12 Σεπ 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ναρκωτικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ναρκωτικά
Είναι αλήθεια ότι για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στις θέσεις του. Αυτό αποτυπώνεται και στο πρόγραμμά του, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, τάσσεται ιδεολογικά με το παλιό, το αντιδραστικό, υπερθεματίζοντας για τη διαχείριση του φαινομένου και την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Είτε προπαγανδίζοντας ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση, εφαρμόζει πιστά τις στρατηγικές ντιρεκτίβες της ΕΕ. Στο σχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει σχεδόν μια ολόκληρη σελίδα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κι εκεί και παντού, ούτε κουβέντα δεν υπάρχει για τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα, για τις κοινωνικές αιτίες που γεννούν κι αναπαράγουν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, για τις σάπιες αστικές αξίες που επιδρούν στη διάδοσή του. Μόνο η υπόθεση «Μύκονος Γκέιτ», με όλο το συρφετό των αστών στη μεγάλη ζωή της χλιδής των ναρκωτικών, το επιβεβαιώνει. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά την πρόθεσή του να ρίξει το βάρος στην υποκατάσταση και στη φαρμακευτική καταστολή των εξαρτημένων. Αν και ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής και στο θέμα των τοξικοεξαρτήσεων, υποσχόμενος - χωρίς να υλοποιήσει το παραμικρό στη συνέχεια - προεκλογικά, το 2014, ότι θα επιλύσει βασικά ζητήματα που μαστίζουν τις δομές που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά, συνεχίζει την υποκρισία με «δεσμεύσεις» και «υποσχέσεις».
* * *
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στο σχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες, ότι θα δώσει «έμφαση στον τομέα της πρόληψης (...) αποσκοπούμε σε επίλυση του θεσμικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης».
Η πραγματικότητα είναι: Ολα τα προηγούμενα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν και υποσχόταν ότι θα επιλύσει το εσκεμμένα άθλιο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Σήμερα, η κατάσταση στα Κέντρα Πρόληψης έχει φτάσει στο απροχώρητο, με δεκάδες επιμέρους προβλήματα, ως συνέπεια του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει. «Είχαμε πάρει διαβεβαιώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα λύσει το θεσμικό, χωρίς όμως να γίνει κάτι. Η θεσμική αναγνώριση των Κέντρων Πρόληψης δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει. Δε θέλει λεφτά, αλλά και να ήθελε πάλι δίκαιο θα ήταν», έχει καταγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Να σημειωθεί ότι και με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν υπογραφεί διμερείς συμβάσεις μεταξύ ΚΠ και ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα τα 72 Κέντρα Πρόληψης να είναι στον αέρα, εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι, επαγγελματικά και οικονομικά εξουθενωμένοι, να εκκρεμούν χρηματοδοτήσεις πότε από τον ΟΚΑΝΑ και πότε από το υπουργείο Εσωτερικών. Σήμερα, το Κέντρο Πρόληψης Πιερίας δε λειτουργεί, για χρέη προς το ΙΚΑ και την εφορία που δημιουργήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών.
* * *
Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του: «Εξαλείφουμε τη λίστα για την ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης. Η αποσυμφόρηση των θεραπευτικών μονάδων υποκατάστασης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση».
Η αλήθεια είναι: Η λίστα αναμονής στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ δημιουργείται σκόπιμα και αξιοποιείται ως άλλοθι διαχρονικά απ' όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, για το πέρασμα αντιδραστικών μέτρων (όπως η μεταφορά των μονάδων του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία), που έχουν αντίκτυπο τόσο στους χρήστες ναρκωτικών όσο και στους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ. Πριν δύο μήνες, ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ είχε καταγγείλει και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις της, δεν έχουν υπογράψει ΣΣΕ, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στον Οργανισμό σε αναλώσιμα κι άλλα.
***
Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δημιουργία νέων Μονάδων Αμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ (...) Φαρμακευτική υποστήριξη των σταθεροποιημένων υπό θεραπεία ατόμων από πιστοποιημένους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν οι νέες Μονάδες; Αυτό που λείπει σήμερα είναι οι νέες μονάδες υποκατάστασης ή πρόγραμμα πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει κουβέντα; Η «φαρμακευτική υποστήριξη», χωρίς τη συνοδεία ψυχολογικής, συνιστά φαρμακευτική καταστολή που εγκλωβίζει χιλιάδες νέους ανθρώπους σ' ένα νόμιμο κοινωνικό περιθώριο, αφαιρώντας τους το δικαίωμα στην απεξάρτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι σε όλες τις δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση, στα Κέντρα Πρόληψης, στο ΚΕΘΕΑ, στο 18 ΑΝΩ, στον ΟΚΑΝΑ, δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης, μέσα σε άθλια θεσμικά πλαίσια, έχοντας απέναντί τους πληθυσμούς που μεταβάλλονται προς το χειρότερο, με αυξημένες ανάγκες κι απαιτήσεις. Μόλις 400 είναι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα. Από το 2006 έχουν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στο ΚΕΘΕΑ. Σε έντονο κλίμα αβεβαιότητας δουλεύουν οι λιγοστοί εργαζόμενοι του 18 ΑΝΩ. Βασικές ειδικότητες λείπουν από τον ΟΚΑΝΑ.
* * *
Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Προώθηση νέου μοντέλου συνέργειας και λειτουργικής διασύνδεσης των δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (...), έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των διαθέσιμων υλικών πόρων».
Το πρώτο που κατανοεί κάποιος, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε σκοπεύει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τους φορείς που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση, αλλά με μπαλώματα και μεταθέσεις από τη μία δομή στην άλλη, θα δημιουργήσει ένα προβληματικό και δυσλειτουργικό μοντέλο που θα υπονομεύει την ποιότητα των απαιτούμενων υπηρεσιών.
Ο προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικός για ένα κόμμα που διαφημίζει τη ναρκω-κουλτούρα, στήνει ναρκω-φεστιβάλ στο Σύνταγμα, σπέρνει αυταπάτες, στήνει υβρίδια δομών και πλατφορμών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ