Η τρόικα πέθανε, ζήτω η μόνιμη εποπτεία!
Eurokinissi
|
Ο Αυστριακός Ο. Κάρας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής, που ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή της στην Αθήνα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, υπερασπίστηκε με σθένος τον αναντικατάστατο ρόλο ενός τέτοιου μηχανισμού. Αν και όπως είπε, η τρόικα «έχει πεθάνει» με τη μορφή που τη γνωρίσαμε, υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει ένα δικό της αντίστοιχο εργαλείο, το οποίο θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση. «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό για να πάρει τη θέση της τρόικας», δήλωσε και ομολόγησε ότι αν σε κάτι αυτός θα διαφοροποιείται θα είναι ως προς το ότι θα διαθέτει «δημοκρατική νομιμοποίηση», μέσω των Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου, άρα και μεγαλύτερη ικανότητα να επιβάλλεται στους λαούς.
Σε σχέση με την τρόικα, ανέφερε πως «ήταν μια προσωρινή λύση», καθώς «η ΕΕ δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση», ενώ σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι «σήμερα βλέπουμε φως στο τέλος της σήραγγας».
Με τα όσα είπε ο Ο. Κάρας συμφώνησε και ο συνεισηγητής του «σχεδίου Εκθεσης» για την τρόικα, Λ. Νγκογκ, σημειώνοντας ότι «η εποχή της τρόικας τελείωσε, πρέπει να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από ένα μηχανισμό που θα υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν».
Η συμφωνία των δύο - ανήκουν στις ευρωομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών, αντίστοιχα - στην ανάγκη διαμόρφωσης των κατάλληλων αντιλαϊκών μηχανισμών για την εφαρμογή της εποπτείας σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού αποδεικνύει το κοινό στρατηγικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, παρά τις αντιπαραθέσεις τους για το ποιο αντιλαϊκό μείγμα μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Η αντιπαράθεση για το μείγμα στο επίκεντρο
Ακριβώς
το μείγμα διαχείρισης ήταν στο επίκεντρο της κόντρας στην οποία
ενεπλάκησαν οι δύο εισηγητές της Επιτροπής, με αφορμή δηλώσεις του Ο.
Κάρας για τον Αλ. Τσίπρα, ότι κατά τη συνάντησή τους στο Στρασβούργο προ
ολίγου καιρού επί μία ώρα συζητούσαν, αλλά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν
είχε καμία πρόταση να καταθέσει.«Δεν είναι αλήθεια πως ο κ. Τσίπρας δεν έχει προτάσεις. Ορίστε, αυτές είναι», ανταπάντησε ο Λ. Νγκογκ χτες, παραπέμποντας στην έκθεση που έχει παραδώσει στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ ως συμβολή στην «έρευνά» της. Μάλιστα, τη γραπτή δήλωση του σοσιαλδημοκράτη εισηγητή, στην οποία υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας μας παρείχε επίσης μία λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση, καθώς και τις πολιτικές του προτάσεις», διένειμε χτες υπό τη μορφή non paper το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ...
Μετά την αντίδραση που προκάλεσε η αρχική του τοποθέτηση κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ο. Κάρας δήλωσε ότι δουλειά της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχει, δεν είναι «να αξιολογήσει το έργο του κ. Τσίπρα».
Σε κάθε περίπτωση, η κόντρα αυτή ήρθε «κουτί» στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τον έβγαλε απ' τη δύσκολη θέση να σχολιάσει επί της ουσίας τα όσα υπερασπίστηκαν οι συνεισηγητές της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, τα οποία καταρρίπτουν τις κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργούσε στο λαό ότι είναι δυνατόν να τον ωφελήσουν τέτοιες διαδικασίες. Ετσι, αφού προσπέρασε την «ταμπακιέρα», ανέβηκε στα κεραμίδια καταγγέλλοντας «ανοίκεια επίθεση στον Αλ. Τσίπρα», «απρέπεια του ομοϊδεάτη της Μέρκελ και του Σαμαρά, Ο. Κάρας» και καλώντας τον να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών
Νωρίτερα
χτες, οι Ο. Κάρας και Λ. Νγκονγκ συναντήθηκαν με τον Γ. Στουρνάρα. Οπως
προκύπτει από δηλώσεις τους, στο επίκεντρο βρέθηκε το μείγμα
διαχείρισης και η διευθέτηση του χρέους. Ο Γ. Στουρνάρας φέρεται να
αναπαρήγαγε τη ...λαθολογία, χρεώνοντας στους λανθασμένους
πολλαπλασιαστές τη βαθύτερη απ' τις προβλέψεις ύφεση και προσάπτοντας
στην τρόικα το ότι η οικονομία δεν επανήλθε σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2012
και δε μειώθηκε το χρέος.Εδικά σε σχέση με το χρέος, ο Λ. Νγκονγκ νωρίτερα υποστήριξε ότι «χωρίς "κούρεμα" δε γίνεται να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος», υποδεικνύοντας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κάτι τέτοιο «δε θα θίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία», ανέφερε, ούτε και το στόχο για τον πληθωρισμό. Ο ίδιος αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο "κουρέματος" των καταθέσεων, για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ, σε περίπτωση τραπεζικού κλυδωνισμού, κατά το πρότυπο της Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου