2 Δεκ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μάχη γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχη γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Ουκρανία με τις μάχες ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους πολιτοφύλακες να είναι σφοδρές τις προηγούμενες τρεις μέρες γύρω από το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Η κυβέρνηση του Κιέβου, για άλλη μια φορά, κατήγγειλε ότι στην περιοχή αυτή επιχειρούν ρωσικές ειδικές δυνάμεις, πράγμα που διαψεύδει η ρωσική πλευρά.
Αυτό το μοτίβο υιοθέτησε χτες και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπέργκ, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας, που σημείωσε ότι υπάρχει «μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων γύρω και μέσα στην Ουκρανία, στα χέρια των βίαιων αποσχιστών» και «μια μεγάλη αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας πέριξ της Ευρώπης και παραπέρα». Αυτό τη στιγμή που το ΝΑΤΟ εντείνει τα γυμνάσια και την παρουσία γύρω από τα σύνορα στη Ρωσία, ενώ με έμφαση διεμήνυσε ότι η λυκοσυμμαχία θα «συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στην πορεία που επέλεξε». Δηλαδή θα συνεχίσει την επέμβαση που ξεκίνησε μαζί με την ΕΕ με την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς το φετινό Φλεβάρη.
Πάντως, χαρακτηριστικό της κατάστασης στην Ουκρανία είναι ότι χτες ανακοινώθηκε η καθαίρεση 50 αξιωματικών του στρατού για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους. Επίσης, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις και βομβαρδισμοί στην περιοχή του Ντονμπάς, γίνονται και εκκλήσεις για την τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας της 5ης Σεπτέμβρη στο Μινσκ, συμφωνία βέβαια που έχει γίνει κουρελόχαρτο. Αυτή η γενικόλογη έκκληση βγήκε και από τη χτεσινοβραδινή επικοινωνία του Προέδρου της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ, που συμφώνησαν στην επιδίωξη να «βρεθεί ειρηνική λύση με πολυμερή συμμετοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ