2 Φεβ 2014

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Αφορμή για ρωσική επίδειξη με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Αφορμή για ρωσική επίδειξη με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Την ευκαιρία να κάνει τη δική της επίδειξη δύναμης βρήκε μέσω των αγώνων του Σότσι η ρωσική ηγεσία
Την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Φλεβάρη, οι φετινοί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ανοίγουν την αυλαία τους ρίχνοντας τα φώτα της δημοσιότητας στο Σότσι και τη Ρωσία, ως οικοδέσποινα της φετινής διοργάνωσης.

Και μπορεί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί να μη συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον άλλων διεθνών αθλητικών συναντήσεων, όπως οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, το Μουντιάλ ποδοσφαίρου, το Παγκόσμιο στίβου ή ακόμα και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ωστόσο το γεγονός ότι θα τους παρακολουθήσουν περίπου 3 δισ. άνθρωποι, κάθε άλλο παρά αμελητέα ποσότητα είναι προκειμένου κάποιοι να εφαρμόσουν τα δικά τους σχέδια. Από τη μια, και εδώ - όπως συμβαίνει με αθλητικές διοργανώσεις διεθνούς ενδιαφέροντος - δεν λείπουν τα όσα είναι σήμερα συνώνυμα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, όπως το πανηγύρι των πολυεθνικών, ο τζίρος εκατοντάδων δισ., η υπερκοστολόγηση των έργων υποδομής, τα σκάνδαλα, το παρασκήνιο, το ντόπινγκ κ.τ.λ. Από την άλλη, όμως, ειδικά για τους συγκεκριμένους αγώνες του Σότσι, τα πράγματα δείχνουν να αποκτούν μια ιδιαίτερη βαρύτητα με βάση τα σχέδια της ρωσικής αστικής τάξης και τις αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται σε διεθνές επίπεδο. Και βέβαια δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο παράγοντας των αντιθέσεων στο εσωτερικό της αστικής τάξης της Ρωσίας, που έχουν εκδηλωθεί και με αφορμή τη διοργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων.
Πεδίο αντιπαράθεσης


Σε πρόσφατο δημοσίευμα του «Ρ» παρουσιάστηκε η πίσω όψη της γιορτής για την αστική τάξη της Ρωσίας, που με αφορμή τη διοργάνωση έχει στήσει το δικό της...γλέντι, την ώρα που ο λαός της χώρας ζει τη δική του στυγνή πραγματικότητα, με ανεργία, φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση. Ωστόσο, πέρα από το κρύψιμο της πραγματικότητας που επιχειρούν οι Ρώσοι, αστοί οι αγώνες δίνουν ακόμα μια ευκαιρία σε αυτούς. Αυτή της επίδειξης δύναμης στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε διάφορες περιοχές τόσο της Ευρώπης (βλ. Ουκρανία) όσο και της Ασίας. Το μποϊκοτάζ μιας σειράς αντίπαλων χωρών της Ρωσίας, με αρκετούς ηγέτες να μη δίνουν το «παρών» χρησιμοποιώντας διάφορες αφορμές, από τη μία, και η υποστήριξη άλλων της παρουσίας τους στους αγώνες ανοιχτά, από την άλλη, φανερώνουν την οξυμένη κατάσταση που επικρατεί. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα διεθνή ΜΜΕ η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει χαρακτηριστεί «οι αγώνες του Πούτιν», αφού με αφορμή αυτούς δημιουργείται το πρόσφορο έδαφος προκειμένου η ρωσική αστική τάξη να κάνει τη δική της επίδειξη δύναμης. Οπως συνέβη στην περίπτωση της απαγόρευσης των διαδηλώσεων προκειμένου να μην αμαυρωθεί η εικόνα. Παρά την αναδίπλωση ύστερα και από διεθνείς πιέσεις στη ρωσική ηγεσία για το θέμα, η ειδική ζώνη στην οποία θα επιτρέπονται αυτές (πολύ μακριά από το επίκεντρο του ενδιαφέροντος) διασφαλίζει την καλή... βιτρίνα.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Μέτρα - διαφήμιση του ρωσικού οπλοστασίου

Η εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων μετά τους αγώνες υπάγεται σε ένα πολλά υποσχόμενο σχέδιο της Ρωσίας για μπάσιμο στον κερδοφόρο χειμερινό τουρισμό
Ο τομέας της ασφάλειας έδωσε μια αρκετά καλή ευκαιρία κυρίως με αφορμή το... φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, που, ας σημειωθεί, εδώ και μια 15ετία συνοδεύει πάντα μια αθλητική διοργάνωση. Το ευαίσθητο της περιοχής, με τους ακραίους από τους πολλούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς τριγύρω, τα χρόνια προβλήματα των Ρώσων με τους Τσετσένους, οι κατά καιρούς απειλές από φερόμενους ως ισλαμιστές αντιπάλους των ρωσικών συμφερόντων, οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ έδωσαν τη δική τους... πινελιά στον τομέα αυτό, σημαίνοντας κόκκινο συναγερμό για τους διοργανωτές. Ετσι, τα μέτρα ασφαλείας θεωρούνται από τα μεγαλύτερα που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα θυμίζοντας πολεμική επιχείρηση των ρωσικών αρχών προκειμένου τα πάντα να κυλήσουν ομαλά.
Περίπου 37.000 αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού ξηράς έχουν επιφορτισθεί με την ασφάλεια των αγώνων. Η παρακολούθηση της περιοχής θα γίνεται και από αέρος μέσω δορυφορικού συστήματος. Εκτός της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, θα ελέγχεται αυστηρά και η ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα. Ο στρατός θα έχει στη διάθεσή του στο Σότσι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας «Pantsir-S», πυραύλους εδάφους-αέρος νέας γενιάς. Η Ρωσία θα παρακολουθεί το σύνολο των τηλεπικοινωνιών χάρη σε ένα σύστημα που επιτρέπει στην FSB (υπηρεσία ασφαλείας ) να έχει πρόσβαση σε όλες τις τηλεφωνικές και ιντερνετικές επικοινωνίες. Μάλιστα, για το τελευταίο, η ανακάλυψη της ύπαρξής του από δύο Ρώσους δημοσιογράφους έχει προκαλέσει σάλο.

Πρωτοφανή είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Σότσι έχοντας και αυτά το δικό τους ρόλο στα σχέδια της αστικής τάξης
Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα αποκαλύπτουν το τι θα συμβεί. Και παράλληλα λειτουργούν και ως καλύτερη διαφήμιση της... πραμάτειας που, όπως έχουν δείξει παραδείγματα του παρελθόντος, μόνο χαμένη δεν πάει μετά τους αγώνες. Θυμίζουμε ένα παράδειγμα πιο κοντινό, αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, όταν το σύστημα παρακολούθησης C4i (το έλεγαν προσωρινό) χρησιμοποιήθηκε - μέρος του χρησιμοποιείται ακόμα - και μετά τους αγώνες.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Το... ρωσικό Σεντ Μόριτζ
Ο τομέας των υποδομών είναι ένας απ' αυτούς όπου οι διοργανωτές λειτούργησαν ιδιαίτερα απλόχερα όσον αφορά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν προκειμένου να γίνουν τα έργα. Ο σκοπός προφανής αφού το ό,τι συνέβηκε φυσικά δεν αφορά μόνο τους αγώνες αλλά κυρίως τα ρωσικά σχέδια για την επόμενη μέρα. Η μετατροπή μιας παραθαλάσσιας περιοχής όπως το Σότσι, που βρίσκεται στην Κασπία, σε χειμερινό θέρετρο από την εκμετάλλευση των γύρω ορεινών όγκων, έχει μια σειρά στοχεύσεις. Να πειστούν οι ντόπιοι πλούσιοι να μη δίνουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό αλλά και το... χτύπημα αντίστοιχων κέντρων κυρίως της Ευρώπης (σε Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία). Το τρένο ταχείας κυκλοφορίας που θα συνδέει την παράκτια πόλη του Σότσι με τα βουνά της περιοχής αποτελεί το βαρύ πυροβολικό των έργων, τα υπερσύγχρονα (και φυσικά πανάκριβα) συγκροτήματα χιονοδρομικών κέντρων, η πώληση των υποδομών σε πολυεθνικές ρωσικές εταιρείες για να τις εκμεταλλευθούν είναι μερικά μόνο από αυτά που περιλαμβάνονται στα σχέδια των διοργανωτών για την επόμενη μέρα.

Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ