31 Ιαν 2014

Τα «μαγειρεία» του συστήματος ... ψήνουν τρίτο πόλο

Τα «μαγειρεία» του συστήματος ... ψήνουν τρίτο πόλο


Σαν αποστασιοποίηση απ' την πρωτοβουλία των «58» ερμηνεύτηκαν τα όσα είπε ο Τ. Γιαννίτσης προχτές στις Βρυξέλλες, σε εκδήλωση ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στην οποία μίλησε ακόμα ο Α. Παπαδόπουλος, ενώ παραβρέθηκε ο Γρ. Ψαριανός.
Ο Τ. Γιαννίτσης υπερασπίστηκε σαν ανάγκη για το αστικό πολιτικό σύστημα τη δημιουργία ενός νέου πόλου με ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή σε όσους επιχειρούν τη συγκρότησή του: «Ενας νέος πόλος, χώρος, σχήμα σήμερα πρέπει να υπερβεί τα κλασικά σχήματα». Αρνήθηκε να απαντήσει αν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές και, αφού υποστήριξε πως δεν είναι ζήτημα το άθροισμα δυνάμεων, πρόσθεσε σιβυλλικά: «...το ερώτημα είναι αν η κοινωνία ζητεί αυτό που εμφανίζεται ως καινούργιο, σήμερα είμαστε μεταξύ πολλών λύσεων. Θα διαλέξουμε κάτι καλύτερο για τη χώρα ή θα επιλέξουμε κάτι εύκολο που ενδεχομένως να αποδειχτεί σκληρότερο από το οτιδήποτε σκληρό έχουμε μπροστά μας»...
Θέλει να πάνε ενωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Π. Τατσόπουλος απ' το νέο του στασίδι στο αστικό πολιτικό σύστημα, εντός των «58», είπε χτες (ρ/σ «Βήμα») ότι οι δυνάμεις της «κεντροαριστεράς» θα πρέπει να μιμηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις διαδικασίες οργανωτικής προσαρμογής στα νέα καθήκοντα στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σκηνικό. Διερωτήθηκε: «Εμείς, ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας ... ποιο είναι το εμπόδιο για να ενωθούμε; Τι μας εμποδίζει να το κάνουμε;»
Δεν έκρυψε λόγια ως προς τις βλέψεις του εγχειρήματος: «... ο ΣΥΡΙΖΑ, αν αύριο - μεθαύριο έρθει στην εξουσία, θα χρειαστεί ανθρώπους της κοινής λογικής για να στηρίξουν το ρεαλιστικό, λογικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπαρκτό και είναι και βαλλόμενο αγρίως από τους λαϊκιστές».
Προειδοποίησε τον Φ. Κουβέλη να μην τορπιλίσει την πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια πρωτοβουλία ανοίγματος προς την Κεντροαριστερά ετοιμάζεται να κάνει και ο κ. Τσίπρας, γι' αυτούς που είναι απ' έξω. Δηλαδή, προς τον κ. Κουβέλη συγκεκριμένα...».
Ο Π. Τατσόπουλος κυνικά προέβλεψε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση θα συμβεί αυτό που διδάσκει η Ιστορία, δηλαδή «όταν δεν μπορείς να δώσεις άρτον άμεσα, δίνεις θεάματα. Και τα θεάματα που περνάνε πολύ στην Ελλάδα, είναι τα δικαστικά ... Λέω για δίκες, πολλές δίκες. Δίκες σκανδάλων των πάντων, των 6, των 12, των 38, των 57 ... είτε θα ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή είτε θα βρεθεί σε ρήξη με το ίδιο του το κόμμα».
Ερίζουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Τη θέση του ΠΑΣΟΚ για συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ο γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρης Καρύδης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84», κάνοντας τέτοια πρόσκληση και σε Λοβέρδο, Μόσιαλο:
«Εμείς ζητάμε από τη ΔΗΜΑΡ να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να έχουμε μια κοινή συμπόρευση. Μάλιστα... εμείς θα προτείνουμε σε αυτή την κοινή οργανωτική επιτροπή - η οποία θα γίνει για την συνδιάσκεψη τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, με τον κ. Σουλτς παρόντα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος -, να κρατήσουμε και κάποιες θέσεις ανοιχτές για τη ΔΗΜΑΡ, μέχρι να καταλήξει στο τέλος τι θέλει να κάνει».
Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζήτησε «διεύρυνση και ένταξη σ' ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο για την Ευρώπη όλων των ανθρώπων που έχουν κοινή πλεύση και σεβασμό στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και σ' αυτό που σήμερα έχει ανάγκη η χώρα».
Ο Φ. Κουβέλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επαναβεβαίωσε την άρνησή του να μπει σε διάλογο με τους «58» και το ΠΑΣΟΚ. Διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί ούτε με ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τα κόμματα που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση στο βαθμό που ο μεν δεν εγκαταλείπει τον «αριστερό λαϊκισμό» και οι δε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ