4 Ιουλ 2013

Συνθήκες γαλέρας για καμαριέρες ξενοδοχείων της Κέρκυρας...

Συνθήκες γαλέρας για καμαριέρες ξενοδοχείων της Κέρκυρας...


Σε συνθήκες... γαλέρας εργάζονται εκατοντάδες καμαριέρες σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας, καταγγέλλουν με ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ που αναφέρουν συγκεκριμένα περιστατικά σε ξενοδοχεία του νησιού. 
Αποκορύφωμα της κατάστασης που επικρατεί είναι η μεταφορά δύο καμαριερών στο νοσοκομείο με λιποθυμικό επεισόδιο το προηγούμενο Σάββατο...

Εργασία 12 και πλέον ωρών κάθε μέρα...

Την ερώτηση κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας οι Νίκος Μωραΐτης, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος και υποστηρίζουν ότι σε ξενοδοχείο στους Έρμονες οι καμαριέρες εργάζονται καθημερινά χωρίς διάλειμμα από τις 6:45 έως τις 17:00 και τις ημέρες των αναχωρήσεων από τις 6:45 έως και τις 20:00, αν και η βάρδια τους είναι από τις 7:30 έως τις 16:00 με ημίωρο διάλειμμα για φαγητό... Οι βουλευτές του ΚΚΕ υποστηρίζουν ότι το ξενοδοχείο αυτό, αλλά και τα περισσότερα στην Κέρκυρα, έχουν προσλάβει μόλις τις μισές από τις καμαριέρες που απαιτούνται για να βγει στοιχειωδώς ανθρώπινα η βάρδια, ενώ καταγγέλλεται επίσης ότι υπάρχουν οφειλές δεδουλευμένων, αδειών και επιδόματος από την περσινή χρονιά.

Το κείμενο της ερώτησης

Στο Νοσοκομείο οδηγήθηκαν 2 καμαριέρες ξενοδοχείου «Μεντιτερανέο» του ομίλου Λιμπάντση, το Σάββατο 29/6/2013, με λιποθυμικά επεισόδια από την ένταση της δουλειάς, όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων:
Οι ξενοδόχοι εξοντώνουν τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία τα οποία έχουν μετατραπεί σε κάτεργα. Δεν είναι μόνο οι πιέσεις για μειώσεις μισθών, για αφαίρεση δικαιωμάτων. Δεν είναι μόνο οι απειλές και οι εκβιασμοί για απολύσεις. Δεν είναι μόνο η καθυστέρηση των μισθών.
Ο μεγαλύτερος πόλεμος η πιο σφοδρή επίθεση των ξενοδόχων γίνεται με τα ωράρια που παραβιάζονται κατά κόρον και με τους απίστευτους ρυθμούς έντασης της δουλειάς. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να εξαναγκάζονται αρκετοί ξενοδοχοϋπάλληλοι σε παραίτηση από την εργασία τους μετά από 10 ή και 20 χρόνια στο ίδιο ξενοδοχείο. Την ίδια ώρα στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, μεταφέρονται ξενοδοχοϋπάλληλοι με λιποθυμικά επεισόδια από την ένταση της δουλειάς.
Οι καμαριέρες στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο ενώ η βάρδια τους είναι 7:30 έως και 16:00 με ημίωρο διάλειμμα για φαγητό, εργάζονται καθημερινά χωρίς διάλειμμα από τις 6:45 έως τις 17:00 και τις ημέρες των αναχωρήσεων από τις 6:45 έως και τις 20:00. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το ξενοδοχείο αυτό όπως και τα περισσότερα άλλωστε, έχει τις μισές καμαριέρες απ΄ όσες χρειάζεται για να βγει στοιχειωδώς ανθρώπινα η βάρδια.
Αντίστοιχα λιποθυμικά επεισόδια έχουν σημειωθεί και στα ξενοδοχεία του ομίλου «Άκουις» και σ’ άλλα ξενοδοχεία. Σημειώνουμε ακόμα ότι σε αρκετά ξενοδοχεία στην Κέρκυρα όπως στο «Μεντιτερανέο», στο «Άλμπατρος» και αλλού, οι ξενοδόχοι χρωστούν δεδουλευμένα, ακόμα άδεια και επίδομα από το 2012. 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε:
-    Να εργάζονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε ανθρώπινες συνθήκες, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία και η ασφάλειά τους από την εντατικοποίηση.
-    Να εφαρμόζεται το 8ωρο, το 5θήμερο, τα ρεπό στα ξενοδοχεία.
-    Να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ