7 Απρ 2014

Η αξιοποίηση των «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων»

Η αξιοποίηση των «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων»


Ενα ζήτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και βεβαίως και τώρα προεκλογικά, ως διέξοδο για τα προβλήματα του λαού, είναι η λεγόμενη «κοινωνική οικονομία». Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ).
Αυτές τις επιχειρήσεις που εμφανίστηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το Νόμο Κατσέλη για την «Κοινωνική Οικονομία», ο ΣΥΡΙΖΑ τις εντάσσει στη λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία» που τη χαρακτηρίζει βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην «παραγωγική ανασυγκρότηση» που προτείνει στο πρόγραμμά του..
Μια πλευρά είναι η αξιοποίηση αυτού του εργαλείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση της ανεργίας. Ολο και περισσότερες δημοτικές αρχές, υποψήφιοι, ΜΚΟ, άλλοι φορείς και παράγοντες ζητούν από δημοτικούς υπαλλήλους στο όριο της απόλυσης ή ήδη απολυμένους, άνεργους του ιδιωτικού τομέα, να στήσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ). Την ίδια στιγμή που απολύονται εργαζόμενοι από διοικήσεις δήμων, οι ίδιες οι διοικήσεις, τούς συστήνουν να φτιάξουν ΚΟΙΝΣΕΠ για να έχουν μεροκάματο. Στις ΚΟΙΝΣΕΠ ωθούνται να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» - είλωτες οι χιλιάδες άνεργοι, απολυμένοι, πρώην συμβασιούχοι των δήμων και άλλοι.
Το δεύτερο ζήτημα που έρχονται να λύσουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι αυτό της παροχής υπηρεσιών που παρέχονταν από κρατικές δομές. Δημοτικές αρχές που αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο, συνεχίζουν με λιγότερα χρήματα την παροχή μιας σειράς υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, από αυτές που έχει τεράστια ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα, φροντίδα ηλικιωμένων κ.ά.
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ προωθούνται χρόνια τώρα συστηματικά στην ΕΕ. Και σε συνθήκες υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, και τώρα που με πρόσχημα την κρίση οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές επιταχύνονται. Οπου δοκιμάστηκαν, είχε προηγηθεί το κλείσιμο τέτοιων δημόσιων δομών ή μειώθηκε παραπέρα η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους και απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ