2 Αυγ 2013

Αναζωπύρωσε τις κόντρες η έκθεση του ΔΝΤ

Αναζωπύρωσε τις κόντρες η έκθεση του ΔΝΤ
Αντικρουόμενες εκτιμήσεις στο διεθνή Τύπο, ανάλογα με το μείγμα της διαχείρισης που ο καθένας υπερασπίζεται
Είτε επιλεγεί ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, είτε ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα, το μάρμαρο θα κληθεί να το πληρώσει με επιπλέον μέτρα ο λαός
Το παραπέρα κούρεμα του ελληνικού χρέους σαν αναγκαστική λύση στη διαχείριση της κρίσης επαναφέρει ο οικονομολόγος του γερμανικού οικονομικού Ινστιτούτου «Ifo», Κάι Κάρστενσεν, δείχνοντας τις διαφορετικές εκτιμήσεις και συμφέροντα που εκφράζονται στο εσωτερικό της Γερμανίας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Μιλώντας στην εφημερίδα«Handelsblatt», ο οικονομολόγος σημειώνει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται νέο κούρεμα και αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, γιατί οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής της τρόικας δεν υλοποιούνται σε καμία περίπτωση, παρά το πρώτο κούρεμα». Ο ίδιος προβλέπει ότι «το φθινόπωρο η Ελλάδα θα ζητήσει συγκεκριμένη βοήθεια. Και για να μη φανεί ως παραγραφή αξιώσεων, μετά τις εκλογές θα αρχίσει και πάλι διάλογος για μέτρα που να μειώνουν την πραγματική αξία, αλλά όχι την ονομαστική».
Στο ίδιο περίπου πνεύμα είναι και το δημοσίευμα των «New York Times», όπου σημειώνεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν «βγαίνει» και ότι η χώρα είναι βυθισμένη στην ύφεση, με μεγάλο και μη βιώσιμο χρέος. Από την πλευρά τους και παρά την προσπάθεια των αστικών επιτελείων να δημιουργήσουν την εικόνα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει σε έξοδο από την κρίση, οι «Financial Times» σημειώνουν σε άρθρο τους ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ σε ό,τι αφορά την κρίση στα κράτη μέλη της.
Η εφημερίδα πιθανολογεί ότι «τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ελλάδα θα χρειαστούν νέα διάσωση σύντομα, καθώς καμία από τις δύο δεν αναμένεται να κατορθώσει να συγκεντρώσει μόνη της αρκετά κεφάλαια, όταν λήξουν τα τρέχοντα δάνεια διάσωσης, στο μέσον του επομένου έτους».
Οι «Financial Times» δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, μιλώντας για «πολιτική κρίση», καθώς «τα δύο κόμματα έχουν οριακή πλειοψηφία», ενώ αναπαράγει με απαράδεκτο τρόπο τη θεωρία των άκρων, γράφοντας ότι τα «ακραία κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς λαμβάνουν στις δημοσκοπήσεις μαζί 40%».
Δεικτική για την έκθεση και τη στάση του ΔΝΤ εμφανίζεται τέλος η αμερικάνικη «Wall Street Journal», γράφοντας ότι «οι θετικές προβλέψεις του Ταμείου μπορούν να εξαγοράσουν κάποιους μήνες χρόνο για την Ευρωζώνη, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για μια αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Διατηρούν φτηνό το χρήμα
Σε ό,τι αφορά αυτή καθ' αυτή τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε χτες αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,50% το βασικό της επιτόκιο, συνεχίζοντας να τονώνει με ζεστό χρήμα το τραπεζικό σύστημα των κρατών μελών. Αμετάβλητα στο 0,50% διατήρησε τα επιτόκια και η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ και η αμερικανική Federal Reserve κράτησε χτες αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 85 δισ. δολ. το μήνα, καθώς και τα επιτόκια στα ιστορικά τους χαμηλά.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fed κάνει λόγο για «μετριοπαθή ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους», δείχνοντας ότι συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις για την πορεία της οικονομίας. Στη συνεδρίαση της Fed δεν έλειψαν και οι επικρίσεις ότι για το ενδεχόμενο «τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα νομισματικής χαλάρωσης να αυξήσουν τους κινδύνους για μελλοντικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές ανισορροπίες».
Την ίδια ώρα στην Κίνα, ο δείκτης PMI που καταγράφει τη δραστηριότητα στη βιομηχανία μεταποίησης, υποχώρησε στο 47,7% τον Ιούλη από 48,2% τον Ιούνη, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της HSBC. Οταν ο δείκτης υποχωρεί κάτω από το 50% αυτό σημαίνει συρρίκνωση, ενώ πέραν του 50% αντιστοιχεί σε επέκταση του τομέα.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το ΔΝΤ δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων, μετά την αξιολόγηση του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπως τόνισε σε συνέντευξή της η επικεφαλής του ΔΝΤ στο νησί, οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες παραμένουν, καθώς προβλέπεται αθροιστική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 13% γι' αυτόν το χρόνο και τον επόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ