8 Φεβ 2013

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ Χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται στην εξαθλίωση


ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται στην εξαθλίωση
Ανθρωποι σε κλουβιά...
ΧΟΝΓΚ ΚΟΓΚ.--
Μεταλλικά κλουβιά χρησιμοποιούν αντί για σπίτια οι πλέον φτωχοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, της πλουσιότερης πόλης της Ασίας, αποτυπώνοντας με τραγικό τρόπο τις χαοτικές ταξικές διαφορές που επικρατούν, τη στιγμή που οι πλούσιοι ζουν σε πολυτελείς επαύλεις εκατοντάδων τετραγωνικών. Εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι που αμείβονται ελάχιστα πληρώνουν 167 δολάρια το μήνα για να νοικιάζουν κλουβιά αντί για σπίτια, σε εγκαταλειμμένα κτίρια ή πολυκατοικίες στις φτωχογειτονιές της πόλης. Κλουβιά που στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, 1,5 τετραγωνικό το καθένα, γεμάτα κοριούς, επικίνδυνα και ακατάλληλα, γίνονται αναγκαστικά το «σπίτι» των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή και φτάνουν περίπου τους 100.000. Την ίδια στιγμή οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύονται παράλληλα με τη συνεχή ροή χρήματος από την Κίνα και ξένους επενδυτές.
Μόνο μέχρι τον Οκτώβρη του 2012 οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν 23%, ενώ έχουν διπλασιαστεί από το 2008, με τα ενοίκια να ακολουθούν αντίστοιχη πορεία, ενώ αντίθετα οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται. Η τοπική διοίκηση προωθεί σχέδιο «κρατικών κατοικιών», με περισσότερους από 210.000 ανθρώπους να είναι σε λίστα αναμονής, ενώ η πλειοψηφία δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα καθώς δεν πληροί τα κριτήρια, τα οποία το καθιστούν απαγορευτικό. Περίπου το 1/3 του πληθυσμού των 7,1 εκατομμυρίων ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ ζει σε τέτοιου είδους «δημόσια ενοικιαζόμενα σπίτια», τα οποία επίσης δεν ανταποκρίνονται στους όρους της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι και οικογένειες επιλέγουν τη συγκατοίκηση, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ενοικίων.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Κοινωνικών Υπηρεσιών του Χονγκ Κονγκ 1,19 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας στην πόλη το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ