26 Ιουν 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ανταλλαγή κατηγοριών για τη μη εφαρμογή της εκεχειρίας

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανταλλαγή κατηγοριών για τη μη εφαρμογή της εκεχειρίας


ΚΙΕΒΟ.--
Με την ουσιαστική μη εφαρμογή της εκεχειρίας - που λήγει αύριο - να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό, συνεχίζεται η αντιπαράθεση στην Ανατολική Ουκρανία. Το προχτεσινό περιστατικό της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου, που η κυβέρνηση του Κιέβου αποδίδει σε ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, αμφισβητείται από τους ίδιους και οι ηγέτες τους δηλώνουν ότι είναι ο ουκρανικός στρατός αυτός που βάλει κάθε μέρα κατά τους, παραβιάζοντας την εκεχειρία. Την αντίθετη εικόνα προωθεί ο μεγαλοβιομήχανος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, που δεν απέκλεισε την πρόωρη άρση της εκεχειρίας. Ο Ποροσένκο είχε χτες 4ωρη συνομιλία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία και είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να παραταθεί και πέραν της Παρασκευής η προσωρινή κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος. Επίσης ο Πούτιν είπε ότι το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ακύρωσε προηγούμενη έγκριση του ίδιου για προσφυγή στη βία στην Ουκρανία, ωστόσο επανέλαβε ότι αυτό δε σημαίνει ότι δε θα έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν και να υπερασπιστούν το ρωσόφωνο πληθυσμό.
Ο Ολάντ και η Μέρκελ αναφέρθηκαν «στις πρώτες ενέργειες των ρωσικών Αρχών με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Ουκρανία», ζήτησαν επίσης οι δύο πλευρές να «φροντίσουν για τον αποτελεσματικό έλεγχο των ρωσοουκρανικών συνόρων», αλλά και για να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν όλοι οι άνθρωποι που κρατούνται. Χαιρέτισαν επίσης την απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας.
Ζητάει τις... δόσεις από το ΔΝΤ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση του Κιέβου, δια στόματος του λεγόμενου πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, ζήτησε χτες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «να λάβει υπόψη του το επιπρόσθετο οικονομικό βάρος το οποίο αντιμετωπίζει εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας». Το ΔΝΤ πρόκειται σύντομα να καταλήξει σε μια απόφαση σχετικά με την εκταμίευση ενός επιπλέον ποσού περίπου 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας δανεισμού της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση του Κιέβου έλαβε μια πρώτη δόση περίπου 2,35 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ κλιμάκιο του ΔΝΤ βρίσκεται ήδη στη χώρα για να αξιολογήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συνοδεύει το μνημόνιο δανεισμού, δηλαδή να αξιολογήσει το πως εφαρμόζονται τα αντιλαϊκά μέτρα.
Στο ζήτημα της ενέργειας, τη δυσφορία της ΕΕ για τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» (Νότιο Ρεύμα) επανέλαβε για άλλη μια φορά ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Οτινγκερ, λέγοντας χτες ότι «θα πρέπει να τεθεί σε αναμονή μέχρι η διαδικασία να είναι πλήρως σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ». Ωστόσο η προχτεσινή υπογραφή για την ίδρυση κοινοπραξίας ανάμεσα στη ρωσική Γκαζπρόμ και την αυστριακή ΟMV δείχνει ότι ο ανταγωνισμός και οι συνεργασίες πάνε μαζί όταν πρόκειται για έργα που σημαίνουν τεράστια κέρδη για μονοπωλιακούς ομίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ