίσης τον Ν. Μιχαλολιάκο να φωνάζει ότι οι χρυσαυγίτες είναι «πουλιά αρπακτικά της καταιγίδας (...) ήρθε η ώρα μας (...) ακόμα δεν έχουν δει τίποτε». Ευθείες απειλές κατά του λαού αντάμα με στοχοποίηση μεταναστών. Ολη αυτή η επίδειξη μισαλλοδοξίας, διανθισμένη με μερικές αντιαμερικανικές και «αντισιονιστικές» κορόνες, κάποιες αντιμνημονιακές παρόλες, απ' αυτές που με ευκολία πετούν βουλευτές και άλλων κομμάτων για να αποπροσανατολίζουν το λαό. Αλλωστε, μια χαρά ταυτίζονται σε συνθήματα, ορολογία και χάιδεμα συγκεκριμένης στόχευσης κινητοποιήσεων στο Σύνταγμα.
Να ποιοι είναι οι χρυσαυγίτες
Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς αντιμετώπισαν την απεργία των ναυτεργατών από τη συγκεκριμένη οργάνωση. Η κατά τα άλλα λαλίστατη Χρυσή Αυγή, ενώ ισχυρίζεται ότι παλεύει για τα δικαιώματα των Ελλήνων εργατών, μέρες ολόκληρες δεν έβγαλε τσιμουδιά. Ούτε για το γεγονός ότι οι απεργοί ναυτεργάτες είναι απλήρωτοι για μήνες, ούτε για την ανεργία των ναυτεργατών που τσακίζει κόκαλα, ούτε για το ν/σ της κυβέρνησης με το οποίο, όχι απλά θα πολλαπλασιαστούν οι Ελληνες ναυτεργάτες που δε θα μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους, αλλά και τα νησιά θα βρεθούν στο πλήρες έλεος των εφοπλιστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος, την επάρκεια και την ασφάλεια των θαλάσσιων ταξιδιών.
Οπως επίσης κουβέντα δεν λένε οι χρυσαυγίτες για το καμποτάζ, για το οποίο χρόνια αγωνίζονται οι ναυτεργάτες και έχει να κάνει με τη διατήρηση ελληνικού πληρώματος στα πλοία (οι ναυτεργάτες υπερασπίζονται την ύπαρξη ελληνικού πληρώματος πρώτα και κύρια για την ασφάλεια τη δικιά τους και των επιβατών - στα ναυάγια που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το πλήρωμα δεν μπορούσε να συνεννοηθεί ούτε για να κατεβάσει τις βάρκες, γιατί απλούστατα δε μιλάει την ίδια γλώσσα). Οπως τσιμουδιά δεν έβγαλε για την επιστράτευση, για τα ΜΑΤ που έστειλε η συγκυβέρνηση κατά των απεργών...
«Πάλι καλά» θα πει κανείς, δεδομένου ότι πριν μερικούς μήνες έψεξε κιόλας τους κυβερνώντες ότι είχαν αργήσει να στείλουν ΜΑΤ στην κατάληψη του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη από απλήρωτους απεργούς εργαζομένους στα εκεί εργολαβικά συνεργεία. Χώρια το γεγονός ότι πρόσφατα, μετά τις δεκάδες συλλήψεις στελεχών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, την προσαγωγή τους στην Ασφάλεια και τη σύλληψή τους, έσπευσε να αναρτήσει σχόλιο στην ιστοσελίδα της που αποκαλούσε το ΠΑΜΕ «τραμπούκους»!
Τη μέρα που η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και αφού προηγούμενα είχε επιστρατεύσει τους ναυτεργάτες, η Χρυσή Αυγή έβγαλε μια ανακοίνωση δυόμισι γραμμών, λέγοντας ότι: «Στηρίζει τον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των Ελλήνων ναυτεργατών. Απαιτούμε τη διά νόμου θέσπιση της πρόσληψης μόνο Ελλήνων σε πλοία με ελληνική σημαία. Η ναυτιλία είναι η δύναμη του Ελληνισμού που η συγκυβέρνηση έχει θέσει στο περιθώριο». Δεν τολμά η οργάνωση να θίξει τα συμφέροντα των εφοπλιστών και το ρίχνει πάλι στο ρατσισμό, ότι για τους Ελληνες εργάτες φταίνε οι ξένοι, όχι η μεγαλοεργοδοσία που ξεζουμίζει και τους δύο το ίδιο.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ η έγνοια που επιδεικνύει συνεχώς για τα συμφέροντα των εφοπλιστάδων. Ηδη, από τις αρχές Νοέμβρη 2012, όταν συζητιόταν στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2013, ο βουλευτής της οργάνωσης Ηλ. Παναγιώταρος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, κατέθετε όλη την... κοινή αγωνία φασιστοειδών και «πλοιοκτητών»: «(...) βλέπουμε στον προϋπολογισμό που λέτε ότι από φορολόγηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία θα αποκομίσουμε 80 εκατ. ευρώ... με το πιο εύκολο που θα κάνουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι να αλλάξουν τη σημαία για να γλιτώσουν τα λεφτά, αντί να βρεθεί μια χρυσή τομή κι από δυο - τρεις Ελληνες που είναι μάξιμουμ σε κάθε πλήρωμα, ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός, να δοθούν κίνητρα για να είναι και οι υπόλοιποι ναύτες Ελληνες (...)». Να δοθούν δηλαδή νέα κίνητρα στους εφοπλιστές, νέες επιδοτήσεις, άρα χρήμα του λαού, ή νέες φοροαπαλλαγές, άρα «κενά» στα έσοδα, που πάλι ο λαός θα κληθεί να καλύψει.
Κοινωνικός αυτοματισμός και στοχοποίηση αγωνιστών
Πριν μερικές μέρες ο Ν. Μιχαλολιάκος σε συνέντευξή του στο «Κontra Channel», όταν ρωτήθηκε γιατί η οργάνωση δεν πάει στο λιμάνι να συμπαρασταθεί στους απεργούς ναυτεργάτες απάντησε:
«Βγάλαμε ανακοίνωση (σ.σ. αυτή των δυόμισι σειρών) για το θέμα και οπωσδήποτε είμαστε στο πλευρό των απεργών, από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει κι ένας ολόκληρος λαός που απαιτεί από το κράτος, κι αυτός (σ.σ. ο λαός) είναι το θύμα της υποθέσεως, από τη μια μεριά δηλαδή το κράτος, ένα ανήμπορο κράτος, από την άλλη οι εργατοπατέρες, δεν είναι αθώοι, έτσι; έχουν κάνει πολλά...».
Παρακάτω ερωτώμενος αν συμφωνεί με την επίταξη υποστήριξε: «Με την επίταξη, δεν την διέταξα εγώ για να συμφωνώ, συμφωνώ ότι θα έπρεπε το κράτος να βρει έναν τρόπο οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη να γυρίσουν στα σπίτια τους στα νησιά ή να μετακινηθούν από τα τα νησιά προς την Αθήνα, να βρει το κράτος έναν τρόπο. Αν δεν είχε άλλο τρόπο, και είχε την επίταξη, δε νομίζω ότι ήταν ο ενδεδειγμένος. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα να πάει ο άλλος σπίτι του».
Οταν του επισημάνθηκε ότι οι απεργοί είναι απλήρωτοι και έχουν δικαίωμα να πληρωθούν, αντέτεινε: «Βεβαίως, αλλά όχι να απαγορεύει σε σένα να πας σπίτι σου...». Εδώ, ο «αντισυστημικός» έρχεται στα λόγια και αναμασά όλα όσα υποστήριζαν οι υπουργοί της συγκυβέρνησης, αστοί δημοσιολόγοι που έχουν αναλάβει ρόλο υπεράσπισης των αφεντικών τους εφοπλιστών, αστικά Μέσα Ενημέρωσης που κάθε φορά χτυπούν αλύπητα τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλους τους κλάδους.
Επιχειρηματολογία κατευθείαν από τα υπόγεια του Μαξίμου και τα κεντρικά της Ενωσης Εφοπλιστών. Υποκίνηση του λεγόμενου κοινωνικού αυτοματισμού (νησιώτες κατά ναυτεργατών), όπως τον περιέγραψαν και τον αξιοποίησαν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ/ΝΔ.
Δεμένοι χειροπόδαρα με το καπιταλιστικό σύστημα
Ολα αυτά αποδεικνύουν πόσο δεμένοι στο καπιταλιστικό σύστημα είναι οι χρυσαυγίτες, πόσο ασύστολα κοροϊδεύουν το λαό.
Γι' αυτό:
-- Αναζητούν ιμπεριαλιστή (βλ. Ρωσία) να στοιχίσουν το λαό πίσω του, δίνοντάς του μερίδιο από τον ορυκτό πλούτο του τόπου, τάζοντάς του μάλιστα ότι πλέον θα αγοράζουν από εκεί (με το χρήμα του λαού) οπλικά συστήματα.
-- Στήνουν ανά την Ελλάδα δουλεμπορικά γραφεία για να βρουν πάμφθηνους εργάτες για τα αφεντικά (18 ευρώ/μεροκάματο στον ιδιωτικό τομέα, 14 στο δημόσιο!).
-- Δεν λένε κουβέντα για δικαιώματα, όπως ασφάλιση, μόνιμη δουλειά, δηλαδή ό,τι δικαιώματα χτυπάνε ΕΕ, τρόικα, δανειστές της χώρας, μεγαλοεργοδότες. Ο,τι δικαιώματα καταστρέφει ο καπιταλισμός.
-- Ζητούν επιπλέον κίνητρα και φοροαπαλλαγές για εφοπλιστές, φαρμακοβιομήχανους, μεγαλοξενοδόχους.
-- Επικροτούν επιχειρήσεις των ΜΑΤ κατά απεργών.
-- Επιζητούν εκκαθάριση του κέντρου, προκειμένου να θησαυρίζουν εκεί, χωρίς τίποτε να τους χαλά τη βιτρίνα, μεγαλέμποροι και μεγαλοεπιχειρηματίες (διόλου τυχαία έπαινοι για την οργάνωση ακούγονται στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών).
Ο λαός να τους απομονώνει όπου τους βρίσκει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ