12 Μαΐ 2014

Βομβαρδισμοί του ουκρανικού πυροβολικού στο Σλαβιάνσκ

 Βομβαρδισμοί του ουκρανικού πυροβολικού στο Σλαβιάνσκ

Καθώς οι πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ διεξάγουν δημοψηφίσματα στα οποία αποφάσισαν με σχεδόν καθολική πλειοψηφία την αυτονόμησή τους, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν την επιχείρηση καταστολής των αντικυβερνητικών ακτιβιστών.

Οι ταραχές στα νοτιοανατολικά της χώρας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ενώ νωρίς το πρωί οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν σημεία ελέγχου στο Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του RIA Novosti. Όπως μεταδίδει, εκρήξεις και βολές πυροβολικού ακούγονται σε σημεία ελέγχου στις παρυφές της πόλης.



Οι συγκρούσεις επανελήφθησαν, όπως σχεδόν κάθε μέρα, στο χωριό Αντρίφκα, που βρίσκεται επί της "γραμμής του μετώπου" στη νότια είσοδο της πόλης του Σλαβιάνσκ, η οποία είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που εξαπέλυσαν "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" στην περιοχή στις 2 Μαΐου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το Itar Tass μεταδίδει ότι οι εκρήξεις συμβαίνουν με συχνότητα του λεπτού, ενώ υπάρχουν και απώλειες αλλά δεν αναφέρεται ακόμη ακριβής αριθμός νεκρών και τραυματιών.


"Η ουκρανική κρίση μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες"


Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση από τον πύργο τηλεόρασης στο βουνό Καρατσούν κι ενώ λέγεται ότι πυροβολούν προς τα σημεία ελέγχου όπου βρίσκονται οι αυτονομιστές, ωστόσο οβίδες βομβαρδίζουν σπίτια των κατοίκων της περιοχής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, άλλα δύο άτομα πέθαναν στο νοσοκομείο μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην Οδησσό στις 2 Μαΐου ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 48. Ακόμη 43 άτομα παραμένουν νοσηλευόμενα, από τα οποία δύο σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το Odessa.ua.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο ισχυρός άνδρας του Σλαβιάνσκ, ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής ήταν της τάξης του 80%. Ο τοπικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ανατόλι Χμελεβόι, εκ των διοργανωτών της ψηφοφορίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι περιμένει ότι το ποσοστό που ψήφισε "ναι" θα πρέπει να ανέρχεται στο 90%, αφού "όσοι ψήφισαν, ψήφισαν 'ναι' ". Η Ιρίνα Μαρκίνα, μέλος της τοπικής εκλογικής επιτροπής, άφησε να εννοηθεί ότι περιμένει ότι το ποσοστό του "ναι" θα υπερβαίνει το 90%.

Αβέβαιο το μέλλον της Ουκρανίας


Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει και δεύτερο δημοψήφισμα με ερώτημα αυτή τη φορά την ένωση με τη Ρωσία, ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ απάντησε: "Σε τρεις ημέρες, μπορούμε να οργανώσουμε δημοψήφισμα, ό,τι και να είναι αυτό".

Οι ψηφοφορίες που οργανώθηκαν χθες από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν "παράνομες" από το Κίεβο και τη διεθνή κοινότητα, αφορούσαν την ανεξαρτητοποίηση των μονομερώς ανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Το Κρεμλίνο σέβεται την έκβαση των δημοψηφισμάτων


ο "μεταβατικός πρόεδρος" της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ
Το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία είναι "μια φάρσα προπαγάνδας χωρίς νομικά αποτελέσματα", δήλωσε ο "μεταβατικός πρόεδρος" της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ενώ εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα διαμορφώσει την αντίδρασή του στα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία που διεξήχθησαν στην ανατολική Ουκρανία "αναλόγως του αποτελέσματος".

"Η φάρσα που οι τρομοκράτες αποκαλούν δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κάλυμμα προπαγάνδας για τους φόνους, τις απαγωγές, τις βιαιότητες και άλλα σοβαρά εγκλήματα", δήλωσε ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

Οι αρχές του Κιέβου "θα συνεχίσουν το διάλογο μ' αυτούς που στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αίμα στα χέρια και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους στόχους τους με νόμιμο τρόπο", πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

(Στο βίντεο ναζιστές του δεξιού τομέα "μεταχειρίζονται" οπαδό του δημοψηφίσματος)

Στο μεταξύ στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα από την εφημερίδα "Κομερσάντ", διευκρίνισε πως ο ρώσος πρόεδρος θα αντιδράσει στα δημοψηφίσματα "αναλόγως του αποτελέσματος" και πως "είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς εκ των προτέρων" ποια θα είναι η αντίδραση αυτή. Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε "απόλυτη βλακεία" τις δυτικές επικρίσεις για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας
Βλέπε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ