2 Δεκ 2014

ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΜΑΝΟΥ Σε οριακή κατάσταση η υγεία του

ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΜΑΝΟΥ
Σε οριακή κατάσταση η υγεία του
ΚΚΕ: Να αρθεί η απαγόρευση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους


Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η υγεία του 21χρονου κρατούμενου απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, που συνεχίζει την απεργία από τις 10 Νοέμβρη και νοσηλεύεται στο «Γεώργιος Γεννηματάς» με αύξηση των καρδιακών παλμών. Σήμερα ή αύριο, αναμένεται η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου των φυλακών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του εισαγγελέα θα είναι απορριπτική στο αίτημά του. Αναρμόδιο δηλώνει, επιπροσθέτως, το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ο ίδιος ο υπουργός δικαιοσύνης μιλώντας στη βουλή ισχυρίστηκε ότι ο κρατούμενος μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του με τηλεδιάσκεψη. Σχολιάζοντας αυτή τη θέση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας σημείωσε: «Η πρότασή σας για μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης είναι, εκτός των άλλων, επικίνδυνη γιατί υπονομεύει το θεσμό της εκπαιδευτικής άδειας, η οποία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η θέση του ΚΚΕ είναι γνωστή. Δεν θεωρεί ότι οι ενέργειες αυτών των ανθρώπων, έχουν σχέση με τους κοινωνικούς αγώνες και το λαϊκό κίνημα. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο, να υπονομεύονται δικαιώματα που προβλέπονται από το νόμο και το σωφρονιστικό κώδικα».
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά:
«Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα νέο. Αυτό ισχύει και για όσους κρατούνται στις φυλακές, πολύ περισσότερο που η εκπαίδευση θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης. Κάθε, λοιπόν, απαγόρευση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους, όπως προβλέπει και ο σωφρονιστικός κώδικας, είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να αρθεί».
Με ανακοίνωσή του, επίσης, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:
«Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι αναφαίρετο. Το ίδιο ισχύει και για όσους κρατούνται στις φυλακές. Οι εκπαιδευτικές άδειες προβλέπονται από το σωφρονιστικό κώδικα και πρέπει να δίνονται σε όσους κρατούμενους τις δικαιούνται. Αυτό πρέπει να ισχύσει και για τον Νίκο Ρωμανό, ο οποίος, μετά από πανελλήνιες εξετάσεις, πέρασε στο ΤΕΙ Αθήνας».
  • Για το θέμα αναγκαστικής σίτισης το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου «Γεννηματάς» αναφέρει πως επιχειρούν «με εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώνουν τους θεράποντες γιατρούς να τον σιτίσουν παρά τη θέλησή του και να σπάσουν έτσι την απεργία πείνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ