11 Φεβ 2013

Ο «τυφλοπόντικας» - χαφιές


Ο «τυφλοπόντικας» - χαφιές

Ο χαφιεδισμός ήταν πάντα στην υπηρεσία της εργοδοσίας. Ωστόσο το παράδειγμα που έρχεται από τη Γαλλία είναι πολύ χαρακτηριστικό, όπως καταγράφεται στο γαλλικό Τύπο. Η διεύθυνση των καταστημάτων «Castorama» (έπιπλα και είδη σπιτιού) εφάρμοζε και εφαρμόζει(;) τη μέθοδο του λεγόμενου «τυφλοπόντικα» για την παρακολούθηση και το φακέλωμα των εργαζομένων της εταιρείας. Ο «τυφλοπόντικας», δηλαδή ο χαφιές υπάλληλος, είχε προσληφθεί με το πρόσχημα της «αποφυγής κλοπών». Στην πραγματικότητα, αυτός είχε υπό στενή παρακολούθηση τους «συναδέλφους» του και κατέγραφε και έδινε στην εταιρεία τους ρυθμούς απόδοσης, ό,τι έλεγαν οι εργάτες, τις εκτιμήσεις τους για τη διεύθυνση. Ολα αυτά, βεβαίως, χρησιμοποιούνταν για να ασκηθούν πιέσεις, εκβιασμοί ή και ακόμη και απόλυση των εργατών.

Οπως καταγράφεται στον Τύπο, ο χαφιές της εταιρείας, προκειμένου τάχα να «ξεσκεπάσει» τους υποτιθέμενους εργαζόμενους - κλέφτες, προσποιούνταν ο ίδιος ότι έκλεβε προϊόντα και καυχιόταν γι' αυτό στους συναδέλφους του, για να «μετρήσει» τις αντιδράσεις τους. Ο χαφιές του «Castorama» αναφέρεται ότι έδρασε ανενόχλητος από το Δεκέμβρη του 2011 έως και το Μάρτη του 2012, οπότε αποκαλύφθηκε ο βρώμικος ρόλος του.

Σήμερα, μετά την αναφορά των εργαζομένων, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της αστικής Δικαιοσύνης, η ουσία όμως βρίσκεται στις συνθήκες εργασίας, που το κεφάλαιο διαμορφώνει για τους εργαζόμενους σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, δηλαδή αυτές του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας για να υποταχτούν. Και η Γαλλία του «σοσιαλιστή» Ολάντ δεν υστερεί σε αυτήν την πρακτική, που είναι συνδεδεμένη με τα υπερκέρδη των κεφαλαιοκρατών από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ