31 Ιαν 2014

Ιταλία: Ο λαός φτωχαίνει

 Ιταλία: Ο λαός φτωχαίνει

 


Σχεδόν ένας στους τρεις Ιταλούς (30,8%) δεν καταφέρνει να καλύψει τις μηνιαίες του ανάγκες με το εισόδημά του, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ινστιτούτου ερευνών Eurispes.
Όμως ακόμη και εξ όσων πολιτών καταφέρνουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, το 51,8% είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις του, οι οποίες μειώνονται διαρκώς.
Το 2013, το 29,1% των ερωτηθέντων συνάντησε δυσκολίες στην πληρωμή του στεγαστικού του δανείου και ένα 26,8% στην καταβολή του ενοικίου του. Ένας στους τέσσερις Ιταλούς χρειάστηκε μέσα στην τελευταία τριετία να ζητήσει τραπεζικό δάνειο.
Το 88,1% των Ιταλών θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας την τελευταία χρονιά επιδεινώθηκε από σχετικά ως εντυπωσιακά. Το ποσοστό των «απογοητευμένων πολιτών» σε σύγκριση με το 2012 ανέρχεται σε οκτώ μονάδες. Οι επτά στους δέκα Ιταλούς -σύμφωνα με την έκθεση Eurispes- κάνουν λόγο για αισθητή μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.
Εγκλωβισμένη σε ανώδυνα κανάλια η λαϊκή δυσαρέσκεια
Την ίδια ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις στην Ιταλία εμπαίζουν προκλητικά τον ιταλικό λαό, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό δείγμα του τελευταίου είναι το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων», του Μπέπε Γκρίλο, που αναλώνεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, εγκλωβίζοντας σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Σε μία τελευταία ενέργεια εντυπωσιασμού, κίνησε σήμερα τη διαδικασία για την παραπομπή σε δίκη του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για παραβίαση του Συντάγματος. Κατηγορεί τον Ιταλό πρόεδρο πως όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών στη δεκαετία του 1990, απέκρυψε στοιχεία που αφορούσαν μυστική διαπραγμάτευση του ιταλικού κράτους με τη μαφία.
Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία ή για παραβίαση του Συντάγματος και εκτιμούν πως αυτή η επιλογή του Γκρίλο είναι μια κίνηση που έχει στόχο να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους του και να αποδείξει ότι παραμένει εκτός του «επίσημου» πολιτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ