3 Δεκ 2013

Ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα

Ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα




Ενεργοποιήθηκε το πρώτο στάδιο του συστήματος «Eurosur»


ΥΠΕΘΑ

Από την περιήγηση των Βούλγαρων αξιωματούχων στο «τείχος» στον Εβρο
Από χτες ξεκίνησε η εφαρμογή του πρώτου σταδίου του «Eurosur», του συστήματος ενοποιημένης ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ευρωπαϊκών συνόρων, που θα ενισχύσει την πολιτική καταστολής σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων στα σύνορα της ΕΕ. Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα Βούλγαροι αξιωματούχοι επισκέφτηκαν το «τείχος» στον Εβρο, ενημερώθηκαν και περιηγήθηκαν σε αυτό, αφού θα κατασκευαστεί αντίστοιχο στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας. Την ίδια ώρα τρεις μετανάστες αναζητούνται στο Δέλτα του Εβρου, καθώς η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε και χάθηκαν στα νερά.

Το σύστημα «Eurosur»

Συγκεκριμένα, το «Eurosur» είναι ένα εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης όσων μεταναστών προσπαθούν να μπουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα μέτρα καταστολής. Με το «Eurosur» τα στοιχεία κάθε πολίτη τρίτης χώρας που εισέρχεται στην ΕΕ και ζητά βραχεία διαμονή σε κράτος - μέλος της, μέσω βάσης δεδομένων, θα διαχέονται στα αντίστοιχα συντονιστικά κέντρα όλων των κρατών - μελών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συνδυάζεται με ένα ευρύ φάσμα τεχνικών μέσων που έχουν ήδη αναπτυχθεί και αναπτύσσονται παραπέρα για την παροχή αποτελεσματικής εποπτείας των συνόρων: Κάμερες με υπέρυθρες, ραντάρ εδάφους, σταθεροί αισθητήρες εδάφους, κινητά συστήματα, αεροσκάφη και δορυφόροι. Ηδη, στα ελληνοτουρκικά σύνορα λειτουργεί τείχος μήκους 12,5 χιλιομέτρων που έχει κατασκευασθεί στην περιοχή Καστανιών - Νέας Βύσσας.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει τη συμμετοχή της χώρας στο «Eurosur» ήδη από τον Απρίλη 2012. Με το πρόγραμμα θα ανταλλάσσονται άμεσα πληροφορίες με τα κέντρα των άλλων επτά χωρών που επίσης ήδη συμμετέχουν (Φινλανδία, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος) και τον Frontex (υπηρεσία συντονισμού της επιτήρησης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ).
Τρεις αγνοούμενοι μετανάστες στον Εβρο

Στο μεταξύ, άκαρπες συνεχίζουν να είναι οι έρευνες της Αστυνομίας και του Λιμενικού, στο Δέλτα του ποταμού Εβρου, για τον εντοπισμό τριών μεταναστών, που αγνοούνται κοντά στο χωριό Πέπλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα μεταναστών ξεκίνησε από την τουρκική όχθη με δυο πλαστικές βάρκες για να περάσει στην Ελλάδα. Η μια βάρκα στην οποία επέβαιναν τέσσερα άτομα ανετράπη στα παγωμένα νερά του ποταμού. Ο ένας μετανάστης κατόρθωσε να περάσει κολυμπώντας στην Ελλάδα, ενώ οι άλλοι τρεις αγνοούνται. Για το περιστατικό έχουν ειδοποιηθεί και οι τουρκικές μεθοριακές αρχές, οι οποίες συνδράμουν τις έρευνες. Το νέο περιστατικό επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα ενίσχυσης της καταστολής έχουν σπρώξει τους απελπισμένους της «παγκοσμιοποίησης» στους υδάτινους δρόμους με αποτέλεσμα την αύξηση των ναυαγίων.
Παροχή τεχνογνωσίας για το «τείχος»

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, συνόδευσε τον υφυπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας, I. Ivanov, και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της ίδιας χώρας, πτέραρχο S. Simeonov, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού στο Νομό Εβρου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ενημερώθηκαν και περιηγήθηκαν στο «τείχος», ενώ επισκέφτηκαν φυλάκια της περιοχής και το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., από το οποίο ελέγχονται οι κάμερες.

Μετά την κατασκευή του «τείχους» στον Εβρο μεγάλα κύματα μεταναστών από την Τουρκία κατευθύνονται προς τη Βουλγαρία, στην οποία υπολογίζεται ότι περνούν 100-200 άτομα τη μέρα. Ετσι, η γειτονική χώρα αποφάσισε τη λήψη μιας σειράς μέτρων με κυριότερο την κατασκευή ενός ανάλογου τείχους μήκους 33 χλμ. Μετά και από σχετική πρόταση της ελληνικής πλευράς, η οποία υποβλήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, στη Σόφια, η βουλγαρική πλευρά ζήτησε την παροχή τεχνογνωσίας από τη χώρα μας τόσο για την κατασκευή του τείχους, όσο και για την πολιτική ανάσχεσης των απελπισμένων της πείνας και των πολέμων.
Πολιτικό άσυλο με το σταγονόμετρο

Με το σταγονόμετρο δίνεται το πολιτικό άσυλο. Στους έξι μήνες λειτουργίας της νεοσύστατης υπηρεσίας ασύλου έχουν καταγραφεί 4.189 αιτήσεις διεθνούς προστασίας. Από τις 7/6, που άρχισαν οι πρώτες καταγραφές, μέχρι και τις 29/11, έχουν εκδοθεί 1.670 αποφάσεις σε πρώτο βαθμό αναγνωρίζοντας καθεστώς διεθνούς προστασίας σε 213 αιτούντες. Μέχρι το τέλος Νοέμβρη το ποσοστό των θετικών αποφάσεων σε πρώτο βαθμό ανήλθε στο 12,8%.

Από τα 4.189 άτομα που υπέβαλαν αίτηση διεθνούς προστασίας στην υπηρεσία μέχρι τώρα, 3.162 ήταν άντρες και 1.027 γυναίκες, ενώ 171 άτομα ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι. Οι αιτούντες άσυλο προέρχονταν από 72 διαφορετικές χώρες. Η αρχή προσφυγών, που εξετάζει τις προσφυγές των αιτήσεων που έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό, δέχθηκε από τις 7/6 μέχρι τις 29/11, 803 προσφυγές. Εχει εκδώσει 462 αποφάσεις αναγνωρίζοντας καθεστώς διεθνούς προστασίας σε 20 αιτούντες.

Οσον αφορά στην αναγνώριση καθεστώτος διεθνούς προστασίας ανά υπηκοότητα, το 24,9% των θετικών αποφάσεων σε πρώτο βαθμό αφορούσε σε αιτούντες από τη Συρία, το 18,3% από το Αφγανιστάν, το 9,4% από την Ερυθραία, το 8,0% από το Σουδάν, το 6,1% από το Ιράν και το 5,6% από την Αιθιοπία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ