23 Αυγ 2015

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE Πρεμιέρα με εκκρεμότητες και όξυνση της μάχης συμφερόντων

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Πρεμιέρα με εκκρεμότητες και όξυνση της μάχης συμφερόντων



Με αρκετές εκκρεμότητες όσον αφορά τα διαδικαστικά να παραμένουν, προβλήματα στο οικονομικό μέρος, αφού τα ποσά των χορηγιών θεωρήθηκαν λίγα από τους επιχειρηματίες, και όξυνση του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα από την παρουσία νέων δυναμικών παικτών (π.χ. ΑΕΚ) στα παιχνίδια κέρδους, ξεκινάει πλέον το πρωτάθλημα της Super League για τη σεζόν 2015/16. Και φέτος η ...παράδοση που θέλει τα εξωαγωνιστικά ζητήματα να επισκιάζουν τα αμιγώς αγωνιστικά δεν άλλαξε, καθώς πολλά είναι τα ζητήματα που συνοδεύουν και αυτό το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας. Και αυτό γιατί η νέα διοργάνωση αναμένεται, εκτός των όσων συμβούν εντός του αγωνιστικού χώρου, να κρίνει και πολλά έξω απ' αυτόν.
Ποδαρικό με εκκρεμότητες και προβλήματα
Οπως για παράδειγμα τον νέο αθλητικό νόμο του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή και τα όσα προβλέπει για τις ποινές που θα υπάρξουν για φαινόμενα όπως η βία στα γήπεδα ή η οικονομική διαφάνεια των ΠΑΕ ΠΑΕ, τα σκάνδαλα με τα στημένα παιχνίδια κτλ. Ενας αθλητικός νόμος που ουσιαστικά με το «καλημέρα» δείχνει να γίνεται λάστιχο σε ορισμένα σημεία, όπως για παράδειγμα εκείνα όπου προέβλεπε την εγκατάσταση από τις ΠΑΕ κλειστού κυκλώματος καμερών και τερματικό για ηλεκτρονικό εισιτήριο σε όλα τα γήπεδα, προκειμένου να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Κάτι τέτοιο όμως δεν πραγματοποιήθηκε, με τους ιδιοκτήτων των ομάδων να επικαλούνται λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. capital control) και να ζητούν και να παίρνουν από το υφυπουργείο προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτώβρη προκειμένου να εναρμονιστούν με τα προβλεπόμενα.
Την ίδια ώρα, αρκετά είναι τα επιμέρους προβλήματα που έχουν διάφορες ΠΑΕ, όπως η Καλλονή, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Δήμο Μυτιλήνης για τη χρήση του γηπέδου, ή ο Ηρακλής που δεν κατάφερε μεσοβδόμαδα να πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία του έδωσε διορία. Σημειώνεται επίσης για το δεύτερο ζήτημα και η χορήγηση πιστοποιητικών με επιφύλαξη από την Επιτροπή στις ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Σύμφωνα με την ΕΕΑ, αιτία για την επιφύλαξη στους «ερυθρολεύκους» ήταν οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στον Β. Μαρινάκη για την υπόθεση με τους φερόμενους ως χειραγωγημένους αγώνες, και για τη δεύτερη η σχέση και ο ρόλος με τον Δ. Μελισσανίδη στα δρώμενα της ομάδας.

Οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί και τα όσα αυτοί συνεπάγονται είναι απ τις βασικές αιτίες για την βία στα γήπεδα
Οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί και τα όσα αυτοί συνεπάγονται είναι απ τις βασικές αιτίες για την βία στα γήπεδα
Eurokinissi
Σε ένα άλλο θέμα, την τελευταία στιγμή (ουσιαστικά μόλις την Παρασκευή) λύθηκε το θέμα με την αντικατάσταση στην κατηγορία της Κέρκυρας, η οποία αν και είχε σωθεί αγωνιστικά υποβιβάστηκε με δικαστικές αποφάσεις, λόγω παρατυπιών στη μετοχική της σύνθεση. Ο Λεβαδειακός ήταν αυτός που πήρε τελικά τη θέση της ομάδας Α`, που υπήρχε κατά την κλήρωση του πρωταθλήματος όταν ακόμη τα πάντα ήταν ρευστά, κάτι που οριστικοποιήθηκε μετά και την απόρριψη της προσφυγής του Απόλλωνα Σμύρνης, που διεκδικούσε τη θέση ως 3ος της Football League. Σημειώνεται πως λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης υπήρξε το ...παράδοξο η βαθμολογία της προηγούμενης αγωνιστικής σεζόν να επικυρωθεί από τη διοργανώτρια αρχή μόλις 10 μέρες πριν από την έναρξη της φετινής σεζόν, και με την παρουσία του Λεβαδειακού να έχει αστερίσκο μέχρι να τελεσιδικήσουν τα πράγματα.
Στην επιφάνεια η σαπίλα του παρασκηνίου
Πέρα από τα παραπάνω προβλήματα και εκκρεμότητες, βαριά σκιά στο νέο πρωτάθλημα ρίχνουν και τα όσα συνέβησαν τους προηγούμενους τρεις περίπου μήνες, και αφορούσαν τις δικαστικές έρευνες για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο για στήσιμο αγώνων, ξέπλυμα χρήματος κ.λπ. Αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων ήταν να επιβληθούν από τον ανακριτή περιοριστικοί όροι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, οι οποίοι έχουν αλλάξει κατά κάποιον τρόπο το τοπίο, τουλάχιστον σε επίπεδο παραγόντων οι οποίοι έπαιζαν ρόλο στα δρώμενα της κάθε σεζόν. Ωστόσο, ανεξαρτήτως των όσων έχουν συμβεί μέχρι σήμερα και θα συμβούν στην συνέχεια, όταν η υπόθεση θα πάει στις δικαστικές αίθουσες για την τελική της κατάληξη, το σίγουρο είναι ότι απ' όλα αυτά αναδεικνύεται το προφανές: Ο πραγματικός κόσμος του παρασκηνίου που συνοδεύει το σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, όπου ο άκρατος ανταγωνισμός για τα κέρδη μεταξύ των επιχειρηματιών οδηγεί σε έναν ανελέητο πόλεμο συμφερόντων, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα και όλες οι τακτικές.
Οξυνση του ανταγωνισμού...
Τόσο με τα παραπάνω δεδομένα, όσο και με τις αλλαγές στο τοπίο όσον αφορά τους μνηστήρες της πίτας των κερδών, π.χ. με την επιστροφή της ΑΕΚ στην πρώτη κατηγορία, οξύνεται η μάχη για την απόκτηση του μεγαλύτερου μεριδίου στην πίτα των κερδών. Οι βασικοί μνηστήρες πλέον είναι περισσότεροι, άρα και ο ανταγωνισμός πιο αμείλικτος. Κάτι που φάνηκε και στην υπόθεση της πρόσφατης προσφυγής της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά της ΠΑΕ ΑΕΚ για μη συμμετοχή στο κουπόνι του στοιχήματος λόγω της παρουσίας (έστω και άτυπης) στα δρώμενα της ομάδας του Δ. Μελισσανίδη, για τον οποίο προκύπτει ασυμβίβαστο (είναι και μέτοχος στον ΟΠΑΠ). Η δικαίωση των «ερυθρολεύκων» άναψε τα αίματα, με την πλευρά του επιχειρηματία να ζητάει από την ΕΕΑ διεύρυνση για το αν ασκεί διοίκηση ο Β. Μαρινάκης στον Ολυμπιακό, παρά τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί. Πριν απ' αυτό το περιστατικό είχε προηγηθεί επίσης η όξυνση των πνευμάτων μεταξύ των «αιωνίων», Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, με αφορμή την έρευνα του ανακριτή για την εγκληματική οργάνωση. Ενα ακόμη πεδίο ανταγωνισμού είναι και τα τηλεοπτικά δικαιώματα, όπου από τις αρχές του περασμένου Απρίλη ορισμένες ομάδες οπως ο ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟ και η Ξάνθη έδειξαν οτι θέλουν να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία σε σχέση με την κεντρική διαχείριση (τουλάχιστον μετά τη λήξη του υπάρχοντος συμβολαίου), ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να κάνει και η ΑΕΚ.
...αλλά θέλουν και περισσότερα
Ωστόσο, μπορεί στις εσωτερικές τους ίντριγκες για την πρωτοκαθεδρία οι επιχειρηματίες να βγάζουν «τα μεγάλα μαχαίρια», όταν όμως πρόκειται για την προστασία του ίδιου του προϊόντος τους και φυσικά τα όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη σε συνολικό επίπεδο, τότε εκεί επικρατεί ενότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη ομόφωνη απόρριψη από όλα τα μέλη της Λίγκας της πρότασης χορηγίας από τον ΟΠΑΠ, η οποία κρίθηκε ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με αυτά που προσδοκούσαν οι επιχειρηματίες να λάβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ