13 Απρ 2014

Ουκρανία: Πρώτες μάχες και νεκροί στο Σλαβιάνσκ

Ουκρανία: Πρώτες μάχες και νεκροί στο Σλαβιάνσκ
Ρωσόφωνοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ με εξοπλισμό που πήραν από τις αστυνομικές δυνάμεις (φωτό ΑΡ)

Πληροφορίες για ένοπλες συγκρούσεις στην πόλη Σλαβιάνσκ,  100 χιλιόμετρα από το Ντόνετσκ της ομώνυμης ανατολικής επαρχίας μεταξύ των ρωσόφωνων «πολιτοφυλάκων» και δυνάμεων που έστειλε η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, μεταδίδονται από ρωσικά και δυτικά ΜΜΕ. Νωρίτερα ο λεγόμενος υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ είχε αναγγείλει ότι από το πρωί έχει ξεκινήσει η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές - καταληψίες των δημόσιων κτιρίων και του αστυνομικού τμήματος αρχικά στην πόλη του Σλαβιάνσκ αλλά και στο Ντόνετσκ που έχουν καταληφθεί η έδρα της περιφερειακής διοίκησης και άλλα κτίρια. Μάλιστα είχε καλέσει τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην βγαίνουν στα παράθυρα.
Όπως μεταδίδεται, ντόπιοι κάτοικοι αναφέρουν ότι περίπου 5 χιλιόμετρα από το κέντρο του Σλαβιάνσκ είδαν να προσγειώνονται μεταφορικά ελικόπτερα, σήμερα, της Ουκρανίας και να αποβιβάζονται μαυροντυμένοι ένοπλοι. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες ένοπλες συμπλοκές σημειώθηκαν σε σημείο ελέγχου - οδόφραγμα που έχουν δημιουργήσει οι ρωσόφωνοι ένοπλοι, όπου φέρεται να σκοτώθηκε ένας Ουκρανός αξιωματικός και να υπάρχουν απώλειες και τραυματισμοί και από τις δύο πλευρές. Μετά την κατάρρευση του συγκεκριμένου οδοφράγματος νέο οδόφραγμα ανέκοψε την πορεία των δυνάμεων που έχει στείλει η νέα εξουσία του Κιέβου.
Όπως όλα δείχνουν στόχος επιχείρησης είναι η περικύκλωση της πόλης . Η παρουσία πάντως των μαυροντυμένων και ο τρόπος δράσης τους μπορεί να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που υπήρχαν όλες τις προηγούμενες μέρες ότι στην Ουκρανία δρουν δυνάμεις καλά εκπαιδευμένες σε μάχες σε πόλεις μισθοφόρων τύπου «Μπλακγουότερ».
Από την άλλη οι ρωσόφωνοι ένοπλοι διευρύνουν τα οδοφράγματα και την ενίσχυση της θωράκισης έξω από τα κατειλημμένα κτίρια ενώ σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικές δυνάμεις συμπαρατάσσονται με τους διαδηλωτές και συμμετέχουν στην προετοιμασία για την απόκρουση της επίθεσης από τις δυνάμεις της νέας εξουσίας του Κιέβου.
Η εξέλιξη αυτή της επιχείρησης καταστολής στην ανατολική Ουκρανία και ανάλογα με την εξέλιξή της απειλεί να τινάξει στον αέρα την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, τετραμερή συνάντηση ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας, ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να επιμένει για το σεβασμό των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας και τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση του Κιέβου να μιλούν για «ρώσικη επιθετική ενέργεια» σχετικά με τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων σε πόλεις της ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ