23 Απρ 2014

Νεότερα από το ανατολικό μέτωπο: Κλιμάκωση της σύγκρουσης με επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης»

 Νεότερα από το ανατολικό μέτωπο: Κλιμάκωση της σύγκρουσης με επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης»

Ουσιαστικά πλήρως ακυρωμένη είναι η λεγόμενη συμφωνία της Γενεύης της περασμένης Πέμπτης ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και την καπιταλιστική Ρωσία, πράγμα που από την πρώτη στιγμή ήταν το πιθανότερο να συμβεί. Και αυτό, γιατί τα σημεία της συμφωνίας επιδέχονταν διάφορες ερμηνείες, ειδικά το ζήτημα του «αφοπλισμού των μη νόμιμων ομάδων» και κυρίως, γιατί ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός δεν είναι δυνατόν να ακυρωθεί ακόμα και αν γίνουν επιμέρους συμβιβασμοί. Ήδη πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας η κυβέρνηση των φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία στην Ανατολική Ουκρανία, παρόλο που ήδη είχε βαλτώσει λόγω της λαϊκής αντίδρασης. Αυτό προκάλεσε και τις αντιδράσεις των ρωσόφωνων διαδηλωτών που αντιδρούν στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «χούντα».

Την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» ανακοίνωσε το Κίεβο


Ο «πρόεδρος» της νέας εξουσίας της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε την Τρίτη την επανέναρξη της «αντιτρομο-
κρατικής» (όπως την χαρακτηρίζει το Κίεβο) επιχείρησης κατά των διαδηλωτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η οποία είχε ανασταλεί πριν από το Πάσχα.

Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός της σορού ενός πολιτικού της περιοχής αυτής που ανήκε στο κόμμα του, η οποία φέρει σημάδια βασανιστηρίων. Ο Τουρτσίνοφ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι δύο σοροί που έχουν υποβληθεί σε «βάναυσα βασανιστήρια» βρέθηκαν κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται στα χέρια των φιλορώσων μαχητών. Μεταξύ αυτών βρισκόταν η σορός του Βολόντιμιρ Ρίμπακ, μέλος του κόμματος του Τουρτσίνοφ, «Μπατκίβτσινα», ο οποίος είχε πρόσφατα απαχθεί από «τρομοκράτες». «Τα εγκλήματα αυτά γίνονται με την πλήρη υποστήριξη και τη συγκατάβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υποστήριξε ο Τουρτσίνοφ.

«Αξιώνω από τις υπηρεσίες ασφαλείας να εξαπολύσουν εκ νέου και να φέρουν εις πέρας με αποτελεσματικό τρόπο τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που έχουν στόχο την προστασία από τους τρομοκράτες των Ουκρανών πολιτών που ζουν στην Ανατολική Ουκρανία», κατέληξε.

(Video με την κατάληξη της προηγούμενης "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" με τον στρατό να παραδίδει τα τεθωρακισμένα του στους εξεγερμένους στο Κραμαντόρσκ)


Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλεί από το Κίεβο

"Μαχητές της δημοκρατίας" κατά Μπάιντεν
Ενδεικτικό, επίσης, της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης είναι και η επίσκεψη-στήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου από τις ΗΠΑ, με την επίσκεψη στο Κίεβο του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, που εμφανίστηκε ως δήθεν υπερασπιστής της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας και εκθείασε το έργο των δήθεν «μαχητών της δημοκρατίας» της νέας εξουσίας. Συναντήθηκε με τους αυτοανακηρυγμένους «πρόεδρο» Ολεξάντερ Τουρτσίνοφκαι «πρωθυπουργό» Αρσένι Γιάτσενιουκ και άσκησε έντονη κριτική ότι η Ρωσία ευθύνεται για την αναταραχή στην Ανατολική Ουκρανία και ότι έχει στείλει ειδικές δυνάμεις που οργανώνουν τις βίαιες εκδηλώσεις. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ανεχτούν «μια χώρα να κλέβει το έδαφος μιας άλλης κυρίαρχης χώρας και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, όπως και η διεθνής κοινότητα». Και όλα αυτά λέγονται, όταν οι ΗΠΑ οργάνωσαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία με την ανατροπή του Γιανουκόβιτς χωρίς να διστάσουν να αναδείξουν στην εξουσία εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.

Ο Μπάιντεν απείλησε τη Ρωσία με «μεγαλύτερη απομόνωση» αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία και δεν σταματήσει «να υποστηρίζει ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μάσκες» στην Ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, πέρα από τη φραστική έκφραση στήριξης στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ δεν δείχνουν διατεθειμένες να εκφράσουν αυτήν τη στήριξη και έμπρακτα. Άλλωστε, η βοήθεια των 50 εκατ. δολαρίων, που ανακοίνωσε σήμερα, μόνο ως φιλοδώρημα μοιάζει για μία οικονομία που χρειάζεται δεκάδες δισ. την επόμενη διετία για να αποφύγει την καταστροφή.
O Αρσένι Γιάνετσουκ εκδηλώνει τα "πατριωτικά" του
συναισθήματα
Στην ίδια ρότα με τον Μπάιντεν ήταν και ο Γιάτσενιουκ στην κοινή συνέντευξή τους στο Κίεβο, που αποκάλεσε τη Ρωσία «γκάνγκστερ του 21ου αιώνα». Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και κυβέρνηση του Κιέβου εμφάνισαν φωτογραφίες που ισχυρίζονται ότι επιβεβαιώνουν την δράση Ρώσων πρακτόρων που έδρασαν στην Κριμαία και τώρα εμφανίζονται στην Ανατολική Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον θα αποστείλει 600 στρατιώτες στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Τετάρτη την αποστολή 600 στρατιωτών στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής για να λάβουν μέρος σε «στρατιωτικά γυμνάσια», σε μια κίνηση που έχει στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ μετά την προσάρτηση από την Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας.

H 173η αερομεταφερόμενη Τ. στο Αφγανιστάν
Ένας λόχος 150 ανδρών της 173ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού, που στρατοπεδεύει στην Ιταλία, αναμένεται να φτάσει αύριο στην Πολωνία και περίπου 450 άνδρες αναμένονται τις προσεχείς ημέρες στην Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία για στρατιωτικές ασκήσεις «οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τους προσεχείς μήνες και πέραν αυτών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κέρμπι. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτές οι ασκήσεις που προγραμματίζεται να διεξαχθούν γίνονται επιπροσθέτως του τακτικού προγράμματος εκπαίδευσης που έχει ο αμερικανικός στρατός με αυτές τις χώρες και διευκρίνισε ότι αυτές προστέθηκαν λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις υποχρεώσεις τους βάσει του άρθρου 5 της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αν και αυτές δεν είναι ασκήσεις του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Κέρμπι. «Είναι μια πολύ χειροπιαστή ένδειξη της προσήλωσής μας στις υποχρεώσεις μας για την ασφάλεια στην Ευρώπη», κατέληξε.

Φουντώνει η αντίδραση των ρωσόφωνων

Πολιτοφύλακες στο Σλαβιάνσκ
Στο ίδιο το Σλαβιάνσκ συνεχίζονται οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, ενώ ο Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ, αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, κάλεσε τη Ρωσία να βοηθήσει. Είπε χαρακτηριστικά:

«Από τη ρωσική κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν) ζητάμε βοήθεια. Εάν δεν μπορείτε να στείλετε δυνάμεις διασφάλισης της ειρήνης, στείλτε μας όπλα». Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για την επίσκεψη στην Ανατολική Ουκρανία του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κιέβου, Αρσέν Αβάκοφ, απάντησε: «Εάν εκείνος έρθει (στο Σλαβιάνσκ), θα τον πυροβολήσω εγώ ο ίδιος (...) δεν θα σφίξω το χέρι του (...)».

Οι ρωσόφωνες πολιτοφυλακές, επίσης, κατέλαβαν το σταθμό της αστυνομίας και συνέλαβαν τον αρχηγό της στο Κραματόρσκ.

Πάντως, ο επικεφαλής μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία συναντήθηκε την Τρίτη με τους ηγέτες των ρωσόφωνων διαδηλωτών στο Ντονέτσκ και χαρακτήρισε τις συζητήσεις τους «εποικοδομητικές». «Είχαμε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με εκπροσώπους της ομάδας που έχει καταλάβει το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης στο Ντόνετσκ, με το δήμαρχο του Ντόνετσκ και το διοικητή της αστυνομίας» της πόλης, δήλωσε ο Μαρκ Εθέρινγκτον στους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση αυτή, που διήρκεσε 90 λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε ένα ξενοδοχείο της πόλης. «Εξήγησαν τη θέση τους. Συζητήσαμε επίσης την ανάγκη να υπάρξει διάλογος και αποκλιμάκωση της έντασης και, φυσικά, την ανάγκη να αποφευχθεί η βία».

Απάντηση της Ρωσίας

Απαντώντας στην προσπάθεια, κυρίως των ΗΠΑ, για απομόνωση της Ρωσίας, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημείωσε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση στρεφόμενη προς τις ανατολικές αγορές. Την ίδια στιγμή ο Μεντβέντεφ επισήμανε, επίσης, ότι οι συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να εισάγει φυσικό αέριο (σχιστολιθικό) από τις ΗΠΑ, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, είναι «μπλόφα».

Επίσης προανήγγειλε «αντίμετρα» στις αμερικανικές εταιρείες «Visa» και «Mastercard», οι οποίες εφάρμοσαν τις στοχευμένες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον ρωσικών τραπεζών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επίσης σε δηλώσεις του τη Δευτέρα κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη. Ενώ, με αφορμή την επίθεση στο Σλαβιάνσκ, σημείωσε ότι αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Κιέβου «δεν θέλει να ελέγξει τους εξτρεμιστές», ενώ με αυστηρό ύφος σημείωσε: «Προτού μας δώσουν τελεσίγραφα, απαιτώντας να εκπληρώσουμε αιτήματα μέσα σε δύο ή τρεις μέρες με την απειλή κυρώσεων, θα καλούσαμε επειγόντως τους Αμερικανούς εταίρους μας να αποδεχθούν πλήρως την ευθύνη για εκείνους που έφεραν στην εξουσία».

Νέα δήλωση Γιανουκόβιτς

Από την πλευρά του ο ανατραπείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να «αποσύρει αμέσως όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, προκειμένου να αποφευχθεί «ένα λουτρό αίματος». Και απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς, τους κάλεσε να μην εκτελούν εγκληματικές εντολές.
Πηγή: 902 (Η εικονογράφηση, τα βίντεο και τα λινκ είναι δικές μας προσθήκες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ