22 Αυγ 2013

Από το «εγγυημένο εισόδημα» στην ... «εγγυημένη» φτώχεια

Από το «εγγυημένο εισόδημα» στην ... «εγγυημένη» φτώχεια
Το «εγγυημένο εισόδημα», το οποίο δήθεν θα έρθει να αντισταθμίσει την απόλυτη φτώχεια στην οποία έχουν οδηγηθεί εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες, «υφαίνει» η κυβέρνηση, προωθώντας και σχετική πρόβλεψη που υπήρχε στο δεύτερο μνημόνιο. Σημειώνεται ότι για το σκοπό αυτό είχαν προϋπολογιστεί μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ για το 2014, χρόνο κατά τον οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά και απευθύνεται στους εξαθλιωμένους, την ώρα βέβαια που μόνο από τους συνταξιούχους το ίδιο έτος, με τις αιματηρές περικοπές στις συντάξεις, αφαιρεί 5,243 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία είχε ανατεθεί η εξέταση του ζητήματος από το υπουργείο Εργασίας και φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το βοήθημα αυτό, υπό προϋποθέσεις, θα δίνεται σε ανθρώπους που διαβιούν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας και σε κάθε περίπτωση το οικογενειακό εισόδημα δε θα ξεπερνά τα 4.800 ευρώ, ενώ σε αυτό θα συνυπολογίζονται και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, για να χρηματοδοτηθεί το μέτρο μετά το 2015, δεν αποκλείεται να περικοπούν ή να υποκατασταθούν άλλα επιδόματα, όπως η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ, ακόμα και τα προνοιακά επιδόματα σε απόρους!
Σε κάθε περίπτωση, πέραν του αποπροσανατολισμού, τα χιλιάδες νοικοκυριά που ρίχνονται στην εξαθλίωση δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια κυβέρνηση που εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις έφτασε στο σημείο να κόψει 100 ευρώ ακόμα και από το τακτικό επίδομα ανεργίας. Γιατί την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για κάποια βοηθήματα το 2014 προς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην απόλυτη φτώχεια, και που δε θα ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, με το μεσοπρόθεσμο, την ίδια χρονιά, αφαίρεσε 114 εκατομμύρια από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καταργώντας το για τους φτωχοσυνταξιούχους ηλικίας 60 έως 64 ετών. Αφαίρεσε από φτωχές οικογένειες οικογενειακά επιδόματα 86 εκατ. ευρώ, στα άτομα με αναπηρία περιέκοψε τις αποζημιώσεις μετακίνησης κατά 82 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 30 εκατ. μείωσε και τα ειδικά επιδόματα ανεργίας. Αφού λοιπόν στραγγάλισε χιλιάδες φτωχές και αδύναμες οικογένειες τώρα σχεδιάζει μερικά ψίχουλα με το «εγγυημένο εισόδημα», που εγγυάται μόνο την απόλυτη φτώχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ