4 Ιουλ 2013

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Επέμβαση του στρατού και προσωρινή αναστολή του Συντάγματος

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επέμβαση του στρατού και προσωρινή αναστολή του Συντάγματος
Εκατομμύρια διαδήλωσαν για την απομάκρυνση του Προέδρου Μούρσι, που του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα
Πλημμύρισε η πλατεία Ταχρίρ από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές
ΚΑΪΡΟ.--
Προσωρινή αναστολή του Συντάγματος, τεχνοκρατική κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής συναίνεσης, ανάθεση προεδρικών καθηκόνταν στον επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, και προετοιμασία νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών από το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι οι βασικοί άξονες του «οδικού χάρτη» πολιτικής μετάβασης που κοινοποίησε σε διάγγελμά του ο αρχηγός του αιγυπτιακού ΓΕΣ, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αργά χτες, ενώ εκατομμύρια διαδηλωτές βρίσκονταν στους δρόμους της Αιγύπτου, διεκδικώντας την απομάκρυνση του Μούρσι. Ο αλ Σίσι σημείωσε ότι ο στρατός από το Νοέμβρη ήταν σε επαφή με την προεδρία θέτοντάς της το ζήτημα της ολοένα ευρύτερης λαϊκής δυσαρέσκειας και πιέζοντας για κινήσεις στην κατεύθυνση του σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» και αποφυγή ακροτήτων όπως η εκπόνηση του Συντάγματος μόνο από ισλαμιστές και υποστηρικτές τους, αλλά η προεδρία δεν ανταποκρίθηκε θετικά.
Αποπειράθηκε να κατευνάσει την ανησυχία που προκύπτει από την επέμβαση του στρατού στους πολιτικούς διαγκωνισμούς για την πολιτική εξουσία ισχυριζόμενος ότι δε σκοπεύει να ασχοληθεί με τη διακυβέρνηση, και ότι ο «οδικός χάρτης» που ανακοινώθηκε είναι σε συνεννόηση με εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων, των θρησκευτικών θεσμών της χώρας και των κινημάτων νεολαίας». Ο στρατηγός αλ Σίσι, νωρίτερα, είχε συναντηθεί με τον εκπρόσωπο που όρισε η αντιπολίτευση, τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, με τον Πατριάρχη των Κοπτών Χριστιανών, Ταουάντρος, και τον ανώτατο ιεροδιδάσκαλο -Σεΐκ- του ισλαμικού πανεπιστημίου αλ Αζχάρ, που είναι ο ανώτερος θεσμός των σουνιτών παγκοσμίως. Ολοι ήταν παρόντες στο διάγγελμα του αλ Σίσι, σε μια προσπάθεια έκφρασης ενότητας αλλά και απόδοσης κάποιου είδους νομιμότητας στην κίνηση του στρατού ενώ ο αλ Μπάρανταϊ, που πήρε μετά το λόγο, μίλησε για «εθνική συμφιλίωση». Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα αποδεχτεί παραμονή του στρατού στην εξουσία.
Γοργές εξελίξεις και συνεννοήσεις
Από νωρίς, ο στρατός κατέλαβε το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, ανέπτυξε τεθωρακισμένα και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε όλα τα κομβικά σημεία, έστησε συρματοπλέγματα γύρω από τα πιο σημαντικά κρατικά κτίρια και γύρω από τους οπαδούς του προέδρου που είχαν συγκεντρωθεί στο κεντρικό τέμενος της πρωτεύουσας και απέκλεισε τον πρόεδρο Μούρσι μέσα στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς από όπου φέρεται να μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία αργά το βράδυ. Κατέστησε έτσι σαφές ότι εννοεί το τελεσίγραφο που εξέπνευσε στις 5.30 το απόγευμα. Ωρες αργότερα, γινόταν γνωστό ότι επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Μούρσι και στα ηγετικά στελέχη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», ορισμένα εκ των οποίων ετοιμάζονταν να μεταβούν στο Αμμάν της Ιορδανίας, αλλά και ότι πριν το διάγγελμα του αλ Σίσι, ο Μούρσι ενημερώθηκε από το στρατό ότι δεν είναι πια πρόεδρος.
Ο Μούρσι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα τα ξημερώματα της Τετάρτης, είχε απορρίψει το τελεσίγραφο του στρατού, τονίζοντας ότι είναι εκλεγμένος πρόεδρος.
Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον αιγυπτιακό Τύπο ανέφεραν ότι η ηγεσία του στρατού, και ιδιαίτερα ο στρατηγός αλ Σίσι, τον οποίο διόρισε επικεφαλής του ΓΕΣ ο ίδιος ο Μούρσι και θεωρούνταν σχετικά φίλα προσκείμενος στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», εξοργίστηκε στο μη περαιτέρω, όταν στις 15 Ιουνίου ο Μούρσι συμμετείχε σε συγκέντρωση εξτρεμιστών ισλαμιστών. Εκεί κάλεσε σε ανοιχτή στήριξη ακόμη και με ξένη επέμβαση των αντικαθεστωτικών στη Συρία, απευθυνόμενος και στον αιγυπτιακό στρατό.
Εκατομμύρια πάλι στους δρόμους
Από την πλευρά του, το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, ένα άθροισμα διαφορετικών πολιτικών κοσμικών δυνάμεων με εντελώς διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό και κίνητρα, καθώς και το κίνημα «Ταμαρόντ», όπου συμμετέχουν κινήσεις νεολαίας, δικαιωμάτων και συνδικάτα, το οποίο και συγκέντρωσε περίπου 22 εκατομμύρια υπογραφές κατά του Μούρσι, κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι στο διάγγελμά του ουσιαστικά «κάλεσε σε εμφύλιο». Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν και χτες με τη συμμετοχή εκατομμυρίων, σύμφωνα με σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, διαδηλωτών σε όλη την Αίγυπτο, παρά το ότι σε νέες συγκρούσεις στο Κάιρο ανάμεσα σε υποστηρικτές και σε αντιπάλους του Μούρσι, μετά το μεταμεσονύκτιο διάγγελμά του, σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 200.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της Ουάσιγκτον ενώ έγινε γνωστό ότι Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, και αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό αλ Σίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ