4 Μαΐ 2014

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία - Εμπλοκή αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία - Εμπλοκή αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία όπου δυνάμεις του στρατού επιχειρούν για την «ανακατάληψη» της περιοχής κατ' εντολή της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών του Κιέβου. Εκατοντάδες ρωσόφωνοι  διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικού τμήματος στην Οδησσό σπάζοντας την πόρτα του και παράθυρα ζητώντας την απελευθέρωση συλληφθέντων που βρίσκονται υπό κράτηση μετά την πυρκαγιά και τις συγκρούσεις με τους 40 και πλέον νεκρούς.
Επίσης από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας έγινε γνωστό ότι ένοπλοι ρωσόφωνοι αντικυβερνητικοί επιτέθηκαν σε μονάδα του στρατού και εναντίον ενός στρατολογικού γραφείου στη Λουγκάνσκ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν απώλειες της άλλης πλευράς.
Εν τω μεταξύ, ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς μετέδωσε σήμερα ότι σημειώθηκαν πυροβολισμοί στο δρόμο μεταξύ των πόλεων Χάρκοβο και Ιζιούμ όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ένα σημείο ελέγχου.
Δεκάδες ειδικοί της CIA και του FBI παρέχουν συμβουλές στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Bild am Sonntag, η κυριακάτικη έκδοση της καθημερινής εφημερίδας Bild.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας, πράκτορες της CIA και του FBI βοήθησαν το Κίεβο να περιορίσει την αντικυβερνητική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία και να εγκαταστήσει ένα μηχανισμό αποτελεσματικής ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ουκρανία βρίσκονται πράκτορες του FBI με πρόσχημα την παροχή βοήθειας προκειμένου να  εξακριβωθεί η προέλευση της περιουσίας του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Μάλιστα, τον Απρίλη, ο Λευκός Οίκος είχε επιβεβαιώσει ότι ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κίεβο.
Σε δηλώσεις του στο BBC ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών του Κιέβου Αρσέν Γιατσένιουκ κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας για την αποτυχία τους να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στη πόλη της Οδησσού, κατά τα οποία 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Διπλωματικό «παζάρι»  στο φόντο της αιματοχυσίας
Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από τον ομόλογό του των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει η αμερικανική κυβέρνηση την επιρροή που διαθέτει στη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου προκειμένου αυτή να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ. Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό ο διαμεσολαβητικός ρόλος τον οποίο διαδραματίζει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να ενισχυθεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα εφαρμόσει τη διακήρυξη της Γενεύης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία.
«Πιθανότητες γι' αυτό υπάρχουν ακόμη», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, με την προϋπόθεση πως όλες οι περιφέρειες της Ουκρανίας θα εκπροσωπούνται σε έναν εθνικό διάλογο με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος και ότι οι «τρομοκράτες» της οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» θα χαλιναγωγηθούν.
Εξάλλου σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο στρατός της Ουκρανίας προετοιμάζεται να προβεί σε εφόδους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένης της Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σταϊνμάγερ συμφώνησε ότι η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει.
Προκλητικές συστάσεις για «αυτοσυγκράτηση» απευθύνουν οι Ευρωενωσιακοί και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, ενώ πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών στη Ρωσία, την ώρα που ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, στηρίζουν την εθνικιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας και άλλες φασιστικές δυνάμεις.
Η επικεφαλής της Ευρωενωσιακής Διπλωματίας Κάθριν Άστον απαίτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να βρεθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για το θάνατο 40 ανθρώπων την Παρασκευή στην Οδησσό, ενώ κάλεσε παράλληλα να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.
Ο γενικός γραμματέας του NATO, Άντερς Φον Ράσμουσεν, υποστήριξε ότι η Ρωσία διαπράττει «ένα ιστορικό λάθος», συνεχίζοντας να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία, που μπορεί να έχει «σημαντικές συνέπειες για τη σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση». Διευκρίνισε ότι ενδέχεται να επιβληθούν «πολύ σκληρές κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής οικονομίας», ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι τα κράτη-μέλη του οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου «δεν (εξετάζουν) τη στρατιωτική επιλογή» στην ουκρανική κρίση.
Όπως έγινε γνωστό, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας στο Κίεβο, τη Μαριούπολη και την Οδησσό παρακολουθούν την έκτακτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Ομοσπονδία των ελληνικών συλλόγων και τα μέλη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ