13 Απρ 2014

«Ο σωματειακός αθλητισμός σημαντικό κομμάτι στο δικαίωμα στην άθληση»

«Ο σωματειακός αθλητισμός σημαντικό κομμάτι στο δικαίωμα στην άθληση»
Συνάντηση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας, Νίκου Σοφιανού, με εκπροσώπους σωματείων μπάσκετ της ΕΣΚΑ

«Σήμερα, ο Δήμος της Αθήνας ακολουθεί μια πολιτική εχθρική - ανταγωνιστική για τα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη», επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός
Τα προβλήματα του σωματειακού αθλητισμού καθώς και η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο χώρο της άθλησης στο Δήμο της Αθήνας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκου Σοφιανού, και εκπροσώπων σωματείων μπάσκετ που μετέχουν στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ (Ενωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής), παρουσία και του προέδρου της Ομοσπονδίας μπάσκετ, Γιώργου Βασιλακόπουλου. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας, ο Νίκος Σοφιανός παρουσίασε τους βασικούς άξονες των προτάσεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον αθλητισμό καθώς και τη θέση του ΚΚΕ για το δικαίωμα στην άθληση, ενώ στη συνέχεια άκουσε τους εκπροσώπους των σωματείων που εξέθεσαν τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα.
Ο σωματειακός αθλητισμός βάση για το δικαίωμα στην άθληση
Ο Νίκος Σοφιανός ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ και οι δημοτικοί και περιφερειακοί του σύμβουλοι ασχολούνται με τα θέματα του αθλητισμού και τόνισε: «Θεωρούμε ότι ο σωματειακός αθλητισμός είναι μία από τις βάσεις για να μπορέσεις να μιλήσεις για το δικαίωμα στην άθληση και τη φυσική αγωγή, ειδικά σήμερα που στα σχολεία οι ώρες γυμναστικής έχουν μειωθεί, τα σχολικά πρωταθλήματα έχουν αδρανήσει και πρόσφατες έρευνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη φυσική κατάσταση των παιδιών και των εφήβων». Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αθλητικά σωματεία λόγω έλλειψης αθλητικών χώρων και υποδομών, στην οικονομική ασφυξία λόγω της δραματικής μείωσης των επιχορηγήσεων στις Ομοσπονδίες από τη Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες που θέλουν να αθληθούν τα παιδιά τους, ιδιαίτερα σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης. Μίλησε για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό στα συνεργεία του δήμου που έχουν στην ευθύνη τους τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των παιδικών χαρών του δήμου, καθώς και την έλλειψη ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλοι αυτοί οι χώροι. Επίσης, ο υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη συνάντηση που είχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Ανδριανό, και τη δέσμευση του τελευταίου για δεύτερη συμπληρωματική δόση στις Ομοσπονδίες, ενώ τόνισε ότι «ως Κόμμα σκοπεύουμε και με Επερώτηση στη Βουλή να επιμείνουμε για το θέμα της χρηματοδότησης».
Μεγάλος... απών ο Δήμος Αθήνας στα ζητήματα άθλησης

Η κατάσταση των περισσότερων αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου ήταν κύριο θέμα της συζήτησης του Νίκου Σοφιανού και των εκπροσώπων των σωματείων της ΕΣΚΑ (φωτ. από το γήπεδο ποδοσφαίρου του Ρουφ)
Στην αναφορά του για το ρόλο του δήμου στο δικαίωμα για άθληση τόνισε: «Ενα κεφάλαιο, στο πλέγμα που αφορά τα ζητήματα φυσικής αγωγής και αθλητισμού, είναι ο Δήμος της Αθήνας, το τι μπορεί να κάνει και με ποιες προτεραιότητες κατά τη γνώμη μας πρέπει να προχωρήσει. Σήμερα, ο Δήμος της Αθήνας ακολουθεί μια πολιτική εχθρική - ανταγωνιστική. Ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ συζητείται με ποια πολιτική ο δήμος, αυτή η συγκεκριμένη δημοτική πλειοψηφία, στέκεται στο πρόβλημα των υποδομών, της στήριξης και των δυνατοτήτων να αναπτυχθεί ο αθλητισμός στην πόλη. Αντίθετα, υπάρχει τιμολογιακή πολιτική με την οποία ο δήμος παραχωρεί τις υποδομές του στα σωματεία και τους αθλούμενους - παιδιά, έφηβους, αλλά και ενήλικες - με μια ταρίφα η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με το αν μιλάμε για ανοιχτά ή κλειστά γήπεδα, κολυμβητήρια ή άλλες εγκαταστάσεις. Και αυτό είναι αποδεκτό και από τους άλλους συνδυασμούς και υποψηφίους των κομμάτων. Τριάντα σελίδες τιμοκατάλογο έχει ο Δήμος της Αθήνας και αυτή είναι βασική πολιτική επιλογή, και στους άλλους δήμους, να παραχωρείται δηλαδή για χρήση η αθλητική υποδομή που ανήκει στους δημότες σε ανταποδοτική βάση. Αυτή η λογική πρέπει να σπάσει. Είναι κρίσιμο το θέμα της ανταποδοτικότητας και πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία κατάργησής της. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να χρησιμοποιούνται οι δημοτικοί χώροι έναντι αμοιβής».
Οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για λαϊκή άθληση
Παράλληλα, ανέπτυξε τη θέση του συνδυασμού σχετικά με τη συνεργασία που πρέπει να επιδιώξει ο δήμος με τα μεγάλα σωματεία της πόλης για το ζήτημα της μαζικής λαϊκής άθλησης: «Εμείς θεωρούμε ότι ο δήμος πρέπει να κάνει μνημόνιο συνεργασίας με τις βασικές ομάδες και σωματεία της πόλης, με τον ΠΑΟ, με τον Απόλλωνα Σμύρνης, με τον Πανελλήνιο Γ.Σ. Πλαίσιο συνεργασίας που να λέει ότι εγώ ως δήμος έχω αυτές τις δυνατότητες και συνεργαζόμαστε για να αυξηθεί ο κόσμος που αθλείται, για να στηριχθούν και να διευρυνθούν οι ακαδημίες, για να μειωθούν τα λεφτά που πληρώνει η λαϊκή οικογένεια στα σωματεία, αφού και τα σωματεία για να μπορέσουν να σταθούν πρέπει να πάρουν αυτή τη συνδρομή κ.λπ. Να διεκδικήσω χώρους για νέες υποδομές». Σχετικά με το θέμα του μνημονίου συνεργασίας του δήμου με τον ΠΑΟ σημείωσε: «Υπάρχει πρόβλημα με την πολιτική εκχώρησης. Το λέω γιατί ο ΠΑΟ είναι το ιστορικό σωματείο της πόλης και θεωρούμε ότι το γήπεδο της Αλεξάνδρας πρέπει να χρησιμοποιείται από τον ΠΑΟ, στο χώρο που έχει παραχωρηθεί από το δήμο εδώ και δεκαετίες με το σχετικό διάταγμα. Ομως, δεν μπορούμε να ακολουθούμε μια πολιτική προνομιακής σχέσης που παραχωρεί δημοτικούς χώρους για αποκλειστική χρήση σε ένα μόνο σωματείο, όσο ιστορικό και μεγάλο κι αν είναι αυτό». Και σημείωσε ότι σε αυτά τα ζητήματα οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ τοποθετούνται από θέση αρχής και με ενιαίο τρόπο, καυτηριάζοντας το ότι οι άλλοι υποψήφιοι παίρνουν θέση με το βλέμμα στην κάλπη.
Κλείνοντας την ομιλία του είπε: «Αυτά συμβαίνουν εδώ και χρόνια, οι δημοτικές αρχές αλλάζουν και αυτή η κατάσταση χειροτερεύει. Και δε μιλάμε για αλλαγές που για να γίνουν πρέπει να γίνει σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα. Αυτά συμβαίνουν γιατί υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη ότι ο δήμος είναι επιχείρηση, πρέπει να εισπράττει, να συνεργάζεται με ιδιώτες, με ΜΚΟ κ.λπ. Κι αυτό μπορεί να αλλάξει όταν ο δήμος κάνει μόνιμο στοιχείο και τη συνεργασία με τον σωματειακό αθλητισμό. Εμείς και σε αυτά τα ζητήματα καλούμε τον κόσμο να μας στηρίξει, όχι μόνο στο επίπεδο της ψήφου, αλλά και της ενεργοποίησης και κινητοποίησης, αφού μόνο με πίεση μπορείς να πετύχεις τις αλλαγές που χρειάζονται».
Στις δικές του παρεμβάσεις στη συζήτηση ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γ. Βασιλακόπουλος, τόνισε την ανάγκη να μείνει ο αθλητισμός υπό κρατική μέριμνα, η οποία θα περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση, επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση καθιστά τον αθλητισμό πεδίο εκμετάλλευσης. Οι εκπρόσωποι των σωματείων από την πλευρά τους ανέλυσαν τα προβλήματα που έχουν σήμερα στο να συνεχίσουν να συντηρούν τα τμήματα των ομάδων (ιδιαίτερα τις ακαδημίες) καθώς και τα αντίστοιχα που υπάρχουν όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή και την κατάσταση των εγκαταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ