7 Απρ 2014

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ποιος «ανακατεύει τη σούπα» της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος;



Η αποκάλυψη επαφών βουλευτών της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) με στελέχη του αστικού πολιτικού κόσμου παίρνει τα τελευταία 24ωρα μορφή χιονοστιβάδας. Η δημοσιοποίηση τέτοιων πληροφοριών δεν γίνεται τυχαία. Αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα επιτάχυνσης των διεργασιών ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Ταυτόχρονα, δείχνει πώς λειτουργεί, πως θρέφει στους κόλπους του το φασισμό και ναζισμό, πως η καθ' όλα συστημική οργάνωση ανέβηκε και στηρίχθηκε από μηχανισμούς του αστικού κράτους. Εξυπηρετεί δε το σύστημα κι από τη σκοπιά της τεχνητής πόλωσης, του αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα που έχουν σχέση με την καπιταλιστική κρίση και τον ευρωμονόδρομο. Τι βρίσκεται πίσω από αυτές τις εξελίξεις δεν είναι ακόμα φανερό. Σίγουρα όμως οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί δεν είναι ουσιαστικές. Δεν μπορεί ένα στέλεχος τέτοιου επίπεδου όπως ο Μπαλτάκος να παρασύρεται από τους χρυσαυγίτες ή ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν οι δηλώσεις θάρρους στελεχών των άλλων κομμάτων ότι ναι εμείς μιλάγαμε με χρυσαυγίτες βουλευτές. Τα βαθύτερα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν τόσο στη σκληρή διαπάλη που διεξάγεται ανάμεσα σε τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου, με αντικείμενο την καπιταλιστική ανάκαμψη, όσο και στη διαπάλη που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (π.χ. Γερμανία - ΗΠΑ - Ρωσία κλπ.).

Καταγράφοντας το ποιος είδε ποιον έχουμε: Τον κατά δήλωσή του ...εκ γενετής «αντικομμουνιστή» τέως γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Π . Μπαλτάκο να παραδέχεται ότι είχε συνομιλίες με νεοναζί βουλευτές, για το «καλό» της παράταξης και της χώρας. Το επί 35 χρόνια στέλεχος της ΝΔ Παναγιώτη Ψωμιάδη να λέει πως όλοι ήξεραν για τον τέως γενικό γραμματέα, αλλά δεν μιλούσαν. Τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να ομολογεί ότι όσο συμμετείχε στην κυβέρνηση δεχόταν από τον Μπαλτάκο πιέσεις για να στηρίξει νομοσχέδια με αντίβαρο τη Χρυσή Αυγή: «Είχαμε ομολογημένο δημόσιο λόγο ότι "αν δεν ψηφίσετε εσείς της ΔΗΜΑΡ το τάδε νομοσχέδιο, δεν θα πέσει η κυβέρνηση, διότι θα συνεργαστούμε με τη Χρυσή Αυγή"» δήλωσε, δείχνοντας βέβαια από την άλλη ότι ως αστικό κόμμα η ΔΗΜΑΡ δεν είχε πρόβλημα να συγκυβερνά επί μακρόν παρέα με αντικομμουνιστές.
Οπως πρόβλημα δεν είχε ούτε το ΠΑΣΟΚ που επιμένει στην «προγραμματική συμφωνία» με την κυβέρνηση, μόνο ζητά ενίσχυσή του στις εκλογές ως ο «προοδευτικός πόλος» της συγκυβέρνησης προκειμένου να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση τη συμμετοχή του εκεί. Κάποιες δηλώσεις διαφοροποίησης του Γιώργου Παπανδρέου ενάντια στη συμπόρευση με τη ΝΔ, περισσότερο έχουν το χαρακτήρα καταγραφής με ορίζοντα την επομένη των ευρωεκλογών, για την οποία διάφορα σενάρια κυκλοφορούν σχετικά με το πώς θα σταθεί ο Παπανδρέου ενάντια στον Ευ. Βενιζέλο (με νέο κόμμα ή επαναδιεκδικώντας την ηγεσία του κόμματος).
Είχαμε επίσης το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλη να λέει για τις σχέσεις του με τον Κασιδιάρη ότι «μιλάω με όλους τους βουλευτές και με τους 298 της Βουλής, εκτός του Μάκη Βορίδη». Επιπλέον, ερωτηθείς αν ο υπόδικος Κασιδιάρης του ζήτησε να πάει μάρτυρας υπεράσπισης, δεν απέκλεισε να τον υπερασπιζόταν! Αντιθέτως, και ενώ έχουν προηγηθεί δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις χρυσαυγιτών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε έως και πρόθυμος να τους συνδράμει: «Ποτέ δεν μου ζήτησε να είμαι μάρτυρας. Κι αν μου το ζητούσε, αν πίστευα ότι θα μπορούσα να πάω, θα πήγαινα, δεν δέχομαι ποτέ κομματικές πιέσεις»...
Αξιοπρόσεκτη και η απάντηση του προέδρου των ΑΝΕΛ Π. Καμμένου στο ερώτημα αν αποκλείει να έχει συνομιλήσει βουλευτής του με χρυσαυγίτες: «Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτε», είπε.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν τις στενές σχέσεις της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης με τον κρατικό μηχανισμό, τους θεσμούς του αστικού κράτους, το αστικό πολιτικό σύστημα. Τέτοιου είδους «αντισυστημική» δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή - τέτοιου είδους «αντιφασίστες» είναι και το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, προσφέροντας πολυποίκιλη κάλυψη, ανοχή, άμεση ή έμμεση στήριξη στην οργάνωση.
Παγίδες εγκλωβισμού
Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση τώρα πληροφοριών για επικοινωνία άλλων αστών με τους χρυσαυγίτες δεν πρέπει να αξιοποιηθεί με στόχο να βγει λάδι η ΧΑ για τη δράση της ως φασιστικής - εγκληματικής οργάνωσης. Ισα - ίσα πρέπει να μπει το ερώτημα ποιοι το θέλουν και για ποια οφέλη.
Η εγκληματική της δράση είναι υπαρκτή. Τα μέλη της έκαναν δολοφονίες, επιθέσεις σε βάρος εργαζομένων, λειτούργησαν ως «μπράβοι» των εργοδοτών. Γι' αυτό και αποτελεί λαϊκή απαίτηση να διερευνηθούν οι εγκληματικές της πράξεις, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Είναι επικίνδυνη η στάση στελεχών άλλων κομμάτων (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ), δημοσιογράφων, διαφόρων παραγόντων, που (είτε καιροσκοπικά - ψηφοθηρικά, είτε εξαιτίας «συγγενειών» με το χώρο της ΧΑ, είτε γιατί δεν θέλουν να «καεί» η Χρυσή Αυγή), μιλάνε για «σκευωρίες» ή και «αθώους».
Τα λαϊκά στρώματα, και με αυτήν την ευκαιρία, πρέπει να προβληματιστούν για το τι σχεδιασμοί βρίσκονται στα σκαριά. Για την προσπάθεια από αστικά επιτελεία δημιουργίας νέων παγίδων εγκλωβισμού του λαού στους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου, στο ξεκαθάρισμα δικών τους λογαριασμών.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είπε ότι η εγκληματική φασιστική οργάνωση ΧΑ για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από το λαϊκό κίνημα δεν αρκεί μόνο η ποινική δίωξή της για τα εγκλήματά της. Η αντιμετώπισή της προϋποθέτει την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Το τσάκισμά της προϋποθέτει το τσάκισμα του συστήματος που τη γεννά, του καπιταλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ