23 Απρ 2014

Ε.Ε. Χρηματοδοτεί ΜΚΟ για αντικομμουνιστικό πρόγραμμα

 Ε.Ε. Χρηματοδοτεί ΜΚΟ για αντικομμουνιστικό πρόγραμμα

Ψάχνουν «θύματα του Σταλινισμού» για να τα μετατρέψουν σε «ζωντανά βιβλία»


«Ζωντανή Βιβλιοθήκη: The rest is History», είναι ο τίτλος του προγράμματος μέσα από το οποίο μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με χρήματα και υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προάγει την εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό. 
Σε μία περίοδο άλλωστε που τα μονοπώλια με λύσσα επιτίθενται σε δικαιώματα και κατακτήσεις, έχουν ένα λόγο παραπάνω να σβήσουν και να αμαυρώσουν στις συνειδήσεις τα επιτεύγματα και την προοπτική μιας κοινωνίας στην οποία οι καπιταλιστές δε θα έχουν θέση...

Πιο συγκεκριμένα, η ΜΚΟ «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», που στηρίζεται και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανάρτησε στην ιστοσελίδα πρόσκληση με την οποία ζητά 8 άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας, για να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα
«Ζωντανή Βιβλιοθήκη: The rest is History», το οποίο «έχει ως κύρια θεματολογία το Ναζισμό και τον Σταλινισμό», όπως αναφέρεται. Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε «γνώστες/εμπειρογνώμονες, ερευνητές, δασκάλους/καθηγητές, λάτρεις της ιστορίας, ή και συγγενείς θυμάτων του Ναζισμού και Σταλινισμού στην Ελλάδα».
Τα άτομα που θα επιλεγούν θα αποτελέσουν «ζωντανά βιβλία» και, αφού εκπαιδευτούν(!!!), θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση για να «μεταδώσουν τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες και τις προσωπικές τους διηγήσεις για την ιστορία της Ελλάδας», κάτι που θα γίνει μέσα στο Μάη.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται συγχρόνως (εκτός της Ελλάδας) σε άλλες 7 χώρες και συγκεκριμένα σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, με χρηματοδότηση από την ΕΕ, η οποία αμαυρώνει την προσφορά του σοσιαλισμού και ανάγει τις «μπίζνες» οι οποίες είναι και η μοναδική της αξία σε ιδεώδες. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΚΟ που έχει αναλάβει το αντίστοιχο έργο στην Ιταλία σημειώνει ότι στόχος του είναι «να οδηγήσει ιδιαίτερα τις νέες γενιές στο να αποκτήσουν από μάρτυρες και συγγενείς μαρτύρων μία στέρεα γνώση για τα λάθη και τις τραγωδίες που συνδέονται με το Ναζισμό και το Σταλινισμό και να γίνουν ενεργοί συμμέτοχοι των κοινών Ευρωπαϊκών αξιών».


Πολιτική της ΕΕ
Το έργο υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Εurope for
Citizens» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο κατά καιρούς απευθύνει προσκλήσεις σε διάφορους φορείς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα που θα υπηρετούν τους στόχους της. 
 Μέσα από το πρόγραμμα επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, να ταυτιστούν τα εγκλήματα των ναζί με τον κομμουνισμό και τις σοσιαλιστικές χώρες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του συγκεκριμένου προγράμματος, που δίνει έμφαση σε δράσεις Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προωθεί και χρηματοδοτεί απλόχερα τέτοιες ενέργειες. 
Πρόσφατα είχε απευθύνει πρόσκληση σε ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς να υποβάλλουν προτάσεις για την περίοδο 2014-2020. 
Φορέας υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα είναι το υπουργείο Εσωτερικών. Οπως αναφερόταν στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων, επιλέξιμες για χρηματοδότηση θα ήταν μεταξύ άλλων οργανώσεις «που εκτελούν δραστηριότητες οι οποίες αντικατοπτρίζουν τα αίτια των απολυταρχικών καθεστώτων στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης (ειδικά αλλά όχι αποκλειστικά το ναζισμό που οδήγησε στο ολοκαύτωμα, το φασισμό, το σταλινισμό και τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα) και τιμούν τη μνήμη των θυμάτων τους». Ορος, επίσης, για να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο είναι να γίνει όσο το δυνατό μεγαλύτερη προβολή του, για να υπάρχει διάχυση, στην προκειμένη περίπτωση, της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας.
Ο αντικομμουνισμός της ΕΕ και όλων εκείνων των κέντρων που διοχετεύουν το δηλητήριο του αντικομμουνισμού έχει τον... «αντισταλινισμό» ως προμετωπίδα. Χρησιμοποιώντας το όνομα του Στάλιν ως ισότιμο με το φασισμό, βάζουν στο ίδιο καλάθι τους φασίστες που αιματοκύλησαν τον πλανήτη με τον ηγέτη της αντιφασιστικής νίκης. Ρίχνοντας λάσπη σε μια συγκεκριμένη περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, στην πραγματικότητα βάζουν στο στόχαστρό τους το σύνολο του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και από τον οποίο κέρδη μέτρησε το εργατικό λαϊκό κίνημα όλων των χωρών.
Η ΕΕ, σύμφωνα με την ίδια πρόσκληση, δηλώνει διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει την επόμενη περίοδο κάθε πρόγραμμα με ελάχιστο ποσό 60.000 και μέγιστο 200.000 για κάθε οργάνωση.
Πρόγραμμα αντικομμουνισμού είχε χαρακτηρίσει το «Εurope for Citizens 2014 - 2020» το ΚΚΕ, καταψηφίζοντάς το στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αποκάλυψαν ότι αυτό «χρηματοδοτεί την αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, την απαράδεκτη προπαγάνδα της ταύτισης του φασισμού με τον κομμουνισμό» και τόνισαν: «Η Ιστορία γράφεται από τους λαούς, από την ταξική πάλη. Ο καπιταλισμός είναι το τελευταίο εκμεταλλευτικό σύστημα στην Ιστορία της ανθρωπότητας και γι' αυτό είναι καταδικασμένο να ανατραπεί από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Αυτήν την ιστορική νομοτέλεια δεν πρόκειται να την εμποδίσουν οι αστοί, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους και το πολιτικό τους προσωπικό, όσα αντικομμουνιστικά προγράμματα κι αν χρηματοδοτούν».

Ποια είναι η ΜΚΟ
Η ΜΚΟ «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» αυτοσυστήνεται ως «μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008 από μια ομάδα δραστήριων νέων με πλούσια εμπειρία γύρω από τα εθελοντικά προγράμματα και με κοινωνικές ευαισθησίες. Οραμά τους ήταν η κινητοποίηση των νέων, η ενασχόλησή τους με τον εθελοντισμό, η ευαισθητοποίησή τους γύρω από κοινωνικά ζητήματα και η επίτευξη της μεγαλύτερης πρόσβασή τους στη γνώση».

Στους στόχους της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η προώθηση των «αξιών» «της μη τυπικής μάθησης, του εθελοντισμού, του ενεργού πολίτη και της δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για την ευρωπαϊκή νεολαία». Δηλαδή αναπαράγει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, πολιτικές και ιδεολογήματα με τα οποία η ΕΕ απευθύνεται στους νέους.
Η ΕΕ η οποία είναι ιδιαίτερα... απλόχερη όταν πρόκειται για προγράμματα που στοχεύουν στις συνειδήσεις των νέων. Σε αυτό το πλαίσιο, στις πηγές χρηματοδότησής της η ΜΚΟ αναφέρει με πλήρη διαφάνεια: Δωρεές, χορηγίες, εθελοντικές συνδρομές φίλων και μελών της οργάνωσης και από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους φορέων, όπως η Εθνική Υπηρεσία Προγραμμάτων ΕΕ «Νέα Γενιά σε Δράση» και Eurodesk, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού - Anna Lindh κ.ά.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ